Uutiset Afganistanin konflikti

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa
Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulin ulkopuolella. Afganistanissa on kuollut tänä vuonna yli 2 600 siviiliä. (Kuva: Fardin Waezi / UN Photo)

Afganistanin väkivaltaisuuksissa on kuollut tai loukkaantunut tänä vuonna yli 8 000 ihmistä. Vaikka uhrien kokonaismäärä on hieman laskenut viime vuoteen verrattuna, ilmaiskuissa kuolleiden määrä on lisääntynyt merkittävästi, kertoo YK:n Afganistan-operaatio Unama.

Unaman tuore raportti käsittelee tämän vuoden yhdeksää ensimmäistä kuukautta. Niiden aikana on kuollut 2 640 siviiliä ja loukkaantunut 5 379. Kuolonuhrien määrä on viime vuoteen verrattuna hieman kasvanut ja loukkaantuneiden määrä vähentynyt. Määrä on edelleen lähellä ennätystasoa, Unama kertoo.

Suurin osa siviileistä kuolee tai loukkaantuu maaoperaatioiden, itsemurhaiskujen ja improvisoitujen räjähteiden seurauksena. Vaarallisinta on Kabulissa, Helmandissa, Nangarharissa, Kandaharissa ja Faryabissa, raportista selviää.

Raportin mukaan tänä vuonna kuitenkin etenkin ilmaiskuissa loukkaantuneiden tai kuolleiden määrä on noussut 52 prosenttia edellisvuodesta. Suurin osa uhreista aiheutui Afganistanin omien joukkojen iskuista, mutta 38 prosenttia oli kansainvälisten ilmapommitusten aiheuttamia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on elokuusta alkaen lisännyt ilmapommituksia Afganistanissa. Raportti ei kerro, onko se uhrimäärän kasvun taustalla. Afganistanin puolustusministeriö on kuitenkin muistuttanut, että suurimman osan uhreista aiheuttavat talebanit, Reuters kertoo.

Raportin mukana 64 prosenttia uhreista aiheutuu hallitusta vastustavien joukkojen toimista.

Afganistanin konflikti konfliktiYK Afganistan

Lue myös

Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.
Ihmisiä kantamassa tavaroita päänsä päällä

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi

YK:n jäsenmaat ovat sopineet poistavansa äärimmäisen köyhyyden kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Vaikka köyhyys vähenee, tavoitetta ei tällä vauhdilla saavuteta.
Mies leikkaa metsässä veitsellä kaakaopuun hedelmää

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Belizessä aloitettu ympäristöhanke tuo elannon tuhansille ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kulottamisen lopettamisen jälkeen villieläimet ovat palaamassa alueelle, mikä on herättänyt haaveita myös ekomatkailusta.