IEA: Hallitsematon ilmastonmuutos pysäytettävissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

IEA: Hallitsematon ilmastonmuutos pysäytettävissä

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen riittävät nykyteknologiat, mutta aika on käymässä vähiin.

Maapallon keskilämpötila on kohoamassa enemmän kuin kansainväliseksi tavoitteeksi asetettu kaksi celsiusastetta, mikäli hiilidioksidipäästöihin ei puututa pikaisesti, varoittaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA tuoreessa raportissaan.

Järjestön pääjohtajan Maria van der Hoevenin mukaan nykytilastojen valossa on todennäköistä, että maapallon keskilämpötila on kohoamassa 3,6-5,3 astetta.

IEA:n viimeisempien ennusteiden mukaan hiilidioksidipäästöt kohosivat viime vuonna ennätyslukemiin, 31,6 gigatonniin, vaikka esimerkiksi Euroopan ja Yhdysvaltojen päästöt laskivat.

Päästöjen kasvaminen on kuitenkin vielä mahdollista pysäyttää nykyteknologioita hyödyntämällä, sanoo IEA. 

Tähän voitaisiin IEA:n mukaan päästä lisäämällä rakentamisen, teollisuuden ja liikenteen energiatehokkuutta, vähentämällä hiilivoimaloiden rakentamista ja käyttöä, puolittamalla öljy- ja kaasuteollisuuden metaanipäästöt sekä vähentämällä fossiilisten polttoaineiden tukia.

Järjestön arvioiden mukaan näin saavutettaisiin kahdeksan prosentin leikkaukset kansainvälisiin kasvihuonekaasupäästöihin vuoteen 2020 mennessä.

"Näiden ehdotusten pikainen ja laajamittainen käyttöönotto voi toimia kimmokkeena jatkotoimille sekä ostaa kallisarvoista aikaa kansainvälisten neuvottelujen viimeistelemiselle", sanoo raportin pääkirjoittaja Fatih Birol.

Lisää uusi kommentti