Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne heikkenee Euroopassa – Suomi nousi vertailussa 4. sijalle

ILGA-Europe on julkaissut kymmenen vuotta raporttia sateenkaarioikeuksien tilasta. Nyt tilanne heikkenee ensimmäistä kertaa, se varoittaa.
Kyniä sateenkaaren väreissä
Sateenkaarioikeuksissa mennään taaksepäin, varoittaa järjestö. (Kuva: Kirsty Andrews / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi toteuttaa Euroopassa 4. parhaiten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lhbti) oikeuksia, toteaa ILGA-Europe-järjestön tänään julkaisemasta tuoreesta vertailusta.

Suomi toteuttaa vertailun mukaan 69-prosenttisesti ILGAn edellyttämiä toimia lhbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi. Viime vuonna Suomi oli sijalla 5.

Parhaita Euroopan maita ovat vertailun mukaan Malta, Belgia ja Luxemburg. Huonoimmilla sijoilla ovat Azerbaidžan, Turkki ja Armenia.

Vertailua on julkaistu kymmenen vuotta, ja vaikka hyvääkin kehitystä on tapahtunut, ILGAn mukaan ensimmäistä kertaa tilanne on nyt menossa huonompaan suuntaan monissa maissa. Osa maista on perunut lakeja ja politiikkoja, joita aiemmin oli käytössä.

Esimerkiksi Puola ei enää anna yksin lapsia haluaville naisille hedelmöityshoitoja, Bulgaria on poistanut kaikki mahdollisuudet nimen tai sukupuolimerkinnän muuttamiseen transsukupuolisilta, Serbia ja Kosovo ovat jättäneet tasa-arvosuunnitelmansa uusimatta, järjestö kertoo.

”Viime vuonna varoitimme kuvittelemasta, että työmme on tehty. Surullista kyllä, tänä vuonna näemme konkreettisia todisteita takaiskuista poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla useissa maissa. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi”, sanoo järjestön Euroopan johtaja Evelyne Paradis tiedotteessa.

Tiedot perustuvat lainsäädännön ja käytäntöjen vertailuun. Tämänvuotisessa vertailussa on 69 erilaista kategoriaa, jotka koskevat tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä, perhe-elämää, viharikoksia ja vihapuhetta, juridista sukupuolen tunnustamista, kansalaisyhteiskunnan tilaa sekä turvaa.

Suomen hlbti-ihmisten ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan Suomi pärjää vertailussa hyvin vuonna 2015 voimaan astuneiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain sekä kansalaisaloitteina ajettujen lainsäädäntömuutosten vuoksi.

Sijoitusta kuitenkin alentaa translaki, joka edellyttää juridista sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä prosessia. Suomessa loukataan myös intersukupuolisten kehollista koskemattomuutta sallimalla vastasyntyneille peruuttamattomia kosmeettisia sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, järjestö muistuttaa.

Raportissa kehotetaankin Suomea päivittämään sukupuolen tunnustamiseen liittyvän lainsäädäntö, kieltämään intersukupuolisten lasten ei-lääketieteelliset toimenpiteet ja ottamaan käyttöön kansallisen toimintasuunnitelma hlbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi.

”Meillä on hyvä lainsäädännöllinen pohja, mutta tiedämme, että sitä sovelletaan puutteellisesti. Viharikoksia aliraportoidaan merkittävästi ja kouluterveyskysely taas kertoo sateenkaarinuorten heikosta tilanteesta. Tarvitsemme kansallisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan politiikkaohjelman, jolla voitaisiin tehdä hyvä lainsäädäntö todeksi myös ihmisten arkielämässä”, sanoo järjestön puheenjohtaja Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikka

Lue myös

Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.

Tuoreimmat

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta