Uutiset

Ihmisoikeusasianajajien vaino kiihtyy Iranissa – telkien takana on nyt myös nälkälakossa olevan asianajajan aviomies

Iran yrittää estää ihmisoikeuksiin erikoistuneita asianajajia puolustamasta asiakkaitaan, jotka ovat muun muassa huivipakkoa protestoineita naisia. Viime päivinä on pidätetty useita aktivisteja ja asianajajia.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranin viranomaiset ovat pidättäneet yhä useampia ihmisoikeusasianajajia ja naisten oikeuksien puolustajia. Pidätykset alkoivat jo aiemmin kesällä, mutta viime päivinä on pidätetty lisäksi useita muitakin aktivisteja, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.

Iranin viranomaiset pidättivät kesäkuun puolivälissä Iranin tunnetuimpaan kuuluvan ihmisoikeusjuristin Nasrin Sotoudeh’n. Hän on puolustanut naisia, jotka ovat protestoineet maan huivipakkoa vastaan. Sotoudeh’ta syytetään muun muassa järjestelmän vastaisesta propagandasta, ja hän on aloittanut nälkälakon.

Iranissa on ollut viime aikoina useita protesteja, joissa naiset ovat esiintyneet ilman pakollista huivia.

Viimeisen viikon aikana tiedusteluministeriö on pidättänyt lisää ihmisiä. Pidätettyjen joukossa on esimerkiksi asianajaja Arash Keykhosravi, joka oli edustanut ympäristöaktivisti Kavous Seyed-Emamin perhettä. Seyed-Emami kuoli epämääräisissä olosuhteissa vankeudessa helmikuussa 2018. Myös Sotoudeh'ta edustava Payam Derafshan on pidätetty.

Viime viikolla viranomaiset pidättivät myös naisten oikeuksien aktivistit Hoda Amidin ja Najmeh Vadehin, jotka ovat pitäneet työpajaa tasa-arvoisista oikeuksista avioliitossa. Tällä viikolla pidätettiin myös nälkälakossa olevan Nasrin Sotoudeh’n aviomies Reza Khandan.

Amnesty mukaan asianajajien pidätysten tarkoituksena on estää näitä edustamasta asiakkaitaan, jotka ovat niinikään usein ihmisoikeusaktivisteja tai alaikäisenä kuolemaan tuomittuja.

”Iranin ihmisoikeustilanne on saavuttanut kriisipisteen. Lievät huolen ilmaisut eivät riitä. Vetoamme, että kansainvälinen yhteisö vaatii Iranin viranomaisia lopettamaan hyökkäykset ihmisoikeuspuolustajia, kuten asianajajia ja naisten oikeuksien aktivisteja, vastaan. --- Ottaen huomioon, että EU käy vuoropuhelua Iranin kanssa, sen pitäisi olla eturintamassa näissä vaatimuksissa”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

EU on aiemmin ilmaissut huolensa Nasrin Sotoudeh’n pidätyksestä. Sotoudeh sai vuonna 2012 Euroopan parlamentin myöntämän Saharov-ihmisoikeuspalkinnon.

ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismihallintolakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä