Uutiset Syyrian konflikti

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat kemialliset aseet ja sairaalaiskut Syyriassa

Aleppossa on jälleen pommitettu sairaaloita, ja myös kemiallisten aseiden käytöstä on viitteitä. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että kyseiset sodankäynnin muodot ovat vakavia sotarikoksia.
(Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyrian ja Venäjän hallitusten joukot ovat jälleen pommittaneet sairaaloita ja heitä epäillään myös kemiallisten aseiden käytöstä Syyrian Aleppossa. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat molemmat sodankäynnin muodot vakavina sotarikoksina.

Amnesty International on raportoinut kahden viikon aikana jo kolme kemiallista iskua, joissa aseena on käytetty kloorikaasua. Terveydenhoidon ammattilaiset ovat raportoineet järjestölle ainakin 60 tapausta, joissa uhrien epäillään kärsivän kloorin aiheuttamista oireista. Suuri osa heistä on lapsia.

Kemiallisia aseita on käytetty Syyrian sodassa laajasti, vaikka niiden käyttö on toistuvasti tuomittu erittäin vakavaksi sotarikokseksi. YK raportoi alkukeväästä jopa 161 vahvistettua ja 131 epäiltyä kemiallista iskua. 

Human Rights Watch raportoi myös lukuisista sairaaloihin ja terveydenhuollon tiloihin kohdistuneista iskuista viimeisten viikkojen aikana. Siviilejä on kuollut ja sairaaloita on jouduttu sulkemaan. Syyrian amerikkalainen terveydenhuoltosäätiö raportoi jopa 43 iskua pelkästään heinäkuulle. Sairaalaiskuja on tehty sodan aikana lukuisia, mutta heinäkuu rikkoi  määrällisesti tähänastiset ennätykset.

Amnesty raportoi aiemmin keväällä, että Syyrian hallituksen joukot pommittavat tahallaan sairaaloita ja muuta infrastruktuuria, jotta kylät ja kaupungit saataisiin tyhjiksi ja maajoukot etenemään nopeammin.

Iskut sairaaloiden kaltaisiin siviilikohteisiin ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia. Humanitaarinen oikeus katsoo, että sairaaloiden tulisi olla erityisen suojelun kohteina ja iskut niihin ovat vakavia sotarikoksia.

ihmisoikeudetsota ja rauhaaseet & armeija Syyria Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.
Mielenosoittajia ja Save Idlib -kyltti

Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin

Syyrian Idlibistä on paennut joulukuun puolivälistä alkaen ainakin 300 000 ihmistä. Venäjä ilmoitti eilen tulitauosta alueella, mutta pakolaisia piinaa myös jäätävä talvi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat