Uutiset Ilmastonmuutos

Ilmastopakolaisuus on jo todellisuutta Etelä-Aasiassa

Avustusjärjestöt patistavat alueen valtioita auttamaan paisuvaa ihmisjoukkoa ennen kuin tilanne karkaa käsistä.
Ruoka-apua jaetaan Intian Odishan osavaltiossa ihmisille, jotka menettivät tuhotulvassa kaiken paitsi päällään olleet vaatteet. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

(IPS) -- Miljoonat ihmiset ovat jo joutuneet Etelä-Aasian maissa jättämään kotinsa ilmastonmuutoksen vuoksi. Avustusjärjestöt patistavat alueen valtioita auttamaan tätä paisuvaa ihmisjoukkoa ennen kuin tilanne karkaa käsistä.

Bangladeshilaisen Tasura Begumin perhe menetti kotinsa ja viljelyksensä mahtavan Padmajoen tulvassa. Tasuran mies joutui lähtemään rakennustöihin Saudi-Arabiaan rahoittaakseen uuden kodin rakentamisen.

Teini-ikäinen poika lähti pääkaupunki Dhakaan, ja Tasura Begum jäi kotiin kahden nuoremman lapsen kanssa. Hän vahtii nyt jokea silmä kovana ja pelkää, että pian on taas lähdettävä vesimassoja pakoon.

Merenpinnan nousu, tulvat ja epäonnistuneet sadot ajavat ennennäkemättömällä tavalla ihmisiä liikkeelle Bangladeshissa, Intiassa, Nepalissa ja Sri Lankassa, varoittaa tuore raportti, jonka ovat laatineet ActionAid, Climate Action Network South Asia ja Bread for the World.

Levottomuudet uhkaavat

Raportti kehottaa valtioita toimiin ennen kuin paisuva muuttoliike johtaa levottomuuksiin ja taisteluun resursseista.

Äkilliset tapahtumat, kuten pyörremyrskyt ja tulvat, aiheuttavat ensin tilapäistä muuttoliikettä. Katastrofien toistuminen johtaa siihen, että ihmiset menettävät omaisuutensa ja säästönsä, mikä häätää heidät maalta kaupunkeihin tai naapurimaihin etsimään työtä. Muuttoliikettä vauhdittavat myös hitaat prosessit, kuten merenpinnan noususta johtuva maan suolaantuminen ja eroosio.

YK:n mukaan Aasian-Tyynenmeren alue on altteinta katastrofeille ja vuonna 2015 kovimmin koeteltiin Etelä-Aasiaa. Siellä kirjattiin 52 katastrofia, joissa kuoli 14 650 ihmistä eli 64 prosenttia koko maailman luonnononnettomuuksien uhreista.

Oikeudet eivät toteudu

Vuosina 2008–2013 yli 46 miljoonaa ihmistä joutui Etelä-Aasiassa jättämään kotinsa äkillisen luonnonilmiön vuoksi. Yli puolet evakoista oli intialaisia.

YK:n Global Environment Outlook ennustaa, että 40 miljoonaa intialaista ja 25 miljoonaa bangladeshilaista uhkaa menettää kotinsa merenpinnan nousun vuoksi vuoteen 2050 mennessä.

"Vaikka ennusmerkit ovat selvät, ilmastonmuutos on yhä paljolti näkymättömissä siirtolaisuuskeskustelussa. Siksi sen uhrit jäävät ilman pakolaisille kuuluvaa suojelua ja oikeuksia", ActionAidin Harjeet Singh sanoo.

Raportti kiinnittää erityistä huomiota ilmastonmuutoksen uhriksi joutuvien naisten ja tyttöjen ahdinkoon. Jos perheen miehet hankkiutuvat muualle työnhakuun, kotiin jäävien naisten työtaakka kasvaa. Siirtolaisina naiset ja tytöt joutuvat helposti ihmiskaupan uhreiksi.

OIKAISU 21.12. Alkuperäisessä tekstissä oli väärä kirjoittajan ja julkaisijan nimi. Ne on nyt korjattu.

Ilmastonmuutos pakolaisetsiirtolaisuusympäristöilmastonmuutos Etelä-Aasia Suomen IPS

Lue myös

Pääsiäissaarten kivipatsaita

Pääsiäissaarilla etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen – Korallien ja ikivanhojen kivipatsaiden kohtalo huolettaa asukkaita

Chilelle kuuluvan Pääsiäissaaren rannikolla merivesi on jo 5–6 astetta lämpimämpää kuin sen kuuluisi olla. Maassa on perustettu muun muassa Latinalaisen Amerikan laajin rannikonsuojeluohjelma.
Kallioita Tyynenmeren rannalla

Tutkijat: Valtamerten lämpötila nousee nopeammin kuin on arvioitu – Lämpeneminen voi nostaa merenpintaa jopa 30 senttiä

”Valtamerten lämpeneminen on tärkeä merkki ilmastonmuutoksesta, ja meillä on vankkoja todisteita siitä, että se nousee nopeammin kuin luulimme”, sanoo tutkija Zeke Hausfather.
YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim

Raportti: Otsonikerros on paranemassa ennalleen muutaman vuosikymmenen kuluttua – Antaa toivoa myös ilmastonmuutoksen torjuntaan

Maailma sopi runsaat 30 vuotta sitten otsonikerrosta tuhoavien kaasujen käytön rajoittamisesta. Sopimus on nyt yhä ajankohtaisempi, sillä ensi vuonna voimaan tuleva lisäys säätelee myös ilmastoa lämmittävien HFC-yhdisteiden käyttöä. Parhaassa tapauksessa ne voivat estää 0,5 asteen lämpenemisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.
Öljynporauslautta merellä, taustalla vuoria

YK-raportti varoittaa luonnonvarojen tuhlaamisesta: Kulutus kolminkertaistunut 1970-luvulta

Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja kuin viimeistä päivää, todetaan tuoreessa raportissa. Sen mukaan maapallon resursseja on yksinkertaisesti ryhdyttävä käyttämään säästeliäämmin, jotta tuhokierre saadaan poikki.
Korkeita rakennuksia vedenrajassa Intiassa

Brexit saa britit haikailemaan menneitä – Monella on ruusuinen käsitys siirtomaa-ajasta

Britanniassa on esitetty suhteiden elvyttämistä entisiin siirtomaihin korvikkeeksi EU-jäsenyydelle. Taustalla on usko siihen, että siirtomaapolitiikassa oli kyse kansainvälisestä vastuunkannosta ja köyhien maiden kehittämisestä. Taloustutkijat Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury osoittavat Intian esimerkin avulla, että todellisuus on päinvastainen.