"Ilmastolakiesityksen päästövähennykset eivät riitä" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Ilmastolakiesityksen päästövähennykset eivät riitä"

Järjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että hallituksen ilmastolakiesityksessä on selkeät päästötavoitteet – joskin niitä pitäisi vielä tiukentaa.

(Kuva: Ken Douglas / cc 2.0)

Suomalaiset ympäristöjärjestöt ovat osin tyytyväisiä hallituksen torstaina hyväksymään esitykseen ilmastolaista. Esityksen mukaan ilmastolakiin kirjataan vähintään 80 prosentin päästövähennystavoite vuoteen 2050 mennessä. Hallitus myös velvoitetaan esityksessä raportoimaan säännöllisesti ilmastopolitiikan toteuttamisesta.

"On hienoa, että Suomi sitoutuu nyt vähentämään ilmastopäästöjään vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä ja vauhdittamaan tahtia tätäkin nopeammaksi, jos kansainvälinen kehitys näin vaatii. Jo nyt on täysin selvää, että tavoitteen on vielä parannuttava, joten käytännössä laki pistää meidät kansankuntana miettimään, millainen on Suomi ilman fossiilisia polttoaineita ja miten sinne päästään", toteaa Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Samaa mieltä on Suomen Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen. Myös Maan ystävien koordinoiman Polttava Kysymys -kampanja muistuttaa, että laki myös velvoittaa hallituksen tarkistamaan suunnitelmiaan tarvittaessa.

Kampanjassa mukana olevien järjestöjen mukaan lain pitkän aikavälin toimissa on vielä parantamisen varaa. Välitavoitteet päästöjen vähentämiselle puuttuvat.

"Monet kansanedustajat eri puolueista ovat aiemmin ilmaisseet kannattavansa vahvempaa ilmastolakia kuin mitä hallitus nyt esittää. Odotamme, että kansanedustajat lunastavat lupauksensa ja vahvistavat ilmastolaista vielä tehokkaamman välineen Suomen päästöjen vähentämiseen", sanoo kampanjan koordinaattori Hanna Hakko.

Ilmastolaki etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Sen on määrä tulla voimaan keväällä 2015.

Lisää uusi kommentti