ICG: Lisää läpinäkyvyyttä Kongon vaalivalmisteluihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

ICG: Lisää läpinäkyvyyttä Kongon vaalivalmisteluihin

Läpinäkyvyys ja luottamuksen rakentaminen ovat tärkeitä rauhanomaisille vaaleille Kongossa, sanoo International Crisis Group.

International Crisis Groupin mukaan Kongossa piilevät epäluulot ovat leviämässä opposition ja kansalaisyhteiskunnan keskuudessa, vaikka toistaiseksi lähestyviin yhdistettyihin presidentin- ja parlamenttivaaleihin valmistautuminen on sujunut kohtuullisen rauhallisesti, Kansalaisjärjestöjen konfliktinehkäisyverkosto uutisoi.

ICG:n mukaan äänestäjiä rekisteröityi lähes neljännes enemmän kuin edellisissä vuoden 2006 vaaleissa. Järjestön mukaan rekisteröityminen sujui pääosin rauhallisesti siksi, että rekisteröitymisestä äänestäjälle annettu kortti toimii myös henkilökorttina. Tästä syystä kortti oli yhtä arvokas sekä asemiehille että tavallisille kansalaisille.

Rekisteröitymisen jälkeen uuden oppositiopuolueen, The Congolese Union for the Nation, esiintulo on muuttanut poliittista kenttää. Lisäksi nykyisen hallituksen suosio on laskussa jatkuvan turvattomuuden ja epävakauden takia, ja dialogin puute puolueiden ja äänestäjien välillä lisää ongelmia.

ICG:n mukaan paikalliset poliitikot ajattelevat, että presidentinvaalit on jo ratkaistu Kongon itäosissa. Tästä syystä päähuomio tulisi asettaa parlamentti- ja maakuntavaaleihin. Vuoden 2006 vaaleissa presidentiksi valittu Joseph Kabila ja hänen PPRD-puolueensa saivat noin 90 prosenttia äänistä Kongon itäosista.

ICG painottaa vaalilakien kunnioittamista ja esittää keskustelufoorumin perustamista kansallisen vaalikomission, puolueiden ja kansalaisyhteiskunnan välille. YK:n Kongo-operaation MONUSCO:n tulisi ICG:n mukaan rohkaista osapuolten välisen keskusteluyhteyden syntyä, samoin kansainvälisen yhteisön tulisi tarkkailla vaaleja yksityiskohtaisesti, varsinkin maaseudulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia