Huumerikollisuuden merkit vähentyneet meksikolaisten arjessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huumerikollisuuden merkit vähentyneet meksikolaisten arjessa

Tuoreen selvityksen mukaan yleinen turvallisuuden tunne on pysynyt suurin piirtein samana.

(Kuva: Gabriel Saldana / cc 2.0)

Entistä pienempi osa meksikolaisista kokee jengien ja huumekaupan näkyvän naapurustossaan, selviää Gallupin tekemästä mielipidekyselystä.

Huumerikollisuutta arjessaan kohtaavien määrä on tippunut alhaisimmilleen sitten vuoden 2007, jolloin presidentti Felipe Calderon aloitti kovaotteisen rikollisuudenvastaisen kampanjan.

Tästä huolimatta meksikolaisten kohtaamien pahoinpitelyiden ja varkauksien osuus on noussut ja turvallisuudentunne pysynyt suurin piirtein samana, Gallup sanoo.

Samalla kansalaisten luottamus poliisiin on kohonnut viime vuosikymmenen lopussa tapahtuneen laskun jälkeen. Gallup arvioi epäluottamuksen poliisia kohtaan heränneen poliisitoimiin rekrytoitujen sotilaiden kohtuuttomasta väkivaltaisuudesta sekä poliisivoimien korruptiosta.

Vastaavasti meksikolaiset luottavat nykyisin armeijaan vähemmän kuin aiemmin, mikä heijastaa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sotilaiden käyttämän räikeän väkivallan yleisyyttä. Armeija on syyllistynyt sen lisäksi muun muassa pahoinpitelyihin, kidutukseen ja raiskauksiin.

Calderonin vuonna 2007 aloittama kiistanalainen huumesota on jakanut mielipiteitä, sillä vaikka se on kitkenyt huumekauppaa, on se myös samalla vaatinut arvioiden mukaan 60 000 ihmisen hengen.

Joulukuussa 2012 valittu presidentti Enrique Peña Nieto onkin luvannut vähentää väkivaltaa ja keskittyä enemmän epätasa-arvon ja köyhyyden kitkemiseen.

Lisää uusi kommentti