Uutiset

Ihmisoikeusasianajajien vaino kiihtyy Iranissa – telkien takana on nyt myös nälkälakossa olevan asianajajan aviomies

Iran yrittää estää ihmisoikeuksiin erikoistuneita asianajajia puolustamasta asiakkaitaan, jotka ovat muun muassa huivipakkoa protestoineita naisia. Viime päivinä on pidätetty useita aktivisteja ja asianajajia.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranin viranomaiset ovat pidättäneet yhä useampia ihmisoikeusasianajajia ja naisten oikeuksien puolustajia. Pidätykset alkoivat jo aiemmin kesällä, mutta viime päivinä on pidätetty lisäksi useita muitakin aktivisteja, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.

Iranin viranomaiset pidättivät kesäkuun puolivälissä Iranin tunnetuimpaan kuuluvan ihmisoikeusjuristin Nasrin Sotoudeh’n. Hän on puolustanut naisia, jotka ovat protestoineet maan huivipakkoa vastaan. Sotoudeh’ta syytetään muun muassa järjestelmän vastaisesta propagandasta, ja hän on aloittanut nälkälakon.

Iranissa on ollut viime aikoina useita protesteja, joissa naiset ovat esiintyneet ilman pakollista huivia.

Viimeisen viikon aikana tiedusteluministeriö on pidättänyt lisää ihmisiä. Pidätettyjen joukossa on esimerkiksi asianajaja Arash Keykhosravi, joka oli edustanut ympäristöaktivisti Kavous Seyed-Emamin perhettä. Seyed-Emami kuoli epämääräisissä olosuhteissa vankeudessa helmikuussa 2018. Myös Sotoudeh'ta edustava Payam Derafshan on pidätetty.

Viime viikolla viranomaiset pidättivät myös naisten oikeuksien aktivistit Hoda Amidin ja Najmeh Vadehin, jotka ovat pitäneet työpajaa tasa-arvoisista oikeuksista avioliitossa. Tällä viikolla pidätettiin myös nälkälakossa olevan Nasrin Sotoudeh’n aviomies Reza Khandan.

Amnesty mukaan asianajajien pidätysten tarkoituksena on estää näitä edustamasta asiakkaitaan, jotka ovat niinikään usein ihmisoikeusaktivisteja tai alaikäisenä kuolemaan tuomittuja.

”Iranin ihmisoikeustilanne on saavuttanut kriisipisteen. Lievät huolen ilmaisut eivät riitä. Vetoamme, että kansainvälinen yhteisö vaatii Iranin viranomaisia lopettamaan hyökkäykset ihmisoikeuspuolustajia, kuten asianajajia ja naisten oikeuksien aktivisteja, vastaan. --- Ottaen huomioon, että EU käy vuoropuhelua Iranin kanssa, sen pitäisi olla eturintamassa näissä vaatimuksissa”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

EU on aiemmin ilmaissut huolensa Nasrin Sotoudeh’n pidätyksestä. Sotoudeh sai vuonna 2012 Euroopan parlamentin myöntämän Saharov-ihmisoikeuspalkinnon.

ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismihallintolakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.