Uutiset

Ilmaiset lääkkeet yleistyvät Intiassa

Jakelu alkanut jo muutamissa osavaltioissa, tavoitteena kattaa kaikki 1,2 miljardia asukasta, kirjoittaa Zofeen Ebrahim.

Intian Rajasthanin osavaltio on päättänyt antaa 68 miljoonalle asukkaalleen peruslääkkeet maksutta. Samalla lääketeollisuuden, apteekkarien ja lääkäreiden mahdollisuudet tehdä bisnestä heikkenevät.

Rajasthanissa jaetaan nyt maksutta 350 keskeisen lääkkeen halpaversioita. Viranomaisten mukaan se on lisännyt lääkärissäkäyntejä 60 prosenttia ja sairaaloiden potilasmääriä 30 prosenttia. Edusta hyötyy jo yli 200 000 ihmistä.

Potilasmäärien kasvu ei ole ongelmatonta, koska terveydenhuolto poti jo ennestään resurssipulaa.

Vaikutukset tuntuvat myös yritysmaailmassa. "Järjestelmä on rikkonut mukavan suhteen, joka toimi vuosikymmeniä lääkäreiden ja lääkevalmistajien kesken", hanketta vetävän laitoksen neuvonantaja, tohtori Nirmal Kumar Gurbani sanoo. Gurbani osallistui marraskuussa terveydenhuollon tutkimuksen kansainväliseen kokoukseen Pekingissä.

Hän kertoo, että Rajasthanin hanke toimii mallina muille osavaltioille ja tähtäimessä on ilmainen lääkitys kaikille 1,2 miljardille intialaiselle.

Keinottelua vastaan

Hankkeella halutaan estää lääkkeillä keinottelu. Esimerkiksi Cipla-yhtiö valmistaa kolmea eri merkkiä samaa flunssalääkettä. Halpa kopioversio myydään apteekeille noin kahdella eurosentillä paketti, mutta merkkilaatujen hinta on 16-kertainen, Gurbani selittää.

"Apteekkari myy lääkkeet 40 – 55 sentillä, ja potilas on apteekin tai lääkärin suositusten armoilla", hän jatkaa.

Osavaltio ostaa nyt rinnakkaislääkkeen suoraan valmistajalta ja välittää ne potilaille 13 874 hyväksytyn jakelupisteen kautta.

Gurbanin mukaan uudistus helpottaa vähävaraisten ja jatkuvaa lääkitystä tarvitsevien, kuten diabeetikkojen ja sydänvikaisten, elämää merkittävästi.

"Diabetespotilaan merkkilääke maksaa 1,8 euroa, mutta me ostamme saman määrän rinnakkaisvalmistetta 3 sentillä", Gurbani havainnollistaa. Hän vakuuttaa, ettei lääkkeiden tehokkuudesta tai laadusta tingitä.

Sairaus köyhdyttää

Gurbanin mukaan lääkekulut ovat Intiassa toiseksi yleisin syy velkaantumiseen. Sairaalapotilaista 40 prosenttia on joutunut lainaamaan rahaa tai myymään omaisuutta maksaakseen hoidon.

Yli kolmannes potilaista on vajonnut köyhyyteen yhden sairaalamatkan seurauksena. Liki neljänneksellä sairaista ei ole varaa mennä lääkäriin.

Lääkäripula on osaltaan nostanut terveydenhoidon kustannuksia. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Intiassa on vain 6,5 lääkäriä 10 000 asukasta kohti. Kiinassa luku on 14,2 ja Suomessa 33.

Lääkkeet muodostavat Intiassa 50 – 80 prosenttia terveysmenoista, vaikka runsaasti rinnakkaislääkkeitä valmistavaa maata kutsutaan "maailman apteekiksi", Gurbani paheksuu.

Jakelu koko maahan

Intian lääketeollisuus on kolmanneksi suurin maailmassa. Maa vei lääkkeitä viime vuonna yli kymmenen miljardin euron arvosta, ja hallitus aikoo tuplata viennin vuonna 2014.

"Silti kaksi kolmasosaa intialaisista ei saa aina tarvitsemiaan lääkkeitä", Gurbani sanoo.

Julkisen terveydenhuollon asiantuntija ja All India Drug Action Networkin jäsen tohtori Ravi Narayan uskoo, että Rajasthanin malli lyö läpi koko maassa.

72 miljoonan asukkaan Tamil Nadun osavaltio on jo päättänyt ilmaisista lääkkeistä, samoin 70 miljoonan Karnataka, Narayan kertoo.

Intia aikoo toteuttaa koko väestön kattavan terveydenhuollon kahdessa vuodessa. Intiassa on 28 osavaltiota ja 7 hallintoaluetta. Maksuttomat lääkkeet on määrä saada 52 prosentille asukkaista huhtikuuhun 2017 mennessä. Liittovaltio kattaa kuluista 75 prosenttia ja loppu jää osavaltioiden harteille.

Intian kehitys sairaus/lääkintä Intia Suomen IPS

Lue myös

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.