Ilmastonmuutospakolaiset tähyävät Australiaan ja Uuteen-Seelantiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutospakolaiset tähyävät Australiaan ja Uuteen-Seelantiin

Maan ystävät -järjestön Australian osaston
Damien Lawson sanoo, että Tuvalussa ja Kiribatissa kärsitään jo
jättiaalloista ja myrskyistä. Merivesi tunkeutuu paikoin pohjaveteen ja
pilaa ihmisten mahdollisuudet käyttää vettä maanviljelyyn.

Maan ystävät -järjestön Australian osaston Damien Lawson sanoo, että Tuvalussa ja Kiribatissa kärsitään jo jättiaalloista ja myrskyistä. Merivesi tunkeutuu paikoin pohjaveteen ja pilaa ihmisten mahdollisuudet käyttää vettä maanviljelyyn.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC ennustaa merenpinnan nousevan ilmaston lämpenemisen vuoksi 18-59 senttiä vuosisadan loppuun mennessä.


Matalat Tyynenmeren saaret ovat kaikkein alttiimpia kärsimään tästä muutoksesta.

Kansalaisjärjestöjen Tee köyhyydestä historiaa -koalition heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan Kiribatissa on jo kaksi kylää autioitunut ilmastonmuutoksen vuoksi. Papua-Uudessa-Guineassa 2000 ihmistä on evakuoitu Carteret-saarilta Bougainvillen kaupunkiin, koska saaret ovat joutumassa veden valtaan.

Mihin pakolaiset sijoitetaan?

Sata Tyynenmeren alueen kansalaisjärjestöä lähetti elokuussa Australian pääministerille Kevin Ruddille ja Uuden-Seelannin pääministerille Helen Clarkille kirjeen, jossa ne kehottivat hallituksia laatimaan suunnitelman ilmastonmuutospakolaisten auttamiseksi.

Lawsonin mukaan hallitusten pitäisi keksiä tapoja lievittää muutosta ja sopeutua siihen. Viime kädessä ilmastonmuutospakolaisia on myös asutettava uudelleen.

Kansalaisjärjestöt haluavat alueen kahden suurimman maan hallitusten kasvattavan pakolaiskiintiöitään ympäristöpakolaisten vastaanottamiseksi.

Lawsonin mukaan hallitusten kannattaisi hyvissä ajoin laatia suunnitelma ilmastonmuutospakolaisten vastaanottamiseksi ja myöhemmin asuttamiseksi, jotta tilanteen kärjistyessä ei jouduta hätäratkaisuihin.

"Mielestämme Australian ja Uuden-Seelannin pitäisi lisäämällä muuttoa Tyynenmeren saarilta luoda voimavaroja ja kulttuurinen sillanpääasema siltä varalta, että tulevaisuudessa alueelta tulee yhä enemmän muuttajia", Lawson sanoo.

Alueen kasvihuonekaasupäästöt suhteessa maailman korkeimpia

Lawsonin mukaan Australia ja Uusi-Seelanti ovat maailman rikkaimpia maita ja niillä on voimavaroja

auttaa heikommassa asemassa olevia. Järjestöt katsovat hallitusten olevan velvollisia kantamaan vastuuta, koska maiden kasvihuonekaasupäästöt asukasta kohden ovat maailman korkeimpia.

Australian hallituksen mukaan australialaiset päästävät ilmakehään enemmän kasvihuonekaasuja asukasta kohden kuin yhdenkään toisen maan asukkaat. Greenpeace -ympäristöjärjestön mukaan Uusi-Seelanti on 12:lla sijalla.

Lawsonin mukaan Australian ja Uuden-Seelannin on omien päästöjensä vuoksi autettava Tyynenmeren saarivaltioita, joiden päästöt ovat vähäisiä ja jotka joutuvat kärsimään muiden tekemisistä.

Australian ja Uuden-Seelannin hallitukset eivät ole vastanneet järjestöjen vetoomuksiin luoda kiintiö ilmastonmuutospakolaisille.

Lisää uusi kommentti