Ihmisoikeuksillakin on nyt logo | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeuksillakin on nyt logo

Ihmisoikeuksilla ei ole ollut kansainvälistä symbolia, mutta nyt sellainen olisi tarjolla kansainvälisen kilpailun tuloksena.

Jos tahtoo rauhanmerkin sijaan ripustaa kaulaansa ihmisoikeuksien symbolin, se on nyt mahdollista. 

Ihmisoikeuksia kuvaava kansainvälinen logo julistettiin syyskuun lopulla New Yorkissa, YK:n yleiskokouksen istunnon avajaisviikkojen yhteydessä, uutisoi Ihmisoikeusliitto. Logo valittiin internetissä järjestetyssä kilpailussa, yli 190 maasta tulleiden runsaan 15 000 ehdotuksen joukosta.

Voittajalogon on suunnitellut serbialainen Predrag Stakic ja siinä yhdistyvät linnun ja ihmiskäden symbolit. Se on vapaasti ladattavissa internetistä ja maksuttomasti kaikkien käytettävissä.

Ihmisoikeuksilla ei ennen ole ollut kansainvälistä symbolia, ja kilpailun järjestäjät ovatkin kampanjoineet "tyhjiön täyttämisen" puolesta. Huhtikuussa alkaneen kilpailun järjesti Logo for Human Rights -järjestö. Aloitteen takana on useita valtioita, graafisia suunnittelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja.

"Ihmiset ympäri maailmaa ovat kiinnostuneita ihmisoikeuksista, ja ovat huolissaan siitä, että pitäisi olla olemassa sopiva logo edustamaan sitä, mitä ihmisoikeudet tarkoittavat", sanoo Nobel-voittaja Aung San Suu Kyi. Hän kuului raatiin, joka valitsi eniten äänestetyistä finalistit.

Aloitteen koordinaattori Felix Schwatz kertoo kilpailun alkaessa julkaistussa videossa, että kaikki alkoi heidän katsoessaan televisiosta viimeaikaisia mielenosoituksia Pohjois-Afrikassa.

"Tajusimme, että jos juontajia ei olisi ollut, emme olisi lainkaan ymmärtäneet, minkä puolesta ihmiset osoittivat mieltä. Kannattivatko he vapautta ja ihmisoikeuksia vai sortohallitusta? Emme voineet tietää", hän huomauttaa.

"Tiedämme, että vaatii paljon aikaa ja vaivaa vakiinnuttaa kansainvälisesti tunnustettu logo ihmisoikeuksille. Mutta uskomme, että nyt on aika aloittaa prosessi."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia