Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat kemialliset aseet ja sairaalaiskut Syyriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat kemialliset aseet ja sairaalaiskut Syyriassa

Aleppossa on jälleen pommitettu sairaaloita, ja myös kemiallisten aseiden käytöstä on viitteitä. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että kyseiset sodankäynnin muodot ovat vakavia sotarikoksia.

(Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyrian ja Venäjän hallitusten joukot ovat jälleen pommittaneet sairaaloita ja heitä epäillään myös kemiallisten aseiden käytöstä Syyrian Aleppossa. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat molemmat sodankäynnin muodot vakavina sotarikoksina.

Amnesty International on raportoinut kahden viikon aikana jo kolme kemiallista iskua, joissa aseena on käytetty kloorikaasua. Terveydenhoidon ammattilaiset ovat raportoineet järjestölle ainakin 60 tapausta, joissa uhrien epäillään kärsivän kloorin aiheuttamista oireista. Suuri osa heistä on lapsia.

Kemiallisia aseita on käytetty Syyrian sodassa laajasti, vaikka niiden käyttö on toistuvasti tuomittu erittäin vakavaksi sotarikokseksi. YK raportoi alkukeväästä jopa 161 vahvistettua ja 131 epäiltyä kemiallista iskua. 

Human Rights Watch raportoi myös lukuisista sairaaloihin ja terveydenhuollon tiloihin kohdistuneista iskuista viimeisten viikkojen aikana. Siviilejä on kuollut ja sairaaloita on jouduttu sulkemaan. Syyrian amerikkalainen terveydenhuoltosäätiö raportoi jopa 43 iskua pelkästään heinäkuulle. Sairaalaiskuja on tehty sodan aikana lukuisia, mutta heinäkuu rikkoi  määrällisesti tähänastiset ennätykset.

Amnesty raportoi aiemmin keväällä, että Syyrian hallituksen joukot pommittavat tahallaan sairaaloita ja muuta infrastruktuuria, jotta kylät ja kaupungit saataisiin tyhjiksi ja maajoukot etenemään nopeammin.

Iskut sairaaloiden kaltaisiin siviilikohteisiin ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia. Humanitaarinen oikeus katsoo, että sairaaloiden tulisi olla erityisen suojelun kohteina ja iskut niihin ovat vakavia sotarikoksia.

Lisää uusi kommentti