Huumekauppiaat vaanivat nyt maaseudun nuoria Vietnamissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huumekauppiaat vaanivat nyt maaseudun nuoria Vietnamissa

Vietnamin suurkaupungit siivottiin joulukuun urheilukisojen alla epämääräisistä aineksista, kuten huumekauppiaista. Nämä suuntasivat maaseudulle, missä pienyrittäjyyden kasvu on parantanut ostovoimaa. Karaokepaikkojen ja ravintoloiden vanavedessä myös prostituutio on levinnyt syrjäisimmillekin seuduille.

Cai Vonin kylässä asuvan 16-vuotiaan Nguyen Ba Tanin äiti oli "ällikällä lyöty" kuulleessaan, että hänen poikansa oli pidätetty huumeiden vuoksi. Äidillä ei ollut aavistustakaan, mitä ma tuy-niminen huume on tai miksi hänen poikansa käyttäisi sitä.

Pojan vanhemmilla on pieni kotitaloustarvikkeita myyvä liike, joka on viime vuosina menestynyt hyvin. Niinpä heillä oli varaa lähettää Tan 12 kilometrin päässä sijaitsevaan lukioon. Pojan harrastuksia vanhemmat eivät kiireiltään ehtineet seurata.

"Ystävät varoittelivat, että Tan liikkui huonossa seurassa, mutta emme uskoneet, kun hän on niin kiltti poika", äiti kyynelehtii. Hänen mukaansa Tanille annettujen taskurahojen ei pitänyt riittää huumeisiin.

Tan kavereineen oli joutunut huumekauppiaiden uhriksi, kun nämä siirtyivät Vinh Longin maakuntaan Kaakkois-Aasian kisojen tieltä. Jengit ovat perustaneet uusia tukikohtia Mekongjoen suistoon ja iskeneet ensimmäisinä nuorten kimppuun.

Useina peräkkäisinä vuosina saatu hyvä sato on vaurastuttanut seudun viljelijöitä, mikä on tuonut seudulle uutta vilskettä, kuten baareja, karaokepaikkoja ja ravintoloita. Prostituutio ja huumekauppa seurasivat vanavedessä.

Samanlainen kehitys on tapahtunut suurkaupunkien, Hanoin, Danangin ja Ho Chi Minhin, ympäristössä. Nopea kaupungistuminen nosti maan hintaa, ja moni viljelijä rikastui myymällä riisipeltonsa.

Sijoitustaitojen puuttuessa äkkirikastuneet keskittyivät kulutusjuhliin. Poliisin mukaan nuorista tuli helppoa saalista huumekauppiaille.

"Kauppiaat antavat ilmaisia näytteitä muutamille nuorille, ja kun nämä tottuvat aineisiin, heidät pestataan myymään niitä muille ilmaista päiväannosta vastaan", Vinh Longin huumepoliisin edustaja Phan Viet Vu kertoo.

Jotkut Tanin kaverit myivät moottoripyöränsä ja toiset varastivat rahaa vanhemmiltaan saadakseen heroiinia. Tan ryhtyi jälleenmyyjäksi.

Pojat jäivät kiinni karaokebaariin tehdyssä ratsiassa, jossa heiltä löydettiin muutama gramma heroiinia ja injektioruiskuja.

Vinh Longin poliisi on napannut kymmeniä huumekauppiaita, joista valtaosa on tullut Ho Chi Minhistä tai sen ympäristöstä.

"Kaikki ovat nuoria, mutta osalla on jo varsin raskas rikosrekisteri", Vu kertoo. Hänen mukaansa Vinh Longissa pidätettiin vuonna 2002 kaksi maanlaajuisesti etsintäkuulutettua huumerikollista. Nämä olivat rakentaneet miltei kaikki tärkeimmät kaupungit kattavan huumeiden jakeluverkoston.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia