Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.

Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017

Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.

Kansainvälinen yhteisö on luvannut syksyn hurrikaaneista toipuville Karibianmeren maille yhteensä 2,3 miljardin dollarin, eli lähes kahden miljardin euron edestä tukea maiden jälleenrakentamiseksi. Summasta vajaa tulee puolet lainoina sekä velkahelpotuksina.

”Olemme mielestäni erittäin tyytyväisiä konferenssin tuloksiin”, sanoi YK:n kehitysohjelman (UNDP) Barbadokseen ja Itä-Karibian maaedustaja Stephen O'Malley.

Historiallisen voimakkaat hurrikaanit Irma ja Maria nuijivat Karibianmeren saaria syyskuussa. Ne vaativat ihmishenkiä, ja monissa etenkin turismi- ja maataloussektori kärsivät.

Myrskyistä toipuminen maksaa alueelle yli 5 miljardia dollaria, yli 4,2 miljardia euroa. Joissakin maissa tuhot olivat 3,5 kertaa bruttokansantuotteen verran, arvioi UNDP.

Pahimmin kärsivät Antiguan ja Barbudan valtioon kuuluva Barbudan saari sekä Dominica. Esimerkiksi Dominicassa yhä vain kolmella prosentilla maasta on sähköä. Barbudalla kouluja ei ole saatu auki ja terveyspalvelut ovat rajalliset, O'Malley kertoi.

Myös Anguilla, Brittiläiset Neitsytsaaret, Bahamasaaret, Turks- ja Caicossaaret, Haiti sekä Saint Kitts ja Nevis kärsivät vahinkoja.

Apulupaukset tehtiin YK:n ja Karibianmeren maiden järjestön CARICOMin yhteisessä apulupauskonferenssissa New Yorkissa tiistaina. Mukana oli lähes 400 hallitusten, YK-tahojen ja järjestöjen edustajaa. Eniten rahaa lupasivat Alankomaat, EU, Maailmanpankki, Kanada ja Kiina.

Pienet saarivaltiot ovat herkkiä ilmastonmuutokselle, joten myrskyjä on tiedossa jatkossakin. Tavoitteena on rakentaa Karibianmeren maista nyt sellaisia, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset aiempaa paremmin.

”Kyse on infrastruktuurista sekä paremmasta suunnittelusta ja varautumisesta niin, että hallitukset pystyvät toimimaan nopeammin”, O'Malley sanoi.

Lisää uusi kommentti