Uutiset Ihmiskauppa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään yli tuplasti enemmän asiakkaita

Suomen auttamisjärjestelmään otettiin myös lapsia, joista osa on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.
(Kuva: Raúl Hernández González / CC BY 2.0)

Suomen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään tuli viime vuonna kaksi ja puoli kertaa enemmän asiakkaita kuin edellisvuonna. Etenkin lasten määrä on kasvanut, kerrotaan Maahanmuuttoviraston eilen julkaisemassa katsauksessa.

Järjestelmään hyväksyttiin viime vuonna yhteensä 130 uutta asiakasta. Kasvua selittää vuonna 2015 lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä: suurin osa asiakkaista on tullut Suomeen nimenomaan turvapaikanhakijoina. Lisäksi viranomaiset myös tunnistavat uhreja aiempaa paremmin, katsauksessa arvioidaan.

Suurin osa järjestelmään otetuista uhreista oli joutunut työperäisen tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, yleensä ulkomailla. Myös muiden ihmiskaupan muotojen määrä on katsauksen mukaan kasvanut. Asiakkaat olivat joutuneet esimerkiksi pakkoavioliiton, rikollisuuteen pakottamisen, lapsisotilaaksi värväämisen sekä ensimmäistä kertaa auttamisjärjestelmän historiassa myös elinkaupan yrityksen uhriksi.

Järjestelmään otettiin 21 alaikäistä; vuotta aiemmin heitä ei ollut yhtään. Kaikki olivat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi Suomen ulkopuolella. Osaa oli hyväksikäytetty kotimaassa, osaa taas olivat riistäneet esimerkiksi ihmissalakuljettajat pakomatkalla.

Auttamisjärjestelmään on ohjattu myös useita poikia, jotka ovat joutuneet Keski-Aasiassa esiintyvän Bacha bazi -ilmiön uhreiksi, katsauksessa kerrotaan. Siinä täysi-ikäiset miehet käyttävät alaikäisiä poikia seksuaalisesti hyväkseen.

Ihmiskaupan uhrien auttamiskeskus toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Keskus liittyi tämän vuoden alussa Maahanmuuttovirastoon. Auttamisjärjestelmässä asiakkaille tarjotaan esimerkiksi neuvontaa ja ohjausta, sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Pro-tukipiste ry

Lue myös

Stop human trafficking -t-paita.

Ihmiskaupan vaaroista kertominen ei riitä

On luotava turvallisia tapoja matkustaa ja löytää työtä joutumatta riistetyksi, kirjoittaa ugandalainen ihmiskaupan vastaista työtä tekevä Agnes Igoye. Hän pakeni ihmiskauppiaita 14-vuotiaana.
ILO:n Intian johtaja piirtää lapsityötä käsittelevään julisteeseen

Intia käy ihmiskaupan kimppuun – luvassa kovempia rangaistuksia kauppiaille ja parempia palveluita uhreille

Intiassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin missään muussa maassa. Nyt maassa käsitellään lakiehdotusta, joka voi langettaa ihmiskaupasta jopa elinkautisia tuomioita.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.