Uutiset Ihmiskauppa

Ihmiskauppiaat saalistavat Bangladeshin pakolaisleireillä – Avioliittoa tai työtä odottavalle edessä voi olla prostituutio

Ihmiskauppiaat lupaavat parempaa elämää kurjissa oloissa eläville rohingya-pakolaisille. Malesiaan vaimoksi lähdössä oleva 16-vuotias Mukarrama pelastui täpärästi.
Rakennuksia pakolaisleirillä
Rohingyojen pakolaisleiri Bangladeshin Cox's Bazarissa. (Kuva: Mohammad Tauheed / CC BY-NC 2.0)

(IPS) --Rohingya-tyttö Mukarrama, 16, eli vanhempiensa kanssa pakolaisina Kutupalongin leirissä Bangladeshin Cox’s Bazarissa, kun häntä alettiin puhelimessa kosiskella avioon Malesiaan. Tyttö ei arvannut, että Jubairiksi esittäytynyt rohingya-mies kuului ihmiskauppasyndikaattiin.

Mukarraman perhe asui alkeellisessa yhden huoneen rinnehökkelissä, jota monsuuniaikojen maanvyöryt alati uhkasivat. Vanhempien oli helppo antaa liitolle siunauksensa.

”Avioiduin mieheni kanssa puhelimessa vuosi sitten”, Mukarrama sanoo Ukhiyan poliisiasemalla Cox’s Bazarissa. Mukarraman matka päättyi jo rannalle Bangladeshissa, ja nyt hän odottaa poliisiasemalla pääsyä takaisin leiriin.

Tyttö selittää, miten avioliiton solmimisen jälkeen kului vuosi, kunnes Jubair soitti ja kertoi, että matka alkaisi seuraavana päivänä. Seuraavana aamuna Mukarramalle soitettiin ja häntä kehotettiin tulemaan leirin portille, jossa odottivat taksi sekä kaksi muuta rohingya-tyttöä ja nuorukaista.

”Meidät vietiin viidakkoon Cox’s Bazarin rannikolle. Tarkoitus oli lähettää meidät puuveneellä meren yli Malesiaan. Välittäjät olivat keränneet väkeä viidakkoon, mutta juuri ennen kuin nousimme veneeseen, poliisit tulivat”, Mukarrama kertoo.

Tyttö oli onnekas. Häntä ei pahoinpidelty ja raiskattu jo ennen veneeseen astumista, kuten monia kohtalotovereitaan. Bangladeshilainen rikosreportteri Mahmudul Haque Babul kertoo, ettei kaltoinkohtelu suinkaan pääty Malesiaan pääsyyn.

”Kun rohingyat ovat päässeet Malesiaan, ihmiskauppiaat vaativat Bangladeshiin jääneiltä perheenjäseniltä suuria lunnaita. Jos lunnaita ei makseta, naiset myydään edelleen prostituutioon”, Babul selittää.

Poliisilla on mahdoton tehtävä

Mukarrama ei päässyt matkaan, mutta tuhannet muut rohingyat ovat taittaneet 2 500 kilometrin merimatkan Malesiaan. Määrästä ei ole tilastotietoa, mutta paikallisen, nimettömänä pysyttelevän rikostoimittajan mukaan rohingya-leireistä kuljetetaan Malesiaan epävirallisia reittejä myöten noin 1 500–2 000 ihmistä joka kuukausi.

Malesialaisilla ihmiskauppiailla on yhteistyökumppaneita pakolaisten parissa.

”He etsivät sieviä rohingya-tyttöjä, jotka voidaan houkutella Malesiaan avioliitto- tai työlupauksilla”, Ukhiyan poliisilaitoksen komisario Nurum Islam Majumder kertoo.

Majumderin mukaan Ukhiyan poliisilaitos on tutkinut vuoden 2020 aikana viittä ihmiskauppaan liittyvää tapausta. Poliisilla on mahdoton tehtävä.

”Jos rohingya-leirien ympärille ei rakenneta vahvoja aitoja, lainvalvojien on erittäin vaikea estää ihmiskauppaa täällä. Leireillä on pakolaisia yli miljoona, mutta vain 300–400 poliisia, joten on aivan mahdotonta valvoa kaikkia”, Majumder sanoo.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetgenderihmiskauppapakolaisetoikeus ja rikos Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.
MIelenosoittajia jonossa ihmiskauppaa vastustavien kylttien kera.

YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa

Aikuisten naisten osuus ihmiskaupan uhreista on vähentynyt, lasten ja miesten osuus taas kasvanut. Ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen esimerkiksi ongelmia lasten perhesuhteissa uhreja löytääkseen.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä