Ilmasto ajaa Kenian paimentolaisia ahdinkoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmasto ajaa Kenian paimentolaisia ahdinkoon

Aiemmin kuivuus iski 12 vuoden välein, mutta nyt se tulee joka toinen tai kolmas vuosi.

(IPS) -- Ilmastonmuutos koettelee Kenian paimentolaisten karjataloutta. Sekä kuivuus että tulvat tappavat elämiä, ja karjataudit yleistyvät kummankin aikana.

Kenian maista noin 80 prosenttia on kuivia tai puolikuivia. Valtaosa paimentolaisista elää näillä alueilla, ja heillä on noin 60 prosenttia kaikesta karjasta. Keniassa on 44 miljoonaa asukasta, joista kolme neljästä saa elantonsa maataloudesta.

Pohjois-Kenian Garissassa asuva Seif Hassan kertoo, että hyvinä aikoina torilla voidaan myydä viikossa 5 000 eläintä. Härästä voi saada jopa 800 euroa ja kamelista yli 2 500.

Äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen ja venyminen kuitenkin vaikeuttavat paimentolaisten elämää. Hinnat romahtavat puoleen tai jopa kymmenesosaan, Hassan sanoo.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) tuore raportti kertoo, että lämpötilat uhkaavat nousta keskimääräistä nopeammin Afrikassa ja varsinkin kuivilla alueilla.

Sadetta ei kuulu

Kenian pohjoisosissa tulee normaalisti lyhyitä sateita lokakuussa, mutta tänä vuonna ne ovat viipyneet.

"Sateettomuus on katastrofi paimentolaisille", sanoo aluetta tutkiva tohtori George Keya.

Hän korostaa, että paimentolaisilla on heikot eväät selviytyä äärimmäisistä ja yllättävistä säänmuutoksista.

Aiemmin seudulle iski kuivuus 12 vuoden välein, mutta nyt se tulee joka toinen tai kolmas vuosi, jatkaa Kenian paimentolaisten kehitysverkoston vetäjä Michael ole Tiampati.

"Laitumille ei jää aikaa toipua, eivätkä paimentolaiset voi enää jakaa karjaansa osiin ja viedä niitä vähemmän kärsineille alueille, koska ilmastonmuutos jyllää kaikkialla", hän selittää.

Tautista aikaa

Keyan mukaan tilanne on otollinen karjataudeille, jotka voivat pyyhkäistä hengiltä kokonaisia laumoja.

"Kuivuus tuo pienten märehtijäin ruttoa eli PPR-tautia, joka iskee vuohiin ja lampaisiin. Tauti leviää helposti Pohjois-Keniasta etelään tai päinvastoin", kertoo Hassan.

Kuivuus ei ole ainoa paimentolaisia koetteleva vitsaus, välillä tulee myös kaatosateita ja tulvia.

Keyan mukaan PPR:ään verrattava uhka on punkkien levittämä kuumetauti, East Coast Fever, joka yleistyy tulva-aikoina ja kaataa lampaiden ja vuohien ohella nautoja.

Kaupallisuudesta pelastus

"Paimentolaisilla on tapana pitää suuria karjalaumoja ja luopua niistä vasta, jos tilanne käy ylivoimaiseksi. Olen nähnyt heidän myyvän eläimiään muutamalla eurolla", Keya kertoo.

Tiampati yllyttää paimentolaisia ajattelemaan elinkeinoaan kaupallisesti eikä vain elämäntapana. Hiehot kasvatetaan karjatiloilla myyntikuntoon 1,5 vuodessa, mutta paimentolaisilta se vie viisi vuotta, hän vertaa.

"Kun eläintä on hoidettu vuosikaudet, sen menettäminen on aina raskas isku", Tiampati muistuttaa.

Kenia tuo 40 prosenttia naudanlihastaan naapurimaista, mutta Keyan mukaan kysyntään voitaisiin vastata kotona auttamalla paimentolaisia hoitamaan karjaansa paremmin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia