Uutiset

Ilmastolain toteutus laahaa Meksikossa

Ilmastonmuutosrahastosta ei ole osoitettu senttiäkään hankkeille.
(Kuva: José Luis Ruiz / cc 2.0)

Meksikossa hyväksyttiin laajaa kiitosta saanut ilmastolaki syksyllä 2012. Sen toteutus etenee kuitenkin hitaasti.

Meksiko kärsii jo ilmaston lämpenemisestä monin tavoin, kuten yhä tiheämmin ja tuhoisampina iskevistä myrskyistä, kuivuuskausista, merenpinnan noususta ja hupenevasta luonnon monimuotoisuudesta.

Meksiko hyväksyi ilmastolain ensimmäisten valtioiden joukossa maailmassa. Esimerkiksi Suomessa lain valmistelu on yhä kesken.

Lain tavoitteeksi asetettiin Meksikon kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 30 prosenttia lähtötasosta vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2050 päästöjen on määrä olla puolet vuoden 2000 tasosta. Maan hiilidioksidipäästöt ovat 748 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä on Brasilian jälkeen suurin määrä Latinalaisessa Amerikassa.

Strategia on, rahaa ei

Viime kesänä Meksikon hallitus julkisti 40 vuotta kattavan kansallisen ilmastostrategian. Sen totutuksesta vastaava komissio yhdistää 13 ministeriön väkeä taustatukena on tutkijoilla vahvistettu neuvosto.

Meksiko on myös perustanut lain edellyttämän Ilmastonmuutosrahaston, joka sai 56 000 euron määrärahan hallintokuluihin. Hankkeisiin ei kuitenkaan ole osoitettu senttiäkään. Meksikon 32 osavaltiosta vasta 14 on tehnyt omat ilmastosuunnitelmansa ja päästönsä on mitannut 11.

"Hallitus ei ole onnistunut kokoamaan kaikkia politiikan toimijoita päästöjen vähentämisen taakse", moittii Meksikon Greenpeacen viestintäjohtaja Raúl Estrada.

Vähemmän vai enemmän öljyä

Ilmastolaki kehottaa suosimaan kaasua öljyn sijasta, valjastamaan jätteet energiantuotantoon ja kannustamaan luonnontaloudellisesti kestävää yritystoimintaa.

Hiilidioksidipäästöjä on alettu verottaa noin kahdella eurolla tonnilta kaivosteollisuudessa, fossiilisten polttoaineiden käytössä sekä teräs- ja sementtiteollisuudessa. Vähemmän saastuttavana pidetty maakaasu on verosta vapaa.

Lain hyödyt saattavat kuitenkin kaatua siihen, että Meksiko avasi joulukuussa öljyteollisuutensa ulkomaisille sijoittajille, joiden toivotaan lisäävän öljyn ja liuskekaasun tuotantoa, arvioi Carlos Tornel Meksikon ympäristöoikeuden keskuksesta.

Sähköntuotannon ja -jakelun avaamista kilpailulle hän pitää hyvänä, jos valtio turvaa uusiutuvien energianlähteiden kilpailukyvyn.

Meksikon tavoitteena on tuottaa 35 prosenttia sähköstä muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla vuonna 2024. Ydin- ja vesivoima kattavat nyt 17 prosenttia sähköntuotannosta.

Ilmastopolitiikka politiikkalakiilmastonmuutos Meksiko Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista