Ilmasto kurittaa Sri Lankan köyhiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmasto kurittaa Sri Lankan köyhiä

Kaupunkislummit uhattuina, riisinviljelijät vuoroin tulvan ja kuivuuden armoilla, kirjoittaa Amantha Perera.

Ennen uskottiin, että luonto kohtelee kaikkia tasapuolisesti. Sri Lankassa köyhimmät kuitenkin kärsivät eniten äärimmäisistä sääilmiöistä, joiden tahti vain tihenee.

Koillisella Polonnaruwan alueella Pansalgollan kylässä asuva viljelijä Gamhevage Dayananda on kokenut kaksi katovuotta peräkkäin.

Vuonna 2011 kaatosateiden aiheuttamat tulvat tuhosivat Dayanandan riisisadon, tänä vuonna sen teki vuorostaan kuivuus.

"On vain sadetta tai pelkkää paistetta, sää heittelee laidasta toiseen", viljelijä valittaa.

Parannusta ei ole luvassa, sillä juuri tällaisiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset alueella on ennakoitu, Sri Lankan ympäristöministeriön ilmastonmuutosyksikön entinen johtaja W.L. Sumathipala vahvistaa.

Slummit hukkuvat

Sri Lankan 21-miljoonaisesta väestöstä liki kymmenys elää nyt kansallisen köyhyysrajan alla. Pahimmin sään kurittamiksi uhkaavat jäädä kaupunkislummien asukkaat, Maailmanpankin asiantuntija Abha Joshi-Ghani arvioi.

Pääkaupungin Colombon slummit sijoittuvat valtion maille, usein vesiväylien sekä maan- ja rautateiden varsille, kaupunkikehityksestä vastaava ministeri Gotabaya Rajapaksa sanoo.

Hökkelikylät altistuvat äkillisille tulville, joita on osunut Colomboon toistakymmentä vuodesta 2007 lähtien.

Viimeksi lokakuun lopulla nähtiin, että jotkut alueet joutuvat veden valtaan puolen tunnin rankkasateen jälkeen. Katastrofia edistää puutteellinen viemäröinti.

Kansallisen ilmastonmuutostiedotteen mukaan Colombo ja läntiset tasankoalueet voivat odottaa jatkossakin runsaita sateita.

Riisipellot kuivuvat

Sri Lankan itäisille ja pohjoisille riisinviljelyseuduille on puolestaan luvassa lisää kuivuutta ja kohoavia lämpötiloja, ympäristöministeriö varoittaa.

Maan keskuspankki laskee, että lämpötilan puolen asteen nousu kutistaa riisisatoa viisi prosenttia.

Aasian kehityspankki määrittelee ilmastonmuutoksen suurimmaksi uhaksi alueen ruokaturvalle.

Kestävän kehityksen asiantuntija Riza Yehiya muistuttaa, että epävarmuus kasvaa myös veden- ja energiansaannissa. "Yhdistelmä tekee köyhistä erityisen haavoittuvia, ellei yhteiskunta tue heidän sopeutumistaan ilmastonmuutokseen."

Pulaa ja työttömyyttä

Polowannarukin viljelijät lähtivät keväällä kaduille, kun heille ei enää herunut vettä keinokasteluvarastoista ja 16 000 hehtaaria riisiä oli tuhoutumassa.

Kuivuus on tänä vuonna vaikeuttanut Sri Lankassa 1,3 miljoonan ihmisen elämää, Maailman ruokaohjelma (WFP) laskee. Kuivuudesta kärsivän alueen riisisadosta menetetään asiantuntijoiden mukaan liki kolmannes. T

Taloustieteilijä Muttukrishna Sarvananthan arvioi, että työttömyys hipoo paikoin 20:tä prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia