Ilmakehässä ennätysmäärä hiilidioksidia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmakehässä ennätysmäärä hiilidioksidia

"Meiltä loppuu aika", Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Michel Jarraud sanoo.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on tällä hetkellä korkeimmalla tasolla koskaan, Maailman ilmatieteen järjestö WMO sanoo.

WMO:n mukaan viime vuonna hiilidioksidin määrä kipusi jo lähelle 400 ppm:ää, eli miljoonasosaa tilavuudesta. Kyseessä on on suurin hiilidioksidipitoisuus viimeiseen 800 000 vuoteen ja yksi nopeimmista vuosittaisista kaasupitoisuuden nousuista. Vuosien 2012 ja 2013 aikana hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvoi lähes kolme ppm, kun keskiarvo vuodesta 1984 on ollut kaksi ppm.

"Meiltä loppuu aika", WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud sanoi lehdistötiedotteessa. Jarraud huomautti, ehkä ilmastoskeptikot mielessään, että kyse on todellakin "tieteellisestä näytöstä", jonka perusteella on korkea aika ryhtyä vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Hiilidioksidia oli ilmakehässä ennen teollisen vallankumouksen alkua noin 280 miljoonasosaa. Määrä on lisääntynyt tasaisesti teollistumisen myötä.

Yksi ilmastokehityksen vaikutuksista on merien happamoituminen, WMO muistuttaa. Meret sitovat itseensä osan ylimääräisestä ylimääräisestä hiilidioksidista, mistä seuraa, että meret ovat nyt happamampia kuin ne ovat olleet koskaan aiemmin viimeisen 300 miljoonan vuoden aikana.

"Hiilidiksidi pysyy ilmakehässä satoja vuosia ja merissä jopa kauemmin. Menneiden, tulevien ja nykyisten hiilidioksidipäästöjen vaikutukset kertautuvat ilmaston lämpenemisessä ja merien happamoitumisessa. Fysiikan laeista ei voi neuvotella", Jarraud sanoi.

Tiedepiireissä uutinen on otettu vastaan tyrmistyksellä. Hiilidioksidipäästöjen tulisi olla vähenemässä eikä kasvamassa huippuvauhtia, sanoi muun muassa professori Joanna Haigh, Lontoossa sijaitsevan Grantham Institute for Climate Change and Environmentin apulaisjohtaja, Guardian-lehdelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia