Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa

Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulin ulkopuolella. Afganistanissa on kuollut tänä vuonna yli 2 600 siviiliä. Kuva: Fardin Waezi / UN Photo.

Afganistanin väkivaltaisuuksissa on kuollut tai loukkaantunut tänä vuonna yli 8 000 ihmistä. Vaikka uhrien kokonaismäärä on hieman laskenut viime vuoteen verrattuna, ilmaiskuissa kuolleiden määrä on lisääntynyt merkittävästi, kertoo YK:n Afganistan-operaatio Unama.

Unaman tuore raportti käsittelee tämän vuoden yhdeksää ensimmäistä kuukautta. Niiden aikana on kuollut 2 640 siviiliä ja loukkaantunut 5 379. Kuolonuhrien määrä on viime vuoteen verrattuna hieman kasvanut ja loukkaantuneiden määrä vähentynyt. Määrä on edelleen lähellä ennätystasoa, Unama kertoo.

Suurin osa siviileistä kuolee tai loukkaantuu maaoperaatioiden, itsemurhaiskujen ja improvisoitujen räjähteiden seurauksena. Vaarallisinta on Kabulissa, Helmandissa, Nangarharissa, Kandaharissa ja Faryabissa, raportista selviää.

Raportin mukaan tänä vuonna kuitenkin etenkin ilmaiskuissa loukkaantuneiden tai kuolleiden määrä on noussut 52 prosenttia edellisvuodesta. Suurin osa uhreista aiheutui Afganistanin omien joukkojen iskuista, mutta 38 prosenttia oli kansainvälisten ilmapommitusten aiheuttamia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on elokuusta alkaen lisännyt ilmapommituksia Afganistanissa. Raportti ei kerro, onko se uhrimäärän kasvun taustalla. Afganistanin puolustusministeriö on kuitenkin muistuttanut, että suurimman osan uhreista aiheuttavat talebanit, Reuters kertoo.

Raportin mukana 64 prosenttia uhreista aiheutuu hallitusta vastustavien joukkojen toimista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia