Ihmisoikeusliitto: Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusliitto: Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet

Historian vääryyksillä on yhteys myös tämän päivän rakenteelliseen syrjintään, todettiin eilen järjestetyssä  Ihmisoikeusliiton kevätseminaarissa.

Suomen lippu.

Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet, vaatii Ihmisoikeusliitto. Kuva: Timo Gufler / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomen pitää käydä läpi historialliset vääryydet, jotka ovat kohdistuneet romanien, viittomakielisten, vammaisten sekä saamelaisten kaltaisiin vähemmistöihin, vaatii Ihmisoikeusliitto.

”Suomen valtion tulisi kartoittaa perusteellisesti saamelaisiin sekä lukuisiin vähemmistöihin kohdistuneet menneet vääryydet. Suomen on pohdittava yhdessä eri ryhmien kanssa, millaiset hyvitysmekanismit voisivat tulla kyseeseen,” sanoo järjestön pääsihteeri Kaari Mattila tiedotteessa.

Suomessa vähemmistöihin on kohdistettu esimerkiksi pakkosterilisaatiota, avioitumisen rajoituksia, kaltoinkohtelua, lasten erottamista vanhemmistaan ja äidinkielen käytön kieltämistä oppilaitoksissa. 

Historian vääryyksillä on yhteys myös tämän päivän rakenteelliseen syrjintään, todettiin eilen järjestetyssä  Ihmisoikeusliiton kevätseminaarissa.

Seminaarissa pohdittiin myös, miten valtio voi hyvittää menneitä vääryyksiä. 

Järjestö muistuttaa, että esimerkiksi Norja ja Ruotsi ovat esittäneet anteeksipyynnön saamelaisille. Norja on maksanut korvauksia saamelaisille ja romaneille ja Ruotsi puolestaan pakkosteriloiduille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia