Ihmisoikeusjärjestön perustajille kovat tuomiot Saudi-Arabiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestön perustajille kovat tuomiot Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia jatkaa poliittisten aktivistien rankaisemista pitkillä vankeusrangaistuksilla.

Kaksi ihmisoikeusaktivistia on tuomittu kymmenen vuoden vankeustuomioihin kansankiihotuksesta ja väärän tiedon levittämisestä ulkomaiselle medialle Saudi-Arabiassa.

Tuomitut Mohammed Fahd al-Qahtani ja Abdullah Hamad ovat kansalais- ja poliittisia oikeuksia ajavan ACPRA-järjestön perustajia. Aktivistien tuomion yhteydessä järjestö hajautetaan ja sen varat takavarikoidaan.

ACPRA oli tunnettu kansainvälisesti yhtenä johtavista maassa toimineista ihmisoikeusjärjestöistä, joka vaati maahan perustuslaillista monarkiaa ja vaaleja. Aktivistien syytteet perustuvat muun muassa heidän vahvaan kritiikkiinsä edesmennyttä kruununprinssi Nayefia kohtaan, jota he syyttivät aseman väärinkäytöksistä.

"Tapaus osoittaa, kuinka äärimmäisen pitkälle Saudi-Arabian viranomaiset ovat valmiita menemään hiljentääkseen maltillisten uudistusten ajajia ja ihmisoikeuksien puolustajia", kuvaili Human Rights Watchin Lähi-itä-asiantuntija Eric Goldstein.

Arabikevään alkamisen jälkeen Saudi-Arabian viranomaiset ovat ajaneet entistäkin tiukempaa toisinajattelun vastaista linjaa. Protestit, poliittiset puolueet sekä ammattiliitot on kielletty pääkaupunki Riyadhissa. Protesteja ja mielenosoituksia on kuitenkin arabikeväästä lähtien ollut useita,mutta niitä on järjestelmällisesti tukahdutettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia