Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta

Tulevaisuudessa eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttava kaivosteollisuus menettää kannattavuuttaan. Luonnonvaroistaan riippuvaisten Afrikan maiden on löydettävä korvaavia tulonlähteitä ja investoitava vihreään talouteen, sanoo YK-yliopiston luonnonvarainstituutin johtaja Fatima Denton.

Mies sulattamouunin edessä

Ilmastonmuutos vaikuttaa Afrikan luonnonvarojen, muun muassa kullan louhintaan. Kuva: Busani Bafana / IPS.

Ilmastonmuutos voi koitua kohtalokkaaksi Afrikan kaivosteollisuudelle, sillä monet sen tuotteet menettävät markkina-arvonsa, varoittavat tutkijat.

"Ilmastonmuutoksen takia monet luonnonvarat menettävät kaupallisen arvonsa, eivätkä maat kykene hyödyntämään niitä", sanoo Afrikan luonnonvarakeskuksen poliittisen osaston johtaja Vanessa Ushie. Keskus on osa Afrikan kehityspankkia (AfDB), joka auttaa Afrikan maita hyödyntämään luonnonvarojaan kestävään kehitykseen.

Ushien mukaan Afrikan maiden on otettava asia poliittiseen käsittelyyn, sillä ne ovat riippuvaisia luonnonvaroistaan. Lähes 70 prosenttia maanosan viennistä koostuu mineraaleista. Maailman mineraalivarannoista 30 prosenttia on Afrikassa. Öljystä maanosan osuus on 10 ja maakaasusta 8 prosenttia.

"Ilmastonmuutoksen eteneminen ja sitä seuraava siirtyminen vähähiiliseen energiantuotantoon tuottavat Afrikan kaivosteollisuudelle vakavia riskejä ja muutamia mahdollisuuksia", Ushie sanoo.

AfDB ajaa monimuotoista energiantuotantoa ja integroitua luonnonvarojen hallintaa. Keinona on investoida paikalliseen ja tehokkaaseen energiantuotantoon, kuten hajautettuihin, yhteisöomisteisiin aurinko-, tuuli- ja biomassahankkeisiin. Vuoteen 2020 mennessä pankki on sijoittanut 17 miljardia ilmastohankkeisiin.

Uusia mahdollisuuksia tuuli- ja aurinkovoimasta

Ilmastonmuutoksen seurauksena Afrikka on vaikeiden valintojen edessä. Voiko se jättää luonnonvarat maahan taloudellisen lamaantumisen uhallakin vai löytääkö se kaupallisesti kannattavia energianlähteitä?

Ushin toteaa, että Afrikassa on sitouduttu Pariisin ilmastosopimukseen ja hiilipäästöjen vähentämiseen.

"Sopimuksen lämpenemisrajan vuoksi on selvää, että tietyt mineraalit on jätettävä maan alle, erityisesti ne, joista koituvat suurimmat hiilidioksidipäästöt ilmakehään."

YK:n yliopiston luonnonvarojen instituuttia johtavan Fatima Dentonin mukaan globaali vaihtoehtojen etsintä fossiilisille polttoaineille voi tarjota Afrikalle mahdollisuuden saada investoijat sijoittamaan uusiutuviin energianlähteisiin.

Bloombergin tutkimus vuodelta 2018 osoittaa, että kehittyvät maat ovat ottamassa johdon uusiutuvaan energiaan siirtymisessä. Kehittyvissä maissa päästötöntä energiantuotantoa lisättiin 114 gigawatin verran, kun vastaava luku vauraammissa maissa oli 63 gigawattia.

Uusia tilaisuuksia Afrikan maiden taloudelle tarjoaa myös tuuli- ja aurinkovoiman vaatima metallien ja materiaalien tarve.

Fatima Denton näkee mahdollisuuksien lisäksi mahdollisia ongelmia. Epävarmaa on, milloin Afrikan taloudet todella lopettavat fossiilisten polttoainevarantojensa hyödyntämisen. Myös investointien vihreään talouteen pitää kasvaa, jos maat aikovat saavuttaa ilmastotavoitteensa.

Vähähiilisessä tulevaisuudessa energiavarmuus on taattava uusiutuvilla energiamuodoilla, mutta se sinänsä ei ole tavoite, vaan keino, Denton muistuttaa. Tavoite on kestävä kehitys keskeisillä sektoreilla, kuten maataloudessa, terveydenhuollossa ja koulutuksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia