Ihmisoikeusneuvoston kritiikki ei hetkahdattanut Malesiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusneuvoston kritiikki ei hetkahdattanut Malesiaa

Malesian poliisi pani aktivisteja, oppositiopoliitikkoja ja parlamentin jäseniä rautoihin vain päiviä sen jälkeen, kun maan ihmisoikeuspolitiikka oli tapetilla Genevessä.

Malesian poliisi pidätti rakennushanketta vastustaneita mielenosoittajia kovien otteiden saattelemana kuun vaihteessa Malesiassa, raportoivat ihmisoikeusjärjestöt. Yhdeksäntoista pidätetyn joukossa oli muun muassa ihmisoikeusaktivisteja, oppositiopoliitikkoja ja parlamentin jäseniä.

Mielenosoittajat vapautettiin vielä samana päivänä odottamaan mahdollisia syytteitä viranomaisten vastustamisesta. Rauhanomaisessa mielenosoituksessa vastustettiin historiallisen Kampung Hakka Mantin kylän hävittämistä rakennushankkeen tieltä sekä siitä seuraavia paikallisten asukkaiden pakkohäätöjä.

Amnesty Internationalin mukaan mielenosoituksen väkivaltainen vaientaminen on jälleen uusi osoitus Malesian hallituksen valitsemasta kovasta linjan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. Järjestöt pitävät huolestuttavana, että isku tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeusneuvostossa käsiteltiin Malesian ihmisoikeusongelmia liittyen sananvapauden ja kokoontumisvapauden rajoittamiseen.

"Malesian pitäisi aikailematta täyttää lupauksensa, että maan kansalais- ja poliittisten oikeuksien kehittämisestä samaa vauhtia taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien kanssa", pidätettyjen joukossa ollut malesialaisen SUARAM-ihmisoikeusjärjestön toiminnanjohtaja Nalini Elumalai sanoo.

YK:n ihmisoikeusaktivismista raportoivan asiantuntija Margaret Sekaggyan mukaan kehityshankkeiden protestointi leimataan maailmalla entistä useammin valtionvastaiseksi toiminnaksi ja aktivistit joutuvat usein uhkailun ja fyysisen väkivallan kohteeksi puolustaessaan yhteisöjä massiivisia kehityshankkeita kuten patoja, voimalaitoksia ja teitä vastaan.

"Valtioilla on velvollisuus suojella ihmisiä, jotka toteuttavat oikeuttaan osallistua päätöksentekoprosessiin ja ilmaista vastustuksensa suuren mittakaavan kehitysprojekteille", Sekaggya toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia