Uutiset Ihmiskauppa

Ihmiskauppiaat saalistavat Bangladeshin pakolaisleireillä – Avioliittoa tai työtä odottavalle edessä voi olla prostituutio

Ihmiskauppiaat lupaavat parempaa elämää kurjissa oloissa eläville rohingya-pakolaisille. Malesiaan vaimoksi lähdössä oleva 16-vuotias Mukarrama pelastui täpärästi.
Rakennuksia pakolaisleirillä
Rohingyojen pakolaisleiri Bangladeshin Cox's Bazarissa. (Kuva: Mohammad Tauheed / CC BY-NC 2.0)

(IPS) --Rohingya-tyttö Mukarrama, 16, eli vanhempiensa kanssa pakolaisina Kutupalongin leirissä Bangladeshin Cox’s Bazarissa, kun häntä alettiin puhelimessa kosiskella avioon Malesiaan. Tyttö ei arvannut, että Jubairiksi esittäytynyt rohingya-mies kuului ihmiskauppasyndikaattiin.

Mukarraman perhe asui alkeellisessa yhden huoneen rinnehökkelissä, jota monsuuniaikojen maanvyöryt alati uhkasivat. Vanhempien oli helppo antaa liitolle siunauksensa.

”Avioiduin mieheni kanssa puhelimessa vuosi sitten”, Mukarrama sanoo Ukhiyan poliisiasemalla Cox’s Bazarissa. Mukarraman matka päättyi jo rannalle Bangladeshissa, ja nyt hän odottaa poliisiasemalla pääsyä takaisin leiriin.

Tyttö selittää, miten avioliiton solmimisen jälkeen kului vuosi, kunnes Jubair soitti ja kertoi, että matka alkaisi seuraavana päivänä. Seuraavana aamuna Mukarramalle soitettiin ja häntä kehotettiin tulemaan leirin portille, jossa odottivat taksi sekä kaksi muuta rohingya-tyttöä ja nuorukaista.

”Meidät vietiin viidakkoon Cox’s Bazarin rannikolle. Tarkoitus oli lähettää meidät puuveneellä meren yli Malesiaan. Välittäjät olivat keränneet väkeä viidakkoon, mutta juuri ennen kuin nousimme veneeseen, poliisit tulivat”, Mukarrama kertoo.

Tyttö oli onnekas. Häntä ei pahoinpidelty ja raiskattu jo ennen veneeseen astumista, kuten monia kohtalotovereitaan. Bangladeshilainen rikosreportteri Mahmudul Haque Babul kertoo, ettei kaltoinkohtelu suinkaan pääty Malesiaan pääsyyn.

”Kun rohingyat ovat päässeet Malesiaan, ihmiskauppiaat vaativat Bangladeshiin jääneiltä perheenjäseniltä suuria lunnaita. Jos lunnaita ei makseta, naiset myydään edelleen prostituutioon”, Babul selittää.

Poliisilla on mahdoton tehtävä

Mukarrama ei päässyt matkaan, mutta tuhannet muut rohingyat ovat taittaneet 2 500 kilometrin merimatkan Malesiaan. Määrästä ei ole tilastotietoa, mutta paikallisen, nimettömänä pysyttelevän rikostoimittajan mukaan rohingya-leireistä kuljetetaan Malesiaan epävirallisia reittejä myöten noin 1 500–2 000 ihmistä joka kuukausi.

Malesialaisilla ihmiskauppiailla on yhteistyökumppaneita pakolaisten parissa.

”He etsivät sieviä rohingya-tyttöjä, jotka voidaan houkutella Malesiaan avioliitto- tai työlupauksilla”, Ukhiyan poliisilaitoksen komisario Nurum Islam Majumder kertoo.

Majumderin mukaan Ukhiyan poliisilaitos on tutkinut vuoden 2020 aikana viittä ihmiskauppaan liittyvää tapausta. Poliisilla on mahdoton tehtävä.

”Jos rohingya-leirien ympärille ei rakenneta vahvoja aitoja, lainvalvojien on erittäin vaikea estää ihmiskauppaa täällä. Leireillä on pakolaisia yli miljoona, mutta vain 300–400 poliisia, joten on aivan mahdotonta valvoa kaikkia”, Majumder sanoo.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetgenderihmiskauppapakolaisetoikeus ja rikos Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Mies puolilähikuvassa tietokoneen ääressä.

Toive eliitin joukkoon pääsemisestä saa monet somalialaisnuoret uskomaan henkensä ihmissalakuljettajien käsiin

Somalian hallituksessa istuu paljon ihmisiä, joilla on Somalian lisäksi myös jonkun länsimaan kansalaisuus. Haave paremmista tuloista saa monet nuoret uskomaan ihmiskauppiaiden vakuutteluja.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria