Huumetuotannon kasvu vaikeuttaa laillisen kokanviljelyn lisäämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huumetuotannon kasvu vaikeuttaa laillisen kokanviljelyn lisäämistä

YK:n huumeviraston Undocin mukaan kokapensaan viljelyala kasvoi viime vuonna Boliviassa kahdeksan prosenttia. Tieto herättää ristiriitaisia tunteita. Maan presidentti puolustaa laillisen kokanviljelyn lisäämistä, mutta huumekaupan kasvu voi johtaa ongelmiin kohdemaiden kanssa.

Tieto Bolivian kokaiinintuotannon kasvusta herättää ristiriitaisia tunnelmia. Maan presidentti puolustaa laillisen kokanviljelyn lisäämistä, mutta huumekaupan kasvu voi johtaa ongelmiin kohdemaiden kanssa.

YK:n huumeviraston Undocin tuoreen tilaston mukaan kokapensaan viljelyala kasvoi viime vuonna Boliviassa kahdeksan prosenttia eli 27 500 hehtaariin. Sen tuotosta voidaan valmistaa 94 tonnia huumaavaa kokaiinia, jota maa tuotti edellisvuonna 80 tonnia.

Bolivian laki sallii kokapensaan viljelyn 12 000 hehtaarin alalla luvallisiin tarkoituksiin, kuten vuoristotaudin torjuntaan ja perinteisiin rituaaleihin.

Laittomat viljelmät laajenivat viime vuonna varsinkin Chaparen alueella keskisessä Cochabamban maakunnassa.

Asiantuntijat pelkäävät, että laittoman kokaiinintuotannon kasvu tietää vaikeuksia Bolivian suhteille paitsi Yhdysvaltoihin myös Brasiliaan ja Euroopan maihin, joihin huumetta markkinoidaan kasvavia määriä.

Paikallisten lehtitietojen mukaan 80 prosenttia Bolivian kokaiinista myydään Brasilian Rio de Janeirossa ja São Paulossa, jotka toimivat myös Euroopan-markkinoiden välietappeina.

Bolivian hallitus on ajanut kokapensaan laillisen viljelyalan nostamista 20 000 hehtaariin, mutta huumekaupan kasvu saattaa vaikeuttaa hanketta, entinen kansanedustaja ja politiikan tarkkailija Hugo Carvajal arvioi.

Yhdysvaltain painostuksen alla 1990-luvulla aloitettu taistelu huumetuotantoa vastaan kutisti Bolivian kokaviljelmät pienimmillään noin 23 000 hehtaariin vuonna 2000.

Vuoden 2006 alussa Bolivian presidentiksi tuli kokankasvattajien liiton johtaja Evo Morales. Hän vahvisti Chaparen laillisille kasvattajille oikeuden 1 600 neliön kokaviljelmään perhettä kohti.

Undocin mukaan valtaosa Bolivian nykyisestä kokanlehtituotannosta jalostetaan kokaiinitahnaksi. Laboratoriot ovat siirtyneet tropiikista vuoriston ylätasangolle ja pääkaupunki La Pazin köyhään, yli 4 000 metrin korkeudessa sijaitsevaan El Alton slummiin.

Bolivian sisäministeri Alfredo Rada epäilee, ettei YK:n tilastoissa ole otettu kunnolla huomioon sitä, että maassa hävitettiin viime vuonna 5 000 hehtaarin kokaviljelmät ja poliisi ponnistelee nujertaakseen huumekauppiaat.

Los Yungasin maakunnan Coroicossa asuva kokankasvattajien johtaja Santiago Gutiérrez harmittelee sitä, että asiasta puhuttaessa unohdetaan aina hyödyt, joita laillinen viljely tuottaa kehitykselle ja työllisyydelle.

Hänen mukaansa myös luvallisten kokatuotteiden käyttö on lisääntynyt ja kokapensaan lehtien hinta miltei kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Undocin mukaan Boliviassa viime vuonna tuotetun kokan markkina-arvo oli yhteensä 134 miljoonaa euroa, mikä vastaa liki kahta prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

"Luvut osoittavat, että kokantuotanto vaikuttaa yhä koko Bolivian talouteen ja tuotantoalueilla sen rooli on jatkossakin tärkeä", Undoc tiivistää.

Bolivian 9,4 miljoonasta asukkaasta enemmistö elää köyhyydessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia