Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabia kiduttanut naisaktivisteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabia kiduttanut naisaktivisteja

Saudi-Arabia pidätti viime keväänä muun muassa naisten ajokiellon kumoamisen puolesta kampanjoineita aktivisteja. Todistajanlausuntojen mukaan osaa aktivisteista on kidutettu ja he ovat kohdanneet seksuaalista häirintää.

Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin katuja. Kuva: dr. zaro / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat kiduttaneet ja häirinneet seksuaalisesti viime keväänä pidätettyjä ihmisoikeusaktivisteja, joista osa on naisia, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).

Järjestöt kertovat todistajanlausunnoista, joiden mukaan aktivisteja on kidutettu toistuvasti antamalla näille sähköshokkeja ja ruoskimalla näitä. Yhtä aktivistia riiputettiin katosta, ja toisen todistuksen mukaan yhtä naisista häirittiin seksuaalisesti. 

Saudi-Arabian on tiedetty kiduttavan pidätettyjä aiemminkin, mutta viime aikoina maan ihmisoikeustilanne on noussut kiivaamman keskustelun kohteeksi sen jälkeen, kun sauditoimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin tiloissa. 

”Vain muutama viikko Jamal Khashoggin säälimättömän tappamisen jälkeen nämä -- järkyttävät tiedot, mikäli ne varmistetaan, paljastavat uusia törkeitä ihmisoikeusloukkauksia, joihin saudiviranomaiset ovat syyllistyneet”, sanoo Lynn Maalouf, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja tiedotteessa.

Saudi-Arabia on kiihdyttänyt ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä viime keväästä alkaen. Juuri ennen kuin maa luopui pitkään kritisoidusta naisten ajokiellosta kesäkuussa, se pidätti toistakymmentä naisten oikeuksia puolustanutta aktivistia, joista monet olivat aiemmin kampanjoineet juuri ajokiellon purkamisen puolesta.

Amnestyn ja HRW:n saamien todistajanlausuntojen mukaan osa kidutetuista ei pystynyt enää kävelemään tai seisomaan kunnolla, heidän kätensä vapisivat hallitsemattomasti ja heillä oli jälkiä ruumiissaan. Yksi aktivisteista oli yrittänyt toistuvasti tappaa itsensä vankilassa. 

Amnesty ja HRW vaativat kansainvälistä yhteisöä painostamaan Saudi-Arabiaa aktivistien vapauttamiseksi.

”Hallituksen, joka kiduttaa naisia perusoikeuksien vaatimisen takia, pitäisi kohdata musertava kansainvälinen kritiikki, ei rävähtämätöntä tukea Yhdysvalloilta ja Isolta-Britannialta”, sanoo HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia