Uutiset

Huumekauppiaat vaanivat nyt maaseudun nuoria Vietnamissa

Vietnamin suurkaupungit siivottiin joulukuun urheilukisojen alla epämääräisistä aineksista, kuten huumekauppiaista. Nämä suuntasivat maaseudulle, missä pienyrittäjyyden kasvu on parantanut ostovoimaa. Karaokepaikkojen ja ravintoloiden vanavedessä myös prostituutio on levinnyt syrjäisimmillekin seuduille.
Boy attracting noodle buyers on the Street, Ho Chi Minh City, Vietnam

Cai Vonin kylässä asuvan 16-vuotiaan Nguyen Ba Tanin äiti oli "ällikällä lyöty" kuulleessaan, että hänen poikansa oli pidätetty huumeiden vuoksi. Äidillä ei ollut aavistustakaan, mitä ma tuy-niminen huume on tai miksi hänen poikansa käyttäisi sitä.

Pojan vanhemmilla on pieni kotitaloustarvikkeita myyvä liike, joka on viime vuosina menestynyt hyvin. Niinpä heillä oli varaa lähettää Tan 12 kilometrin päässä sijaitsevaan lukioon. Pojan harrastuksia vanhemmat eivät kiireiltään ehtineet seurata.

"Ystävät varoittelivat, että Tan liikkui huonossa seurassa, mutta emme uskoneet, kun hän on niin kiltti poika", äiti kyynelehtii. Hänen mukaansa Tanille annettujen taskurahojen ei pitänyt riittää huumeisiin.

Tan kavereineen oli joutunut huumekauppiaiden uhriksi, kun nämä siirtyivät Vinh Longin maakuntaan Kaakkois-Aasian kisojen tieltä. Jengit ovat perustaneet uusia tukikohtia Mekongjoen suistoon ja iskeneet ensimmäisinä nuorten kimppuun.

Useina peräkkäisinä vuosina saatu hyvä sato on vaurastuttanut seudun viljelijöitä, mikä on tuonut seudulle uutta vilskettä, kuten baareja, karaokepaikkoja ja ravintoloita. Prostituutio ja huumekauppa seurasivat vanavedessä.

Samanlainen kehitys on tapahtunut suurkaupunkien, Hanoin, Danangin ja Ho Chi Minhin, ympäristössä. Nopea kaupungistuminen nosti maan hintaa, ja moni viljelijä rikastui myymällä riisipeltonsa.

Sijoitustaitojen puuttuessa äkkirikastuneet keskittyivät kulutusjuhliin. Poliisin mukaan nuorista tuli helppoa saalista huumekauppiaille.

"Kauppiaat antavat ilmaisia näytteitä muutamille nuorille, ja kun nämä tottuvat aineisiin, heidät pestataan myymään niitä muille ilmaista päiväannosta vastaan", Vinh Longin huumepoliisin edustaja Phan Viet Vu kertoo.

Jotkut Tanin kaverit myivät moottoripyöränsä ja toiset varastivat rahaa vanhemmiltaan saadakseen heroiinia. Tan ryhtyi jälleenmyyjäksi.

Pojat jäivät kiinni karaokebaariin tehdyssä ratsiassa, jossa heiltä löydettiin muutama gramma heroiinia ja injektioruiskuja.

Vinh Longin poliisi on napannut kymmeniä huumekauppiaita, joista valtaosa on tullut Ho Chi Minhistä tai sen ympäristöstä.

"Kaikki ovat nuoria, mutta osalla on jo varsin raskas rikosrekisteri", Vu kertoo. Hänen mukaansa Vinh Longissa pidätettiin vuonna 2002 kaksi maanlaajuisesti etsintäkuulutettua huumerikollista. Nämä olivat rakentaneet miltei kaikki tärkeimmät kaupungit kattavan huumeiden jakeluverkoston.

(Inter Press Service)

huumeet Vietnam

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.