Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabia kiduttanut naisaktivisteja

Saudi-Arabia pidätti viime keväänä muun muassa naisten ajokiellon kumoamisen puolesta kampanjoineita aktivisteja. Todistajanlausuntojen mukaan osaa aktivisteista on kidutettu ja he ovat kohdanneet seksuaalista häirintää.
Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa
Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin katuja. (Kuva: dr. zaro / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Saudi-Arabian viranomaiset ovat kiduttaneet ja häirinneet seksuaalisesti viime keväänä pidätettyjä ihmisoikeusaktivisteja, joista osa on naisia, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).

Järjestöt kertovat todistajanlausunnoista, joiden mukaan aktivisteja on kidutettu toistuvasti antamalla näille sähköshokkeja ja ruoskimalla näitä. Yhtä aktivistia riiputettiin katosta, ja toisen todistuksen mukaan yhtä naisista häirittiin seksuaalisesti. 

Saudi-Arabian on tiedetty kiduttavan pidätettyjä aiemminkin, mutta viime aikoina maan ihmisoikeustilanne on noussut kiivaamman keskustelun kohteeksi sen jälkeen, kun sauditoimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin tiloissa. 

”Vain muutama viikko Jamal Khashoggin säälimättömän tappamisen jälkeen nämä -- järkyttävät tiedot, mikäli ne varmistetaan, paljastavat uusia törkeitä ihmisoikeusloukkauksia, joihin saudiviranomaiset ovat syyllistyneet”, sanoo Lynn Maalouf, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja tiedotteessa.

Saudi-Arabia on kiihdyttänyt ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä viime keväästä alkaen. Juuri ennen kuin maa luopui pitkään kritisoidusta naisten ajokiellosta kesäkuussa, se pidätti toistakymmentä naisten oikeuksia puolustanutta aktivistia, joista monet olivat aiemmin kampanjoineet juuri ajokiellon purkamisen puolesta.

Amnestyn ja HRW:n saamien todistajanlausuntojen mukaan osa kidutetuista ei pystynyt enää kävelemään tai seisomaan kunnolla, heidän kätensä vapisivat hallitsemattomasti ja heillä oli jälkiä ruumiissaan. Yksi aktivisteista oli yrittänyt toistuvasti tappaa itsensä vankilassa. 

Amnesty ja HRW vaativat kansainvälistä yhteisöä painostamaan Saudi-Arabiaa aktivistien vapauttamiseksi.

”Hallituksen, joka kiduttaa naisia perusoikeuksien vaatimisen takia, pitäisi kohdata musertava kansainvälinen kritiikki, ei rävähtämätöntä tukea Yhdysvalloilta ja Isolta-Britannialta”, sanoo HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetgenderkansalaisoikeudetsukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.