Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään yli tuplasti enemmän asiakkaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään yli tuplasti enemmän asiakkaita

Suomen auttamisjärjestelmään otettiin myös lapsia, joista osa on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

(Kuva: Raúl Hernández González / CC BY 2.0)

Suomen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään tuli viime vuonna kaksi ja puoli kertaa enemmän asiakkaita kuin edellisvuonna. Etenkin lasten määrä on kasvanut, kerrotaan Maahanmuuttoviraston eilen julkaisemassa katsauksessa.

Järjestelmään hyväksyttiin viime vuonna yhteensä 130 uutta asiakasta. Kasvua selittää vuonna 2015 lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä: suurin osa asiakkaista on tullut Suomeen nimenomaan turvapaikanhakijoina. Lisäksi viranomaiset myös tunnistavat uhreja aiempaa paremmin, katsauksessa arvioidaan.

Suurin osa järjestelmään otetuista uhreista oli joutunut työperäisen tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, yleensä ulkomailla. Myös muiden ihmiskaupan muotojen määrä on katsauksen mukaan kasvanut. Asiakkaat olivat joutuneet esimerkiksi pakkoavioliiton, rikollisuuteen pakottamisen, lapsisotilaaksi värväämisen sekä ensimmäistä kertaa auttamisjärjestelmän historiassa myös elinkaupan yrityksen uhriksi.

Järjestelmään otettiin 21 alaikäistä; vuotta aiemmin heitä ei ollut yhtään. Kaikki olivat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi Suomen ulkopuolella. Osaa oli hyväksikäytetty kotimaassa, osaa taas olivat riistäneet esimerkiksi ihmissalakuljettajat pakomatkalla.

Auttamisjärjestelmään on ohjattu myös useita poikia, jotka ovat joutuneet Keski-Aasiassa esiintyvän Bacha bazi -ilmiön uhreiksi, katsauksessa kerrotaan. Siinä täysi-ikäiset miehet käyttävät alaikäisiä poikia seksuaalisesti hyväkseen.

Ihmiskaupan uhrien auttamiskeskus toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Keskus liittyi tämän vuoden alussa Maahanmuuttovirastoon. Auttamisjärjestelmässä asiakkaille tarjotaan esimerkiksi neuvontaa ja ohjausta, sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita.

Lisää uusi kommentti