Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne heikkenee Euroopassa – Suomi nousi vertailussa 4. sijalle

ILGA-Europe on julkaissut kymmenen vuotta raporttia sateenkaarioikeuksien tilasta. Nyt tilanne heikkenee ensimmäistä kertaa, se varoittaa.
Kyniä sateenkaaren väreissä
Sateenkaarioikeuksissa mennään taaksepäin, varoittaa järjestö. (Kuva: Kirsty Andrews / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi toteuttaa Euroopassa 4. parhaiten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lhbti) oikeuksia, toteaa ILGA-Europe-järjestön tänään julkaisemasta tuoreesta vertailusta.

Suomi toteuttaa vertailun mukaan 69-prosenttisesti ILGAn edellyttämiä toimia lhbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi. Viime vuonna Suomi oli sijalla 5.

Parhaita Euroopan maita ovat vertailun mukaan Malta, Belgia ja Luxemburg. Huonoimmilla sijoilla ovat Azerbaidžan, Turkki ja Armenia.

Vertailua on julkaistu kymmenen vuotta, ja vaikka hyvääkin kehitystä on tapahtunut, ILGAn mukaan ensimmäistä kertaa tilanne on nyt menossa huonompaan suuntaan monissa maissa. Osa maista on perunut lakeja ja politiikkoja, joita aiemmin oli käytössä.

Esimerkiksi Puola ei enää anna yksin lapsia haluaville naisille hedelmöityshoitoja, Bulgaria on poistanut kaikki mahdollisuudet nimen tai sukupuolimerkinnän muuttamiseen transsukupuolisilta, Serbia ja Kosovo ovat jättäneet tasa-arvosuunnitelmansa uusimatta, järjestö kertoo.

”Viime vuonna varoitimme kuvittelemasta, että työmme on tehty. Surullista kyllä, tänä vuonna näemme konkreettisia todisteita takaiskuista poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla useissa maissa. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi”, sanoo järjestön Euroopan johtaja Evelyne Paradis tiedotteessa.

Tiedot perustuvat lainsäädännön ja käytäntöjen vertailuun. Tämänvuotisessa vertailussa on 69 erilaista kategoriaa, jotka koskevat tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä, perhe-elämää, viharikoksia ja vihapuhetta, juridista sukupuolen tunnustamista, kansalaisyhteiskunnan tilaa sekä turvaa.

Suomen hlbti-ihmisten ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan Suomi pärjää vertailussa hyvin vuonna 2015 voimaan astuneiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain sekä kansalaisaloitteina ajettujen lainsäädäntömuutosten vuoksi.

Sijoitusta kuitenkin alentaa translaki, joka edellyttää juridista sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä prosessia. Suomessa loukataan myös intersukupuolisten kehollista koskemattomuutta sallimalla vastasyntyneille peruuttamattomia kosmeettisia sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, järjestö muistuttaa.

Raportissa kehotetaankin Suomea päivittämään sukupuolen tunnustamiseen liittyvän lainsäädäntö, kieltämään intersukupuolisten lasten ei-lääketieteelliset toimenpiteet ja ottamaan käyttöön kansallisen toimintasuunnitelma hlbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi.

”Meillä on hyvä lainsäädännöllinen pohja, mutta tiedämme, että sitä sovelletaan puutteellisesti. Viharikoksia aliraportoidaan merkittävästi ja kouluterveyskysely taas kertoo sateenkaarinuorten heikosta tilanteesta. Tarvitsemme kansallisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan politiikkaohjelman, jolla voitaisiin tehdä hyvä lainsäädäntö todeksi myös ihmisten arkielämässä”, sanoo järjestön puheenjohtaja Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikka

Lue myös

Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla