Uutiset Ilmastopolitiikka

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.
Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017
Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Saksan Bonnissa käynnissä olevassa YK:n ilmastokokouksessa kerrottiin eilen uudesta ilmastovakuutusaloitteesta, jonka tavoitteena on tarjota vakuutuksia sadoille miljoonille ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden riskissä oleville ihmisille. 

Aloitteen tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 400 miljoonalla kehitysmaiden ihmisellä lisää olisi vakuutus äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamien vahinkojen varalta. InsuResilience-niminen aloite perustettiin jo vuonna 2015 Saksan ollessa G7-maiden puheenjohtajamaa, mutta nyt siihen tulee mukaan myös muun muassa G20-maita ja Maailmanpankki yhteistyössä 49:n ilmastonmuutokselle erityisen haavoittuvan maan kanssa.

Saksa ilmoitti nyt tukevansa aloitetta 125 miljoonalla dollarilla (106 miljoonaa euroa) ja Iso-Britannia jo aiemmin kesällä 30 miljoonalla punnalla (33 miljoonaa euroa).

Rahoilla tuetaan maita muun muassa data- ja riskianalyysien teossa sekä uusien innovatiivisten vakuutusratkaisujen kehittämisessä. Se on esimerkiksi tukenut Karibian katastrofiriskirahastoa, joka maksoi syyskuun hurrikaanien jäljiltä yli 45 miljoonan euron arvosta vakuutuskorvauksia kymmenelle maalle. Rahoilla välitettiin esimerkiksi lääkkeitä ja rakennettiin hätäsuojia.

Aloitteen taustalla on tieto siitä, että äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja voimistuvat ja aiheuttavat yhä suurempia vahinkoja. Tänä vuonna kulut ovat olleet jo noin 170 miljardia euroa. 

Medioiden mukaan kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita vakuutuksen toimivuudesta. Avustusjärjestö Oxfam muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei ilmastovakuutus vähennä riskejä eikä köyhillä yhteisöillä välttämättä ole siihen edes varaa. Myös St. Lucian saarivaltion pääministeri Allen Chastanet totesi, että köyhiä maita on myös autettava sopeutumaan ilmastonmuutokseen menetysten ehkäisemiseksi.

”Vakuutus ei käsittele itse ratkaisua. Se hoitaa oiretta, ei syytä”, hän sanoi.

Ilmastopolitiikka YKtalousilmastonmuutos

Lue myös

Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ruudulla Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015

Kaikilla Pariisin sopimuksen mailla on nyt ilmastolaki tai -politiikka

Parikymmentä vuotta sitten vain kourallinen maita oli säätänyt ilmastolain. Nyt lakeja ja politiikkoja on moninkertaisesti enemmän, mutta sekään ei välttämättä riitä Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.