Ilmastopakolaisuus voi olla myös sopeutumista muutokseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastopakolaisuus voi olla myös sopeutumista muutokseen

Aasian kehityspankin mukaan riittävillä resursseilla ilmastopakolaisuudesta voi tulla vakavan ongelman sijaan harkittu sopeutumiskeino.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama siirtolaisuus on vakava huoli, ja vaatii päättäjiäen välitöntä huomiota, sanoo Aasian kehityspankin julkaisu. Parhaassa tapauksessa siirtolaisuuden voi kuitenkin nähdä myös harkittuna sopeutumiskeinona, pankki huomauttaa.

Pankin mukaan viime vuonna jopa 30 miljoonaa ihmistä joutui muuttamaan kotoaan ympäristökatastrofien takia Tyynenmeren, Etelä- ja Kaakkois-Aasian alueella. Valtaosan ihmisistä ennustetaan liikkuvan maansa rajojen sisällä.

Jatkossa ilmastopakolaisten tai -siirtolaisten määrän odotetaan kasvavan kymmenillä miljoonilla ilmaston lämmetessä ja väestön kasvaessa. Aasian kehityspankki valmistelee teemasta ensi keväänä julkaistavaa raporttia.

"Vaikka suurimittainen ilmastosta johtuva siirtolaisuus on asteittainen ilmiö, yhteisöt Aasiassa ja Tyynellämerellä saavat jo kokea muuttuvan ympäristön, kuten rannikkojen rapautumisen, aavikoitumisen, sekä yhä yleistyvien myrskyjen ja tulvien seuraukset", sanoi pankin edustaja ilmastopakolaisia käsittelevässä seminaarissa The Guardianin mukaan.

Pankin mukaan tämä saattaa johtaa laajamittaiseen kriisiin alueella tulevina vuosina, mikäli ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ei valmistauduta. Kustannukset ovat kovat myös rahallisesti, sillä sopetus- ja suojaamistoimiin saattaa upota jopa 40 miljardia dollaria.

Eräs tärkeä ehkäisytoimi on keskeisen infrastruktuurin vahvistaminen, jotta se kestäisi ilmastonmuutoksen vaikutuksia paremmin. Samalla tämä mahdollistaisi sen, että siirtolaisuudesta tulisi harkittu päätös, eikä epätoivoinen teko.

Mikäli tähän päästäisiin, siirtolaisuuden voi nähdä yhtenä sopeutumiskeinona ilmastonmuutokseen, joka voi hyödyttää sekä lähettäviä että vastaanottavia alueita. Varautumiskeinoksi pankki katsoo huono-osaisimpien tukemisen ja siirtolaisuuden esteiden vähentämisen niin alueellisesti kuin paikallisesti.

"Maailmassa, jossa maahanmuuttopolitiikat keskittyvät kasvavasti tulijoiden taitoihin ja koulutukseen, on köyhien, vähemmän ammattitaitoisten ja marginalisoituneiden ihmisten saatava lisää mahdollisuuksia osallistua ja hyötyä siirtolaisuudesta", julkaisussa sanotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia