Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne heikkenee Euroopassa – Suomi nousi vertailussa 4. sijalle

ILGA-Europe on julkaissut kymmenen vuotta raporttia sateenkaarioikeuksien tilasta. Nyt tilanne heikkenee ensimmäistä kertaa, se varoittaa.
Kyniä sateenkaaren väreissä
Sateenkaarioikeuksissa mennään taaksepäin, varoittaa järjestö. (Kuva: Kirsty Andrews / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi toteuttaa Euroopassa 4. parhaiten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lhbti) oikeuksia, toteaa ILGA-Europe-järjestön tänään julkaisemasta tuoreesta vertailusta.

Suomi toteuttaa vertailun mukaan 69-prosenttisesti ILGAn edellyttämiä toimia lhbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi. Viime vuonna Suomi oli sijalla 5.

Parhaita Euroopan maita ovat vertailun mukaan Malta, Belgia ja Luxemburg. Huonoimmilla sijoilla ovat Azerbaidžan, Turkki ja Armenia.

Vertailua on julkaistu kymmenen vuotta, ja vaikka hyvääkin kehitystä on tapahtunut, ILGAn mukaan ensimmäistä kertaa tilanne on nyt menossa huonompaan suuntaan monissa maissa. Osa maista on perunut lakeja ja politiikkoja, joita aiemmin oli käytössä.

Esimerkiksi Puola ei enää anna yksin lapsia haluaville naisille hedelmöityshoitoja, Bulgaria on poistanut kaikki mahdollisuudet nimen tai sukupuolimerkinnän muuttamiseen transsukupuolisilta, Serbia ja Kosovo ovat jättäneet tasa-arvosuunnitelmansa uusimatta, järjestö kertoo.

”Viime vuonna varoitimme kuvittelemasta, että työmme on tehty. Surullista kyllä, tänä vuonna näemme konkreettisia todisteita takaiskuista poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla useissa maissa. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi”, sanoo järjestön Euroopan johtaja Evelyne Paradis tiedotteessa.

Tiedot perustuvat lainsäädännön ja käytäntöjen vertailuun. Tämänvuotisessa vertailussa on 69 erilaista kategoriaa, jotka koskevat tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä, perhe-elämää, viharikoksia ja vihapuhetta, juridista sukupuolen tunnustamista, kansalaisyhteiskunnan tilaa sekä turvaa.

Suomen hlbti-ihmisten ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan Suomi pärjää vertailussa hyvin vuonna 2015 voimaan astuneiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain sekä kansalaisaloitteina ajettujen lainsäädäntömuutosten vuoksi.

Sijoitusta kuitenkin alentaa translaki, joka edellyttää juridista sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä prosessia. Suomessa loukataan myös intersukupuolisten kehollista koskemattomuutta sallimalla vastasyntyneille peruuttamattomia kosmeettisia sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, järjestö muistuttaa.

Raportissa kehotetaankin Suomea päivittämään sukupuolen tunnustamiseen liittyvän lainsäädäntö, kieltämään intersukupuolisten lasten ei-lääketieteelliset toimenpiteet ja ottamaan käyttöön kansallisen toimintasuunnitelma hlbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi.

”Meillä on hyvä lainsäädännöllinen pohja, mutta tiedämme, että sitä sovelletaan puutteellisesti. Viharikoksia aliraportoidaan merkittävästi ja kouluterveyskysely taas kertoo sateenkaarinuorten heikosta tilanteesta. Tarvitsemme kansallisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan politiikkaohjelman, jolla voitaisiin tehdä hyvä lainsäädäntö todeksi myös ihmisten arkielämässä”, sanoo järjestön puheenjohtaja Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikka

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria naisia kerrossängyillä

Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut

Mehrdad Oskouei käsittelee dokumenteissaan yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita mutta ei halua tunnustautua aktivistiksi vaan paremminkin kanavaksi dokumenttiensa henkilöiden ja yleisön välillä. ”Halusin tehdä elokuvan heidän kanssaan, en heistä”, hän kuvailee uutta dokumenttiaan Sunless Shadows, joka kertoo murhasta tuomituista nuorista naisista.
Nainen puolilähikuvassa

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kolmen päivän tehokoulutuksessa opiskellaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaa aina bussin käytöstä tasa-arvon kunnioittamiseen. ”Kulttuuriorientaatiosta oli hyötyä, sillä arabimaissa Suomea ei tunneta kovin hyvin”, kertoo Suomeen hyvin kotiutunut Heba Almahrous.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.

Tuoreimmat

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla
Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”