Uutiset

Ihmisoikeuksia loukataan Italian ahtaissa vankiloissa

"Jouduimme seisomaan vuorotellen", kuvailee entinen vanki Claudio.
(Kuva: mararie / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Vangit elävät Italiassa ahtaammin kuin muualla Euroopan unionissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että puutteelliset elinolot Italian vankiloissa loukkaavat vankien ihmisoikeuksia.

Entinen vanki Claudio kertoo jakaneensa alle kahdeksan neliömetrin sellin kahden muun vangin kanssa pohjoisitalialaisessa vankilassa.

"Jouduimme seisomaan vuorotellen", hän kuvailee arkeaan vankilassa. "Vangeilla ei ollut mahdollisuutta minkäänlaiseen toimintaan."

Pahimmillaan vankeja voi olla yli kaksi kertaa niin paljon kuin vankilapaikkoja. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa käsittelyä odottaa yli 500 Italian vankiloiden oloihin liittyvää tapausta.

Tammikuussa tekemässään päätöksessä ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Italian valtion maksamaan 100 000 euroa vahingonkorvausta seitsemälle vangille, jotka olivat joutuneet kärsimään liian ahtaista tiloista.

Kansalaisjärjestö Ristretti Orizzontin johtajan Ornelia Faveron mukaan liian täysiä vankiloita ei kuitenkaan saa käyttää tekosyynä uusien rakentamiseen. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea onkin ehdottanut, että Italiassa alettaisiin käyttää vaihtoehtoisia rangaistusmuotoja ennen vankilatuomion langettamista. Vankilarangaistuksen tulisi olla vasta viimeinen vaihtoehto.

Italiassa oli vuonna 2010 noin 68 000 vankia.

Vankien oikeudet oikeus ja rikos Italia Suomen IPS

Lue myös

Pakkosyöttäminen jatkuu edelleen Guantanamossa

Vankileirille on annettu oikeuden päätös julkaista pakkosyötöstä otettuja videoita.

Lääkärit vetoavat Guantanamon nälkälakkolaisten puolesta

Guantanamon vankileirillä tarvitaan riippumattomia lääkäreitä, vaatii 153 lääkäriä presidentti Barack Obamalle osoitetussa avoimessa kirjeessä.

ITUC vaatii Turkkia vapauttamaan ay-aktiivit

Kansainvälinen ay-liikkeen maailmanjärjestö tuomitsee mielenosoituksissa perusteettomasti tehdyt pidätykset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat