Hyvän hallinnon kehitys kompastelee Afrikan maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hyvän hallinnon kehitys kompastelee Afrikan maissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan parhaiten hallinto toimii Afrikan maista Mauritiuksella, huonoimmin Somaliassa.

Somalia on Afrikan huonoimmin hallittu valtio. Kuvassa presidentti Hassan Sheikh Mohamud. (Kuva: European Union 2013 - European Parliament / cc 2.0)

Afrikan maiden hallinnon tilanne on parantunut yleisesti, mutta huolestuttavia trendejä on ilmassa, sanoo maanosan hallinnon kehitystä tarkkaileva Mo Ibrahim -säätiö.

Säätiön vuosittain julkaisema indeksi asettaa Afrikan maat järjestykseen sen mukaan, miten niissä toteutuvat turvallisuus ja oikeusvaltioperiaate, kansalaisten osallistuminen ja ihmisoikeudet, kestävät taloudelliset mahdollisuudet sekä inhimillinen kehitys.

Uusimman, maanantaina julkaistun indeksin mukaan esimerkiksi taloudellisten mahdollisuuksien kategoriassa on tapahtunut viimeisten viiden vuoden aikana heikentymistä. Hyvä uutinen on, että inhimillinen kehitys on edistynyt 41 maassa, säätiö kertoo. Kehitys johtuu etenkin terveystilanteen parantumisesta.

Paras hallinto on indeksin mukaan Mauritiuksella, Kap Verdellä, Botswanalla, Etelä-Afrikalla ja Seychelleillä. Listan viisi viimeistä maata taas ovat Somalia, Keski-Afrikan tasavalta, Eritrea, Tšad ja Guinea-Bissau.

Menestyjämaihin kuuluvat myös konflikteista toipuvat Norsunluurannikko ja Guinea. Eniten hallinto taas on huonontunut arabikevään jälkimainingeissa kompastelevissa Egyptissä ja Libyassa.

Lisää uusi kommentti