Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti

Suurin osa Grönlannin asukkaista uskoo ilmastonmuutoksen olevan käynnissä ja pitää sitä henkilökohtaisesti tärkeänä asiana. Silti yli 40 prosenttia on yhä toiveikkaita, selviää kyselytutkimuksesta.

Rakennuksia, taustalla vuorenrinteet

Muun muassa Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suurin osa alueen asukkaista uskoo ilmastonmuutoksen olevan käynnissä. Kuva: Harry and Rowena Kennedy / CC BY-NC-ND 2.0.

Ilmasto lämpenee arktisilla alueilla voimakkaammin kuin maapallolla keskimäärin. Se näkyy myös Grönlannissa tehdyssä ensimmäisessä kansallisen tason kyselytutkimuksessa, jonka mukaan suurin osa grönlantilaisista uskoo ilmastonmuutoksen olevan käynnissä, pitää sitä henkilökohtaisesti tärkeänä asiana ja on myös kokenut sen vaikutukset henkilökohtaisesti.

Muun muassa Grönlannin ja Kööpenhaminan yliopistojen tekemään kyselytutkimukseen osallistui 646 ihmistä eli noin 1,5 prosenttia Grönlannin väestöstä. Aiemmin alue on jäänyt usein kyselytutkimusten ulkopuolelle, sillä liikkuminen paikasta toiseen on alueella vaivalloista.

92 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että ilmastonmuutos tapahtuu ja yli kolme neljäsosaa oli myös kokenut sen henkilökohtaisesti. Eniten huolta herätti sään ennustamattomuus, merijään oheneminen sekä ikiroudan sulaminen. 79 prosenttia ihmisistä oli esimerkiksi sitä mieltä, että jäällä on aiempaa vaarallisempaa liikkua.

Toisaalta vain reilu puolet piti ilmastonmuutosta ihmisen aiheuttamana. Noin kolmannes katsoi, että se on pääosin luonnollinen. Ilmastonmuutoksen haitallisuuteen uskoi kuitenkin selvästi suurempi osa kuin hyödyllisyyteen, kyselystä selviää.

Runsaat 40 prosenttia kertoi tuntevansa ilmastonmuutoksen takia toivoa, vajaat 40 prosenttia pelkoa ja vajaa viidennes toivottomuutta.

Kyselyssä kartoitettiin myös grönlantilaisten mielipiteitä ilmastopolitiikasta. Öljynporaus jakoi mielipiteitä ja polttoainevero herätti enemmän vastustusta, mutta enemmistö oli sitä mieltä, että hallituksen pitää investoida vaihtoehtoisiin energianlähteisiin, mennä mukaan Pariisin sopimukseen ja säädellä kasvihuonekaasupäästöjä.

Grönlanti on Tanskan itsehallintoalue mutta se ei Tanskan tavoin ole mukana Pariisin sopimuksessa, joka ei sen mukaan varmista alueen sosiaalis-taloudellista kehitystä eikä alkuperäiskansojen oikeuksia riittävän hyvin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia