Hydraulinen murtaminen vastatuulessa Espanjassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hydraulinen murtaminen vastatuulessa Espanjassa

Eurooppaan rantautunut kiistanalainen kaasunporausmenetelmä kiellettiin talouskriisistä kamppailevassa Pohjois-Espanjassa.

Kaasurikas pohjoisespanjalainen Cantabrian maakunta on päättänyt kieltää liuskekaasun poraamisen alueellaan hydraulista murtamismenetelmää käyttämällä. Aluetta hallitseva kansanpuolue äänesti kaasunporauksen kieltämisestä huhtikuun alussa.

"Cantabriassa on hyvin suuri kansanliike hydraulista poraamista vastaan", Espanjan kansanpuolueen edustaja kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Menetelmä on yleistynyt tämän vuosituhannen aikana öljyntuottajahintojen noustua historiallisen korkealle. Siitä on tullut erityisen suosittu Yhdysvalloissa, jossa se on alentanut energiahintoja. Samanaikaisesti kansalaisjärjestöt ovat huolestuneita menetelmän ympäristövaikutuksista muun muassa pohjavesiin.

Arvioiden mukaan Espanjan liuskekaasuvarat kuuluvat Euroopan suurimpiin.

"Jos Espanjan liuskekaasuvarantojen hyödyntämiseen löytyy sopiva tekniikka, voidaan varannoilla pelastaa ankaria säästötoimia harjoittavan maan talous" sanoo Euroopan liuskekaasun puolesta lobbaava, Shale-Gas Europe -ryhmä.

Espanjan liuskekaasuvarannoista ei ole varmuutta, mutta joidenkin analyytikkojen arvioiden mukaan maassa on varantoja kattamaan Euroopan Union tarpeet noin kolmeksi vuodeksi. Varantoarviot ovat kuitenkin osoittautuneet virheellisiksi aikaisemminkin. Puolassa uskottiin olevan huomattavia liuskekaasuvarantoja, kunnes lisätutkimukset osoittivat varannot hyvin vaatimattomiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia