ILO suomii sosiaaliturvan leikkauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

ILO suomii sosiaaliturvan leikkauksia

Rikkaat ja keskituloiset maat ryhtyivät julkisen talouden vakauttamiseen väestönsä kustannuksella, sanoo Maailman työjärjestö.

Vain reilulla neljänneksellä maailman väestöstä on mahdollisuus kunnolliseen sosiaaliturvaan, käy ilmi Maailman työjärjestön (ILO) tuoreesta raportista.

Raportin mukaan maailmanlaajuisesti vain 12 prosenttia työttömistä saa työttömyystukea. Eläkettä nauttii reilu puolet eläkeikäisistä, mutta hekin elävät usein köyhyysrajan alapuolella. Lähes 40 prosenttia ihmisistä ei ole terveysjärjestelmän piirissä.

Luvut ovat vielä synkemmät matalan tulotason maissa, mutta ILO kritisoi myös korkean tulotason maita sekä keskitulotason kehitysmaita, jotka talouskriisin alkaessa satsasivat sosiaaliturvaan mutta ovat vuodesta 2010 lähtien kääntäneet kurssinsa ja ryhtyneet vakauttamaan julkista talouttaan kovin ottein.

"Näihin toimenpiteisiin kuuluvat eläke-, terveys ja hyvinvointijärjestelmien uudistukset, joihin usein kuuluvat rahoituksen kaventaminen, tukien poistaminen ja sosiaali- ja terveystyöntekijöiden palkkojen leikkaukset. Käytännössä vakauttamistoimien kustannukset siirretään väestölle aikana, jolloin työpaikkoja on vähän ja tukea tarvitaan eniten", ILO:n varapääsihteeri Sandra Polaski sanoo.

Silti monet kehitysmaatkin ovat ILO:n mukaan onnistuneet sosiaaliturvan parantamisessa. Esimerkiksi Brasilia on onnistunut lisäämään sosiaaliturvan kattavuutta ja Kiina on lähellä koko maan kattavaa eläkejärjestelmää. Jopa maailman köyhimmissä maissa on onnistuttu laajentamaan sosiaaliturvaa, joskin turvaverkot ovat usein väliaikaisia ja etuuksien taso matala, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia