Ihmisoikeusjärjestöt: Euroopan kovennettava Unkari-linjaansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Euroopan kovennettava Unkari-linjaansa

Hallituksen syyskuiset kosmeettiset muutokset eivät poista ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kaventumista, sanovat järjestöt.

Unkarin parlamentti on hyväksynyt syyskuussa kansalliskonservatiivisen hallituspuolueen Fideszin edustajien äänin viidennen muutoskierroksen maan perustuslakiin.

Tässä kuussa voimaan astuvien muutosten tarkoituksena on vastata Euroopan neuvoston ja EU:n parlamentin nostamiin huoliin Unkarin keskuspankin, oikeuslaitoksen ja viestintävälineiden itsenäisyydestä. Maata kohtaan on osoitettu toistuvasti kritiikkiä Fideszin noustua valtaan vuonna 2010 ja ajettua läpi kiistanalaisen perustuslakiuudistuksen.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan muutosten jälkeenkin nykyinen lainsäädäntö kaventaa ihmisoikeuksia sekä oikeusvaltioperiaatetta.

"Unkarin hallituksen pitkälti kosmeettiset muutokset osoittavat, ettei se ole suhtautunut vakavasti perustuslain ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta koskeviin ongelmiin", sanoo Human Right Watchin Itä-Euroopan ja Balkanin tutkija Lydia Gall.

HRW:n mukaan on toiveajattelua, että tehdyt muutokset lopettaisivat kansainvälisen keskustelun Unkarin perustuslaista. Sen sijaan järjestö kehottaa europarlamenttia ja Euroopan neuvostoa koventamaan linjaansa maan hallitusta kohtaan.

Perustuslain ohella Unkarissa säädettiin viime vuonna mediavapautta rajoittava laki. Maassa on myös yritetty kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Lisää uusi kommentti