Uutiset Luonnonkatastrofit

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Kansainvälinen yhteisö on luvannut syksyn hurrikaaneista toipuville Karibianmeren maille yhteensä 2,3 miljardin dollarin, eli lähes kahden miljardin euron edestä tukea maiden jälleenrakentamiseksi. Summasta vajaa tulee puolet lainoina sekä velkahelpotuksina.

”Olemme mielestäni erittäin tyytyväisiä konferenssin tuloksiin”, sanoi YK:n kehitysohjelman (UNDP) Barbadokseen ja Itä-Karibian maaedustaja Stephen O'Malley.

Historiallisen voimakkaat hurrikaanit Irma ja Maria nuijivat Karibianmeren saaria syyskuussa. Ne vaativat ihmishenkiä, ja monissa etenkin turismi- ja maataloussektori kärsivät.

Myrskyistä toipuminen maksaa alueelle yli 5 miljardia dollaria, yli 4,2 miljardia euroa. Joissakin maissa tuhot olivat 3,5 kertaa bruttokansantuotteen verran, arvioi UNDP.

Pahimmin kärsivät Antiguan ja Barbudan valtioon kuuluva Barbudan saari sekä Dominica. Esimerkiksi Dominicassa yhä vain kolmella prosentilla maasta on sähköä. Barbudalla kouluja ei ole saatu auki ja terveyspalvelut ovat rajalliset, O'Malley kertoi.

Myös Anguilla, Brittiläiset Neitsytsaaret, Bahamasaaret, Turks- ja Caicossaaret, Haiti sekä Saint Kitts ja Nevis kärsivät vahinkoja.

Apulupaukset tehtiin YK:n ja Karibianmeren maiden järjestön CARICOMin yhteisessä apulupauskonferenssissa New Yorkissa tiistaina. Mukana oli lähes 400 hallitusten, YK-tahojen ja järjestöjen edustajaa. Eniten rahaa lupasivat Alankomaat, EU, Maailmanpankki, Kanada ja Kiina.

Pienet saarivaltiot ovat herkkiä ilmastonmuutokselle, joten myrskyjä on tiedossa jatkossakin. Tavoitteena on rakentaa Karibianmeren maista nyt sellaisia, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset aiempaa paremmin.

”Kyse on infrastruktuurista sekä paremmasta suunnittelusta ja varautumisesta niin, että hallitukset pystyvät toimimaan nopeammin”, O'Malley sanoi.

Luonnonkatastrofit avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Karibia

Lue myös

Hurrikaani Irman tuhoja Brittiläisillä Neitsytsaarilla

Seuraava hurrikaani on vain kuukausien päässä – myrskyjen runtelemat Karibian saaret kaipaavat kipeästi lisää apua

Tämän syksyn hurrikaanit ovat olleet voimakkaampia kuin Karibian alueen maissa koskaan aiemmin. Keskitulotason maina ne eivät kuitenkaan saa täyttä tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Siihen on tultava muutos, vaativat YK:n kehitysohjelman ja Karibian maiden järjestön johtajat.
Sadepisaroita

Tulvat tekevät tuhojaan Etelä-Aasiassa - "pahin saattaa olla vielä edessä"

Noin 16 miljoonaa lasta tarvitsee välittömästi henkeä pelastavaa apua Nepalin, Intian ja Bangladeshin rankkasateiden takia, arvioi YK:n lastenrahasto Unicef. Satojen tuhansien koulunkäynti saattaa keskeytyä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.