Ihmisoikeuspalkinto 2009 Pirkko Mahlamäelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeuspalkinto 2009 Pirkko Mahlamäelle

Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki palkitaan Ihmisoikeusliiton vuoden 2009 hmisoikeuspalkinnolla. Palkinto jaetaan nyt kahdeksannen kerran Mahlamäki saa tunnustuksen pitkäjänteisestä työstä vammaisten oikeuksien puolesta.

Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki palkitaan Ihmisoikeusliiton vuoden 2009 hmisoikeuspalkinnolla. Palkinto jaetaan nyt kahdeksannen kerran Mahlamäki saa tunnustuksen pitkäjänteisestä työstä vammaisten oikeuksien puolesta.

Ihmisoikeusliitto myöntää Ihmisoikeuspalkinnon vuosittain henkilölle, joka on toiminut tinkimättömästi ihmisoikeuksien todellisen toteutumisen puolesta. Palkinnon saajat ovat sitoutuneet käytännön työssään ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja edistämiseen.

Pirkko Mahlamäen työ vammaisten oikeuksien puolesta alkoi konkreettisesti Kynnys ry:ssä, jossa hän oli töissä ennen Vammaisfoorumin pääsihteerin pestiä. Silloin hän huomasi, että ihmisoikeuksissa on kyse aivan elämän perusasioista, siitä miten oikeudet toteutuvat kunkin arjessa. Vaikka vammaisten oikeuksien toteutumisessa on saatu monia edistysaskeleita, vielä on myös paljon tehtävää niin rakenteissa kuin asenteissakin. Mahlamäen mukaan vammaisiin suhtaudutaan surullisen usein menoeränä. Kun vammaisten asemaa halutaan parantaa, ensimmäinen kysymys on: Mitä se maksaa?

Itsekin vammaisena Pirkko Mahlamäki on kokenut monet vammaisia kohtaavat ongelmat omakohtaisesti. Hänen mukaansa asiat eivät kuitenkaan muutu itsestään, vaan niiden eteen pitää taistella. Vaikeudet pitää kohdata. Tutut luonnehtivat häntä rauhalliseksi, huumorintajuiseksi ja kehuvat hänen myönteistä elämänasennettaan. Julkisuudestakin tutun Kalle Könkkölän lisäksi Mahlamäen esikuvana on ollut hänen oma äitinsä Anna-Kaisa. Mahlamäen mukaan hänen äitinsä on sellainen ”maan hiljainen”, joka on sitkeästi taistellut vammaisen lapsensa puolesta.

Ihmisoikeuspalkinnon ovat edellisinä vuosina saaneet kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri Marja-Liisa Laihia, poronhoitaja Kalevi Paadar, maahanmuuttajaneuvoja Melody Karvonen, Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Miranda Vuolasranta, ulkomaalaisvaltuutetun toimiston osastosihteeri Kristiina Rissanen, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Juhani Roiha ja asianajaja Markku Fredman.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia