Illuusioiden särkyminen saa monet ulkomaiset taistelijat palaamaan Syyriasta – ”Isisin lupaukset eivät pidä paikkaansa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Illuusioiden särkyminen saa monet ulkomaiset taistelijat palaamaan Syyriasta – ”Isisin lupaukset eivät pidä paikkaansa”

YK:n terrorismintorjuntaviraston tekemän kyselyn mukaan kuvaa ulkomaisista taistelijoista ei voi yleistää. Palaajille yhteistä on kuitenkin pettymys terroriliikkeisiin.

Syyrian lippu nojaamassa seinää vasten.

Syyrian sisällissota on kestänyt yli kuusi vuotta. Kuva: Garry Knight / CC BY 2.0.

Monet Syyriaan lähteneet ulkomaiset taistelijat pettyvät pahasti todellisuuteen. He palaavat lähtömaahansa, koska havaitsevat, etteivät Isis ja muut terroriryhmät kykenekään pitämään lupauksiaan – paitsi kuoleman ja tuhon osalta, selviää YK:n tuoreesta kyselytutkimuksesta (pdf).

”Lähdin Syyriaan nähdäkseni, pitävätkö Isisin lupaukset paikkansa. Ne eivät kuitenkaan ole totta. -- Ei ole palkkaa, kotia, huonekaluja tai edes työtä. Siksi päätin lähteä”, kertoi eräs taistelija.

Kyselyyn haastateltiin 43:a kotiinsa Syyriasta palannutta ulkomaista taistelijaa. He edustivat 12:ta kansallisuutta ja elivät kolmessa EU-maassa ja neljässä Lähi-idän tai Pohjois-Afrikan maassa.

Tutkimuksen mukaan terroriryhmien epäonnistuminen lupausten täyttämisessä, liikkeiden väkivaltainen ideologia ja brutaali toiminta sekä sisäiset valtataistelut ja johtajien korruptio olivat usein syynä siihen, että taistelijat olivat pettyneet ja päättäneet lähteä takaisin.

Syyriaan lähtevät tutkimuksen mukaan useimmin nuoret miehet, joiden koulutustaso, taloudellinen tilanne ja työmarkkinatilanne ovat huono. Löydös poikkeaa aiemmista tutkimuksista, joiden mukaan ulkomaiset taistelijat ovat usein keskimääräistä paremmin koulutettuja ja vauraampia. Kuvaa ulkomaisista taistelijoista ei voi kuitenkaan yleistää, tutkimuksessa varoitetaan. Yhteensä Syyriaan on matkustanut tuhansia taistelijoita.

Taistelijaksi ryhtymistä ajaa esimerkiksi huono hallinto, syrjintä, korruptio sekä empatia konfliktialueella eläviä kohtaan. Tähän yhdistyvät toiveet uudesta elämästä, joka on saavutettavissa ilman ponnisteluja.

Eräs haastatelluista kertoi lähteneensä Syyriaan, koska ei ollut pystynyt uusimaan passiaan ja oli menettänyt esimerkiksi mahdollisuuden työpaikkaan.

”Olin valmis asettamaan itseni paholaisen käsiin. Siksi lähdin Syyriaan, nähdäkseni, onko elämä siellä parempaa. Jos se olisi ollut, olisin tuonut perheenikin. Mutta elämä siellä ei ollut parempaa”, taistelija kertoi.

Tutkimuksen teki YK:n terrorismintorjuntavirasto UNOCT, joka perustettiin tämän vuoden kesäkuussa. Se uskoo, että tutkimustuloksia voidaan pienestä otoksesta huolimatta käyttää hyväksi ulkomaisten taistelijoiden toimintaan puuttumisessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia