Ihmisen vaikutuksesta ilmastoon yhä selkeämpiä merkkejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisen vaikutuksesta ilmastoon yhä selkeämpiä merkkejä

Viime vuoden lämpötilat ja sään ilmiöt osoittavat ilmastonmuutoksen pitkäaikaisen trendin jatkuvan odotetusti, sanoo YK:n meteorologinen järjestö WMO.

Viime vuotiset sään ääri-ilmiöt, kuten taifuuni Haiyan, raskaat sateet, kovat helteet ja merenpinnannousun lisäämät tulvat ovat kansainvälisen tiedeyhteisön tekemien ilmastoennustusten mukaisia, toteaa YK:n meteorologisen järjestö WMO.

Vuosi 2013 osoitti ilmastonmuutoksen pitkäaikaisen trendin jatkuvan sään ääri-ilmiöiden lisäksi lämpötilojen, jääpeitteen, merenpinnan nousun ja merien lämpenemisen sekä kasvihuonekaasujen keskittymisten perusteella, WMO sanoo.

"Ilmastonmuutos ei ole pysähtynyt. Meret lämpenevät yhä nopeammin ja syvemmällä. Yli 90 prosenttia lisääntyneestä lämpöenergiasta varastoituu meriin. Kasvihuonekaasutasojen ollessa ennätyskorkealla voidaan ilmakehän ja merien odottaa lämpenevän vielä vuosisatoja. Fysiikan lakien kanssa ei voi neuvotella", WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud toteaa.

WMO myös vahvistaa aiemman arvionsa vuodesta 2013 tilastoidusta vuosista kaikkein kuudenneksi kuumimpana. Lämpötilat olivat erityisen korkeita maapallon eteläpuoliskolla ja esimerkiksi Australiassa mitattiin kaikkien aikojen kuumin vuosi. Maailmanlaajuisesti kuumimmista 14 vuodesta jopa 13 on tapahtunut 2000-luvulla, järjestö sanoo.

Laajoja sosiaalisia murroksia odotettavissa

Niin ikään tuoreessa Christian Aid -järjestön raportissa todetaan ilmastonmuutoksesta aiheutuneen jo nyt merkittäviä sosiaalisia murroksia Etelän köyhien keskuudessa, kun esimerkiksi sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat ovat pakottaneet yhteisöjä muuttamaan elämäntapojaan. Lisäksi kohoavat lämpötilat ja vähenevät sateet uhkaavat ruoantuotantoa erityisesti kuivilla alueilla, järjestö toteaa.

"Ilmastonmuutoksen eturintamassa elävät ihmiset ovat kanarialintu hiilikaivoksessa, mutta heidän hätänsä on enemmän kuin vain varoitus siitä, mitä muuallakin on odotettavissa. Nämä ihmiset maksavat hinnan saastuttavilla fossiilipolttoaineilla vaurastuneiden valtioiden ja ihmisten toiminnasta", järjestön ilmastoasiantuntija Alison Doig toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia