Ihmiskaupan uhriksi joutunut lapsi jää lastensuojelun ulkopuolelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskaupan uhriksi joutunut lapsi jää lastensuojelun ulkopuolelle

Nykyisessä järjestelmässä uhrit nähdään ensisijaisesti ulkomaalaisina, eikä suojelua tarvitsevina lapsina.

Alaikäiset ihmiskaupan uhrit jäävät liian usein lastensuojelun ulkopuolelle sillä nykyisessä järjestelmässä uhrit nähdään ensisijaisesti turvapaikanhakijoina, eikä suojelua tarvitsevina lapsina, selviää UNICEFin uudessa tutkimuksessa.

Pohjoismaita käsittelevässä tutkimuksessa selvisi, että vaikka maat ovat työskennelleet aktiivisesti lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi, auttamisjärjestelmät ovat vielä liian kaukana toisistaan.

"Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet lapset joutuvat liian usein erilleen kansallisesta lastensuojelusta, jolloin heitä kohdellaan ensisijaisesti ulkomaalaisina," eikä lapsina, toteaa Gordon Alexander, UNICEFin Innocenti-tutkimuskeskuksen johtaja.

Suomessa alaikäisten ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on osa ulkomaalaislainsäädäntöä ja auttamisjärjestelmä on sijoitettu Oulun vastaanottokeskukseen.

"Siellä kyetään hyvin arvioimaan mahdolliset turvauhat, mutta käytännössä lasta auttaa kuntien lastensuojelutyöntekijät", sanoo Vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho.

Tutkimuksen mukaan eri toimijoiden välille tarvittaisiin nykyistä kiinteämpää yhteistyötä ja alaikäisten ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmää tulisi kehittää niin, että se olisi osa lastensuojelujärjestelmää.

"Alaikäisen ihmiskaupan uhrin kohdatessaan viranomaisen tulisi kiinnittää ensisijaisesti huomiota hyväksikäytön luonteeseen, eikä siihen kanavaan, miten lapsi on päätynyt tilanteeseen",sanoo Gordon Alexander.

Myös koulutusta ihmiskaupan uhrien tunnistamiseksi annetaan toistaiseksi vähän esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoitoaloilla.

Lisää uusi kommentti