Uutiset

Ihmisoikeuksia loukataan Italian ahtaissa vankiloissa

"Jouduimme seisomaan vuorotellen", kuvailee entinen vanki Claudio.
(Kuva: mararie / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Vangit elävät Italiassa ahtaammin kuin muualla Euroopan unionissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että puutteelliset elinolot Italian vankiloissa loukkaavat vankien ihmisoikeuksia.

Entinen vanki Claudio kertoo jakaneensa alle kahdeksan neliömetrin sellin kahden muun vangin kanssa pohjoisitalialaisessa vankilassa.

"Jouduimme seisomaan vuorotellen", hän kuvailee arkeaan vankilassa. "Vangeilla ei ollut mahdollisuutta minkäänlaiseen toimintaan."

Pahimmillaan vankeja voi olla yli kaksi kertaa niin paljon kuin vankilapaikkoja. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa käsittelyä odottaa yli 500 Italian vankiloiden oloihin liittyvää tapausta.

Tammikuussa tekemässään päätöksessä ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Italian valtion maksamaan 100 000 euroa vahingonkorvausta seitsemälle vangille, jotka olivat joutuneet kärsimään liian ahtaista tiloista.

Kansalaisjärjestö Ristretti Orizzontin johtajan Ornelia Faveron mukaan liian täysiä vankiloita ei kuitenkaan saa käyttää tekosyynä uusien rakentamiseen. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea onkin ehdottanut, että Italiassa alettaisiin käyttää vaihtoehtoisia rangaistusmuotoja ennen vankilatuomion langettamista. Vankilarangaistuksen tulisi olla vasta viimeinen vaihtoehto.

Italiassa oli vuonna 2010 noin 68 000 vankia.

Vankien oikeudet oikeus ja rikos Italia Suomen IPS

Lue myös

Pakkosyöttäminen jatkuu edelleen Guantanamossa

Vankileirille on annettu oikeuden päätös julkaista pakkosyötöstä otettuja videoita.

Lääkärit vetoavat Guantanamon nälkälakkolaisten puolesta

Guantanamon vankileirillä tarvitaan riippumattomia lääkäreitä, vaatii 153 lääkäriä presidentti Barack Obamalle osoitetussa avoimessa kirjeessä.

ITUC vaatii Turkkia vapauttamaan ay-aktiivit

Kansainvälinen ay-liikkeen maailmanjärjestö tuomitsee mielenosoituksissa perusteettomasti tehdyt pidätykset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.