Uutiset Ilmastonmuutos

Ilmastopakolaisuus on jo todellisuutta Etelä-Aasiassa

Avustusjärjestöt patistavat alueen valtioita auttamaan paisuvaa ihmisjoukkoa ennen kuin tilanne karkaa käsistä.
Ruoka-apua jaetaan Intian Odishan osavaltiossa ihmisille, jotka menettivät tuhotulvassa kaiken paitsi päällään olleet vaatteet. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

(IPS) -- Miljoonat ihmiset ovat jo joutuneet Etelä-Aasian maissa jättämään kotinsa ilmastonmuutoksen vuoksi. Avustusjärjestöt patistavat alueen valtioita auttamaan tätä paisuvaa ihmisjoukkoa ennen kuin tilanne karkaa käsistä.

Bangladeshilaisen Tasura Begumin perhe menetti kotinsa ja viljelyksensä mahtavan Padmajoen tulvassa. Tasuran mies joutui lähtemään rakennustöihin Saudi-Arabiaan rahoittaakseen uuden kodin rakentamisen.

Teini-ikäinen poika lähti pääkaupunki Dhakaan, ja Tasura Begum jäi kotiin kahden nuoremman lapsen kanssa. Hän vahtii nyt jokea silmä kovana ja pelkää, että pian on taas lähdettävä vesimassoja pakoon.

Merenpinnan nousu, tulvat ja epäonnistuneet sadot ajavat ennennäkemättömällä tavalla ihmisiä liikkeelle Bangladeshissa, Intiassa, Nepalissa ja Sri Lankassa, varoittaa tuore raportti, jonka ovat laatineet ActionAid, Climate Action Network South Asia ja Bread for the World.

Levottomuudet uhkaavat

Raportti kehottaa valtioita toimiin ennen kuin paisuva muuttoliike johtaa levottomuuksiin ja taisteluun resursseista.

Äkilliset tapahtumat, kuten pyörremyrskyt ja tulvat, aiheuttavat ensin tilapäistä muuttoliikettä. Katastrofien toistuminen johtaa siihen, että ihmiset menettävät omaisuutensa ja säästönsä, mikä häätää heidät maalta kaupunkeihin tai naapurimaihin etsimään työtä. Muuttoliikettä vauhdittavat myös hitaat prosessit, kuten merenpinnan noususta johtuva maan suolaantuminen ja eroosio.

YK:n mukaan Aasian-Tyynenmeren alue on altteinta katastrofeille ja vuonna 2015 kovimmin koeteltiin Etelä-Aasiaa. Siellä kirjattiin 52 katastrofia, joissa kuoli 14 650 ihmistä eli 64 prosenttia koko maailman luonnononnettomuuksien uhreista.

Oikeudet eivät toteudu

Vuosina 2008–2013 yli 46 miljoonaa ihmistä joutui Etelä-Aasiassa jättämään kotinsa äkillisen luonnonilmiön vuoksi. Yli puolet evakoista oli intialaisia.

YK:n Global Environment Outlook ennustaa, että 40 miljoonaa intialaista ja 25 miljoonaa bangladeshilaista uhkaa menettää kotinsa merenpinnan nousun vuoksi vuoteen 2050 mennessä.

"Vaikka ennusmerkit ovat selvät, ilmastonmuutos on yhä paljolti näkymättömissä siirtolaisuuskeskustelussa. Siksi sen uhrit jäävät ilman pakolaisille kuuluvaa suojelua ja oikeuksia", ActionAidin Harjeet Singh sanoo.

Raportti kiinnittää erityistä huomiota ilmastonmuutoksen uhriksi joutuvien naisten ja tyttöjen ahdinkoon. Jos perheen miehet hankkiutuvat muualle työnhakuun, kotiin jäävien naisten työtaakka kasvaa. Siirtolaisina naiset ja tytöt joutuvat helposti ihmiskaupan uhreiksi.

OIKAISU 21.12. Alkuperäisessä tekstissä oli väärä kirjoittajan ja julkaisijan nimi. Ne on nyt korjattu.

Ilmastonmuutos pakolaisetsiirtolaisuusympäristöilmastonmuutos Etelä-Aasia Suomen IPS

Lue myös

Mies ja nainen tarkastelevat raakoja tomaatteja

Ratkaisuja vesipulaan: Chilen koulut keräävät sadevettä ja kierrättävät pesuvettä

Ovallen ja Rio Hurgadon kunnissa on kahdeksan vuoden aikana kierrätetty ainakin miljoona litraa niin sanottuja harmaita vesiä. Kierrätysvesi kastelee koulujen vihannes- ja hedelmäviljelmät.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.
Pääsiäissaarten kivipatsaita

Pääsiäissaarilla etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen – Korallien ja ikivanhojen kivipatsaiden kohtalo huolettaa asukkaita

Chilelle kuuluvan Pääsiäissaaren rannikolla merivesi on jo 5–6 astetta lämpimämpää kuin sen kuuluisi olla. Maassa on perustettu muun muassa Latinalaisen Amerikan laajin rannikonsuojeluohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat