Uutiset

Ihmiskaupan uhrit

Ihmiskaupan uhrien kohtalot ovat monenlaisia. Osa päätyy prostituoiduiksi, osa laittomille palvelumarkkinoille - esimerkiksi kotiapulaisiksi - ja osa lapsisotilaiksi. Naisia ja työttöjä kaupataan eniten Aasiassa ja Euroopan entisissä sosialistimaissa. Miesten osuus ihmiskaupassa on noin kymmenen prosenttia.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tekemän arvion mukaan maasta toiseen käytävän ihmiskaupan uhreina on 800 000 – 900 000 ihmistä vuosittain. Kun mukaan lasketaan maan rajojen sisällä käytävä ihmiskauppa, arvoidaan uhreja olevan jopa neljä miljoonaa. Rikollisesta toiminnasta ei ole saatavilla luotettavaa tietoa, joten uhrien määrä voi olla huomattavasti suurempikin. Esimerkiksi YK:n huume- ja rikososaston UNODC:n raportissa arvioidaan, että määrä saattaa olla jopa kymmenkertainen.

Ihmiskauppiaiden uhrit päätyvät prostituoiduiksi, laittomiksi työntekijöiksi esimerkiksi palvelualalle tai rakennuksille, lapsisotilaiksi, kaupallisille avioliitto- ja adoptiomarkkinoille sekä elinten luovuttajiksi. UNODC:n raportin mukaan seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi joutuu 87 prosenttia ihmiskaupan uhreista. Pakkotyövoimaksi päätyy 28 prosenttia uhreista. Monet pakkotyössä olevat naiset, kuten kotiapulaiset, ovat myös seksuaalisen riiston uhreja.

Valtaosa uhreista naisia> Arvioiden mukaan ihmiskaupan uhreista noin 80 prosenttia on naisia ja lapsia. Heidät pakotetaan työskentelemään esimerkiksi kotiapulaisina ja maataloustyöntekijöinä, mutta valtaosa alistetaan prostutuoiduiksi tai muuten seksiteollisuuden palvelukseen. Ihmiskaupan yleisin muoto onkin prostituutio. Kansainvälisen naiskaupan ja prostituution yhteys on kiistämätön.

Naisia ja tyttöjä kaupataan eniten Aasiassa ja Itä-Euroopan entisissä sosialistimaissa. Kauppaa helpottaa viranomaisten korruptoituneisuus. Usein rikollisjärjestöt toimivat yhteistyössä rajavartijoiden kanssa.

Naiset päätyvät prostituutioon...> Yksin Euroopassa on YK:n huume-ja rikososaston UNODC:n mukaan jopa 500 000 laittomin keinoin maahan tuotua seksityöläistä. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on raportoinut, että maahan tuodaan joka vuosi 45 000 – 50 000 naista ja tyttöä, joista suuri osa joutuu seksibisnekseen mukaan.

Kolmasosa maailman nais- ja lapsikaupasta käydään Kaakkois-Aasiasta käsin. UNICEF arvioi, että 200 000 - 250 000 ihmistä kuljetetaan sieltä ulkomaille joka vuosi. Arviossa ei ole mukana maiden sisäinen nais- ja tyttökauppa, jota seksiturismi ruokkii.

Seksikaupan uhreiksi joutuneet naiset on huijattu mukaan lupaamalla hyväpalkkainen työpaikka tai varakas aviomies ulkomailta. Määränpäässä työpaikaksi osoittautuukin bordelli tai luvattu aviomies onkin parittaja. Naisia myös ryöstetään tai oman perheen miehet myyvät heidät.

Koska prostituutio on monissa maissa laitonta, on naisten vaikea pyytää viranomaisten apua. He pelkäävät rikollisten kostoa ja maastakarkoitusta - usein heitä kohdellaankin rekisteröimättöminä maahanmuuttajina ja heidät palautetaan kotimaahansa. Palautetut naiset joutuvat helposti jälleen ihmiskauppiaiden uhreiksi.

... ja postimyyntivaimoiksi> Monet kehitysmaissa toimivat kansalaisjärjestöt lukevat naiskaupaksi myös vaimojen välittämisen. Internetissä olevista luetteloista voi vaimoa kaipaava asiakkas valita mieleisensä ehdokkaan ja ostaa hänet – myös palautusoikeudella. On hyvin kyseenalaista, ovatko kaikki naiset mukana vapaaehtoisesti. Nuorimmat “postimyyntivaimot” ovat 13-vuotiaita.

Kaupallinen vaimonvälitys on tuottoisaa toimintaa. Internetissä on tuhansien avioliitonvälittäjien sivuja, joilta “tuotteen” voi tilata huomaamattomasti kotipäätteeltä. Verkossa toimimalla rikollisjärjestöt pystyvät pitkään välttämään viranomaisten huomion.

Uhreina kaikkein heikoimmat: lapset> Lasten todellista osuutta ihmiskaupan uhreista on mahdotonta tietää. YK:n arvioiden mukaan vuosittain yli miljoona lasta joutuu ihmiskaupan uhreiksi, ja heistä suurin osa on tyttöjä. YK:n raportin mukaan esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ihmiskaupan uhriksi joutuneita tyttöjä on tavattu kuusi kertaa enemmän kuin poikia. Kaikkiaan lasten osuus uhreista on jatkuvasti lisääntynyt.

Lapsikauppaa on myös laiton adoptio, jonka välityksellä vauvoja toimitetaan rikkaisiin teollisuusmaihin muun muassa Aasian ja Etelä-Amerikan maista. UNICEF:in arvion mukaan esimerkiksi Guatemalasta myydään joka vuosi 1500 vauvaa ja pikkulasta adoptoitavaksi pääasiassa Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Euroopan maihin.

Lapsia prostituutioon, pakkotyöhön ja sotilaiksi> Tyttöjä välitetään ilotytöiksi paljon Aasian ja Itä-Euroopan maista. UNICEF:in mukaan esimerkiksi Nepalista myydään vuosittain 12 000 tyttöä Intian bordelleihin. Lapsikauppaa käydään myös Länsi-Afrikassa, jossa UNICEF arvioi ihmiskaupan uhreiksi joutuvan 200 000 lasta vuosittain. Tavallista on jopa alle 10-vuotiaiden tyttöjen myyminen yläluokan perheiden kotiapulaisiksi. YK:n huume- ja rikososaston UNODC:n raportin mukaan Afrikassa ihmiskaupan uhreista 60 prosenttia on lapsia.

Lapsia ei myydä pelkästään prostituoiduiksi, vaan suuri osa heistä päätyy pakkotyövoimaksi maatiloille, suurplantaaseille, rakennustyömaille sekä erilaisiin tehtaisiin, verstaisiin ja mattokutomoihin. Kaikista työtä tekevistä lapsista noin kaksi kolmasosaa työskentelee vaarallisissa olosuhteissa kuten kaivoksissa, kemikaalien käsittelijöinä tai vaarallisten koneiden käyttäjinä. Poikia pakotetaan myös lapsisotilaiksi. Maailman 300 000 lapsisotilaasta monet ovat ihmiskaupan uhreja.

Miehet halpatyövoimaa> YK:n raportin mukaan aikuisten miesten osuus maailmanlaajuisessa ihmiskaupassa on noin kymmenen prosenttia. Todellisuudessa miehiä ihmiskaupan uhreina voi olla enemmänkin, sillä useiden maiden ihmiskauppaa koskeva lainsäädäntö kiinnittää huomiota lähinnä prostituutioon pakotettuihin naisiin ja lapsikauppaan. Näin halpa- ja pakkotyövoimaksi tuodut miehet jäävät tunnistamatta ihmiskaupan uhreina. Myös Euroopan maiden rakennustyömailla heitä saattaa olla tuhansia.

Belgiassa ihmiskauppaa koskevaa lainsäädäntöä on useiden vuosien ajan sovellettu sekä kaupalliseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön että pakkotyöhön. Siellä onkin Euroopan komission vuonna 2003 julkaistun raportin mukaan paljastunut useita ihmiskaupan miesuhreja – melkein kaikki nuoria jalkapalloilijoita Nigeriasta.

UNODC:n mukaan ihmiskaupan uhreiksi joutuneita miehiä on tavattu pakkotyövoimana niin kutsutuissa kolmen D:n (dirty, difficult, dangerous - likaista, vaikeaa, vaarallista) töissä eri maissa. Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan miesuhrien osuus paljastuneissa ihmiskaupparikoksissa on nousussa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu