Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabia kiduttanut naisaktivisteja

Saudi-Arabia pidätti viime keväänä muun muassa naisten ajokiellon kumoamisen puolesta kampanjoineita aktivisteja. Todistajanlausuntojen mukaan osaa aktivisteista on kidutettu ja he ovat kohdanneet seksuaalista häirintää.
Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa
Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin katuja. (Kuva: dr. zaro / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Saudi-Arabian viranomaiset ovat kiduttaneet ja häirinneet seksuaalisesti viime keväänä pidätettyjä ihmisoikeusaktivisteja, joista osa on naisia, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).

Järjestöt kertovat todistajanlausunnoista, joiden mukaan aktivisteja on kidutettu toistuvasti antamalla näille sähköshokkeja ja ruoskimalla näitä. Yhtä aktivistia riiputettiin katosta, ja toisen todistuksen mukaan yhtä naisista häirittiin seksuaalisesti. 

Saudi-Arabian on tiedetty kiduttavan pidätettyjä aiemminkin, mutta viime aikoina maan ihmisoikeustilanne on noussut kiivaamman keskustelun kohteeksi sen jälkeen, kun sauditoimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin tiloissa. 

”Vain muutama viikko Jamal Khashoggin säälimättömän tappamisen jälkeen nämä -- järkyttävät tiedot, mikäli ne varmistetaan, paljastavat uusia törkeitä ihmisoikeusloukkauksia, joihin saudiviranomaiset ovat syyllistyneet”, sanoo Lynn Maalouf, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja tiedotteessa.

Saudi-Arabia on kiihdyttänyt ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä viime keväästä alkaen. Juuri ennen kuin maa luopui pitkään kritisoidusta naisten ajokiellosta kesäkuussa, se pidätti toistakymmentä naisten oikeuksia puolustanutta aktivistia, joista monet olivat aiemmin kampanjoineet juuri ajokiellon purkamisen puolesta.

Amnestyn ja HRW:n saamien todistajanlausuntojen mukaan osa kidutetuista ei pystynyt enää kävelemään tai seisomaan kunnolla, heidän kätensä vapisivat hallitsemattomasti ja heillä oli jälkiä ruumiissaan. Yksi aktivisteista oli yrittänyt toistuvasti tappaa itsensä vankilassa. 

Amnesty ja HRW vaativat kansainvälistä yhteisöä painostamaan Saudi-Arabiaa aktivistien vapauttamiseksi.

”Hallituksen, joka kiduttaa naisia perusoikeuksien vaatimisen takia, pitäisi kohdata musertava kansainvälinen kritiikki, ei rävähtämätöntä tukea Yhdysvalloilta ja Isolta-Britannialta”, sanoo HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetgenderkansalaisoikeudetsukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä