Uutiset

Ihmisoikeusasianajajien vaino kiihtyy Iranissa – telkien takana on nyt myös nälkälakossa olevan asianajajan aviomies

Iran yrittää estää ihmisoikeuksiin erikoistuneita asianajajia puolustamasta asiakkaitaan, jotka ovat muun muassa huivipakkoa protestoineita naisia. Viime päivinä on pidätetty useita aktivisteja ja asianajajia.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranin viranomaiset ovat pidättäneet yhä useampia ihmisoikeusasianajajia ja naisten oikeuksien puolustajia. Pidätykset alkoivat jo aiemmin kesällä, mutta viime päivinä on pidätetty lisäksi useita muitakin aktivisteja, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.

Iranin viranomaiset pidättivät kesäkuun puolivälissä Iranin tunnetuimpaan kuuluvan ihmisoikeusjuristin Nasrin Sotoudeh’n. Hän on puolustanut naisia, jotka ovat protestoineet maan huivipakkoa vastaan. Sotoudeh’ta syytetään muun muassa järjestelmän vastaisesta propagandasta, ja hän on aloittanut nälkälakon.

Iranissa on ollut viime aikoina useita protesteja, joissa naiset ovat esiintyneet ilman pakollista huivia.

Viimeisen viikon aikana tiedusteluministeriö on pidättänyt lisää ihmisiä. Pidätettyjen joukossa on esimerkiksi asianajaja Arash Keykhosravi, joka oli edustanut ympäristöaktivisti Kavous Seyed-Emamin perhettä. Seyed-Emami kuoli epämääräisissä olosuhteissa vankeudessa helmikuussa 2018. Myös Sotoudeh'ta edustava Payam Derafshan on pidätetty.

Viime viikolla viranomaiset pidättivät myös naisten oikeuksien aktivistit Hoda Amidin ja Najmeh Vadehin, jotka ovat pitäneet työpajaa tasa-arvoisista oikeuksista avioliitossa. Tällä viikolla pidätettiin myös nälkälakossa olevan Nasrin Sotoudeh’n aviomies Reza Khandan.

Amnesty mukaan asianajajien pidätysten tarkoituksena on estää näitä edustamasta asiakkaitaan, jotka ovat niinikään usein ihmisoikeusaktivisteja tai alaikäisenä kuolemaan tuomittuja.

”Iranin ihmisoikeustilanne on saavuttanut kriisipisteen. Lievät huolen ilmaisut eivät riitä. Vetoamme, että kansainvälinen yhteisö vaatii Iranin viranomaisia lopettamaan hyökkäykset ihmisoikeuspuolustajia, kuten asianajajia ja naisten oikeuksien aktivisteja, vastaan. --- Ottaen huomioon, että EU käy vuoropuhelua Iranin kanssa, sen pitäisi olla eturintamassa näissä vaatimuksissa”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

EU on aiemmin ilmaissut huolensa Nasrin Sotoudeh’n pidätyksestä. Sotoudeh sai vuonna 2012 Euroopan parlamentin myöntämän Saharov-ihmisoikeuspalkinnon.

ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismihallintolakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”