Uutiset Syyrian konflikti

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat kemialliset aseet ja sairaalaiskut Syyriassa

Aleppossa on jälleen pommitettu sairaaloita, ja myös kemiallisten aseiden käytöstä on viitteitä. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että kyseiset sodankäynnin muodot ovat vakavia sotarikoksia.
(Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyrian ja Venäjän hallitusten joukot ovat jälleen pommittaneet sairaaloita ja heitä epäillään myös kemiallisten aseiden käytöstä Syyrian Aleppossa. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat molemmat sodankäynnin muodot vakavina sotarikoksina.

Amnesty International on raportoinut kahden viikon aikana jo kolme kemiallista iskua, joissa aseena on käytetty kloorikaasua. Terveydenhoidon ammattilaiset ovat raportoineet järjestölle ainakin 60 tapausta, joissa uhrien epäillään kärsivän kloorin aiheuttamista oireista. Suuri osa heistä on lapsia.

Kemiallisia aseita on käytetty Syyrian sodassa laajasti, vaikka niiden käyttö on toistuvasti tuomittu erittäin vakavaksi sotarikokseksi. YK raportoi alkukeväästä jopa 161 vahvistettua ja 131 epäiltyä kemiallista iskua. 

Human Rights Watch raportoi myös lukuisista sairaaloihin ja terveydenhuollon tiloihin kohdistuneista iskuista viimeisten viikkojen aikana. Siviilejä on kuollut ja sairaaloita on jouduttu sulkemaan. Syyrian amerikkalainen terveydenhuoltosäätiö raportoi jopa 43 iskua pelkästään heinäkuulle. Sairaalaiskuja on tehty sodan aikana lukuisia, mutta heinäkuu rikkoi  määrällisesti tähänastiset ennätykset.

Amnesty raportoi aiemmin keväällä, että Syyrian hallituksen joukot pommittavat tahallaan sairaaloita ja muuta infrastruktuuria, jotta kylät ja kaupungit saataisiin tyhjiksi ja maajoukot etenemään nopeammin.

Iskut sairaaloiden kaltaisiin siviilikohteisiin ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia. Humanitaarinen oikeus katsoo, että sairaaloiden tulisi olla erityisen suojelun kohteina ja iskut niihin ovat vakavia sotarikoksia.

ihmisoikeudetsota ja rauhaaseet & armeija Syyria Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.