Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne heikkenee Euroopassa – Suomi nousi vertailussa 4. sijalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne heikkenee Euroopassa – Suomi nousi vertailussa 4. sijalle

ILGA-Europe on julkaissut kymmenen vuotta raporttia sateenkaarioikeuksien tilasta. Nyt tilanne heikkenee ensimmäistä kertaa, se varoittaa.

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sateenkaarioikeuksissa mennään taaksepäin, varoittaa järjestö. Kuva: Kirsty Andrews / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomi toteuttaa Euroopassa 4. parhaiten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lhbti) oikeuksia, toteaa ILGA-Europe-järjestön tänään julkaisemasta tuoreesta vertailusta.

Suomi toteuttaa vertailun mukaan 69-prosenttisesti ILGAn edellyttämiä toimia lhbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi. Viime vuonna Suomi oli sijalla 5.

Parhaita Euroopan maita ovat vertailun mukaan Malta, Belgia ja Luxemburg. Huonoimmilla sijoilla ovat Azerbaidžan, Turkki ja Armenia.

Vertailua on julkaistu kymmenen vuotta, ja vaikka hyvääkin kehitystä on tapahtunut, ILGAn mukaan ensimmäistä kertaa tilanne on nyt menossa huonompaan suuntaan monissa maissa. Osa maista on perunut lakeja ja politiikkoja, joita aiemmin oli käytössä.

Esimerkiksi Puola ei enää anna yksin lapsia haluaville naisille hedelmöityshoitoja, Bulgaria on poistanut kaikki mahdollisuudet nimen tai sukupuolimerkinnän muuttamiseen transsukupuolisilta, Serbia ja Kosovo ovat jättäneet tasa-arvosuunnitelmansa uusimatta, järjestö kertoo.

”Viime vuonna varoitimme kuvittelemasta, että työmme on tehty. Surullista kyllä, tänä vuonna näemme konkreettisia todisteita takaiskuista poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla useissa maissa. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi”, sanoo järjestön Euroopan johtaja Evelyne Paradis tiedotteessa.

Tiedot perustuvat lainsäädännön ja käytäntöjen vertailuun. Tämänvuotisessa vertailussa on 69 erilaista kategoriaa, jotka koskevat tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä, perhe-elämää, viharikoksia ja vihapuhetta, juridista sukupuolen tunnustamista, kansalaisyhteiskunnan tilaa sekä turvaa.

Suomen hlbti-ihmisten ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan Suomi pärjää vertailussa hyvin vuonna 2015 voimaan astuneiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain sekä kansalaisaloitteina ajettujen lainsäädäntömuutosten vuoksi.

Sijoitusta kuitenkin alentaa translaki, joka edellyttää juridista sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä prosessia. Suomessa loukataan myös intersukupuolisten kehollista koskemattomuutta sallimalla vastasyntyneille peruuttamattomia kosmeettisia sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, järjestö muistuttaa.

Raportissa kehotetaankin Suomea päivittämään sukupuolen tunnustamiseen liittyvän lainsäädäntö, kieltämään intersukupuolisten lasten ei-lääketieteelliset toimenpiteet ja ottamaan käyttöön kansallisen toimintasuunnitelma hlbti-ihmisten oikeuksien toteuttamiseksi.

”Meillä on hyvä lainsäädännöllinen pohja, mutta tiedämme, että sitä sovelletaan puutteellisesti. Viharikoksia aliraportoidaan merkittävästi ja kouluterveyskysely taas kertoo sateenkaarinuorten heikosta tilanteesta. Tarvitsemme kansallisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan politiikkaohjelman, jolla voitaisiin tehdä hyvä lainsäädäntö todeksi myös ihmisten arkielämässä”, sanoo järjestön puheenjohtaja Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia