Uutiset

ICT ja kansalaisyhteiskunta

Kansalaisyhteiskunnan vahvistamista kolmannen maailman maissa on pidetty yhtenä tärkeänä demokratiaa ja sananvapautta vahvistavana tavoitteena. Internet on 1990-luvun lopulta alkaen muuttanut järjestöjen toimintaympäristöä siten, että maailmanlaajuinen verkottuminen on tullut helpommaksi ja toiminnalle on syntynyt jopa kokonaan uusia muotoja.

Kansalaisyhteiskunnan vahvistamista kolmannen maailman maissa on pidetty yhtenä tärkeänä demokratiaa ja sananvapautta vahvistavana tavoitteena. Erityisesti yksinvaltaisesti hallituissa maissa järjestäytyminen on usein ollut vaikeaa ja keskinäinen yhteydenpito vaarallista. Käytännön esteitä yhteyksille on asettanut maantiede, sillä maaseudulla tieverkosto kylästä toiseen ei aina ole ollut riittävän hyvässä kunnossa aktiiviselle liikenteelle.

Myös kansainvälisellä tasolla maantiede ja rahan puute on asettanut esteitä liikkeille, jotka ovat kukin tahoillaan tehneet työtä köyhien maiden aseman parantamiseksi. Internet on 1990-luvun lopulta alkaen muuttanut tilannetta siten, että tiedon vaihto ja maailmanlaajuinen verkottuminen on tullut aiempaa huomattavasti helpommaksi.

Pieni mielenosoittaja Mumbaissa
Yhteinen, globaali tila verkossa on mahdollistanut myös Maailman sosiaalifoorumien järjestämisen, kuten huomauttaa Barcelonan Enxarxa.net-järjestölle työskentelevä Aleix Caussa: "Ilmoittautumiset, yleinen informaatio, majoitusjärjestelyt, yhteydenotot muihin järjestöihin - kaikki hoidettiin verkossa jo Euroopan ensimmäisessä sosiaalifoorumissa Firenzessä vuonna 2002. Internetissä kulki tieto myös siitä, miltä rajoilta tiettyjen kansallisuusryhmien oli hankalinta päästä yli voidakseen osallistua foorumiin", hän kertaa Mumbain sosiaalifoorumin "Internet and Transformation of Political Activism" -seminaarissa tammikuussa 2004.

Vuoden 2004 Maailman sosiaalifoorumissa verkkoon laitettiin lähes reaaliajassa suurimpien tilaisuuksien puheenvuorot monilla kielillä niin, että ne jotka eivät olleet päässeet paikan päälle, voisivat myös seurata foorumin antia. Verkosta löytyy lukuisia muitakin foorumista kertovia julkaisuja, ja Caussa huomauttaakin, mikään aiempi media ei ole mahdollistanut vastaavaa materiaalin maailmanlaajuista levitystä tässä laajuudessa, lähes ilman mitään kuluja: "Kuvitelkaa, jos järjestöt joutuisivat postittamaan fyysisesti kaiken tämän materiaalin - se on käytännössä mahdoton ajatus."

Uusien tietoverkostojen syntyminen internetiin muodostaa Caussan mukaan aktiivisen vastakohdan suurten medioiden tuottamalle, passiiviselle tiedolle. Palautteen antaminen on helpompaa, asioista voidaan käydä keskusteluja ja kyseenalaistaa ilmaistut näkökannat. "Et voi sanoa television puhuvalle päälle, että suu kiinni. Internetin kautta voit sen tehdä reaaliajassa", Caussa huomauttaa. Valtamedialle voi myös helposti luoda vaihtoehtoisia julkaisuja sielläkin, missä ei ole rahaa ja työvoimaa massiivisten laitteiden hankintaan. "Järjestöjen kannalta oleellista on se, että näitä verkostoja pitkin leviävä informaatio voidaan muuttaa erityyppiseksi toiminnaksi eri puolilla maailmaa."

Tietoteknologian ja yhteiskunnallisten liikkeiden syntyminen luo myös kokonaan uusia toimintamalleja. Esimerkiksi kivitystuomion Nigeriassa saaneen Amina Lawalin tapauksessa vuonna 2003 aktivistit eri puolilla maailmaa painostivat maan hallitusta sähköpostitse, kunnes tuomio lopulta kumottiin - ilman että kukaan oli fyysisesti läsnä Nigeriassa. Myös Irakin sodan vastaisessa mielenosoituksessa helmikuussa 2003 internetillä oli ratkaiseva merkitys. "Koskaan aiemmin ei niin suurta ihmismassaa ole saatu liikkeelle samanaikaisesti tuhansissa kaupungeissa ympäri maailmaa", Caussa toteaa.

Caussan kollegana Enxarxa.netissä toimiva Miquel Berga pitää mielenkiintoisena myös tapaus Ricardo Dominquezia ja ”Flood Net” -liikettä, joka jo vuonna 1998 yhdessä noin 200 muun ihmisen kanssa kuormitti Washingtonin Valkoisen talon verkkosivuja yksinkertaisesti päivittämällä sivua samanaikaisesti, kunnes sivusto kaatui. "Time-aikakauslehti nosti Dominquezin sivuilleen ja kirjoitti, että Valkoiseen taloon hyökättiin. Eikä hän tehnyt mitään muuta kuin istui kotonaan ja painoi "päivitä"-nappulaa", Berga tiivistää.

Kansalaisjärjestöjen verkostot toimivat toistaiseksi monikansallisten yhtiöiden hallinnoimissa tietoverkoissa. Berga pitää tätä kestämättömänä mallina, mikäli tahdotaan suosia paikallisuutta ja välttää yritysjättien valtaa. Hän ehdottaakin satelliittiteknologian hyöyntämistä kokonaan oman tietoverkon pystyttämiseksi: "Niin kauan kuin käytämme nykyistä internet-verkkoa, kasvatamme sen omistajien varallisuutta. Tulevaisuudessa meillä on toivoakseni mahdollisuus uuden, demokraattisesti hallinnoidun kanavan rakentamiseen."

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.
Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.

Tuoreimmat

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta