”Huomenna kyseessä voi olla teidän maanne” - Pakistanin tulvat muistuttavat ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Huomenna kyseessä voi olla teidän maanne” - Pakistanin tulvat muistuttavat ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä

Pakistanin arvioidaan tuottaneen viime vuosikymmeninä vain 0,4 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Se kuuluu silti kymmenen ilmastonmuutokselle haavoittuvimman maan joukkoon.

Mies lähikuvassa.

YK:n pääsihteeri António Guterres on kutsunut Pakistanin tulvakatastrofia ”monsuuniksi steroideilla”. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Pakistanin tulvatilanne on nostanut esiin myös kasvavan huolen ilmastonmuutoksen aiheuttamista sään ääri-ilmiöistä.

Esimerkiksi The Guardian -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutoksella on todennäköisesti merkittävä rooli tämänhetkisissä tulvissa. Sateita on elokuusta lähtien saatu viisi kertaa tavallista enemmän. Sateiden taustalla taas on todennäköisesti ilmaston lämpeneminen.

Muita tulvia selittäviä tekijöitä ovat esimerkiksi La Niña -sääilmiö sekä väestön haavoittuvuus ja köyhyys, joka vaikeuttaa varautumista katastrofeihin.

YK:n pääsihteeri António Guterres muistutti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä YK:n julkaistessa tällä viikolla 160 miljoonan dollarin hätäapuvetoomuksen Pakistanin tueksi.

”Näemme yhä enemmän ja enemmän äärimmäisiä sääilmiöitä ympäri maailman. On törkeää, että ilmastotoimia lykätään, kun kasvihuonekaasupäästöt kasvavat yhä, mikä asettaa meidät kaikki, kaikkialla, vaaraan.  -- Ollaan solidaarisia ja tuetaan Pakistanin kansaa heidän tarpeensa hetkellä. Tänään kyseessä on Pakistan. Huomenna kyseessä voi olla teidän maanne”, hän vetosi.

Pakistanin arvioidaan tuottaneen viime vuosikymmeninä vain 0,4 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Se kuuluu silti kymmenen ilmastonmuutokselle haavoittuvimman maan joukkoon.

”Valtioiden, jotka ovat rikastuneet käyttämällä fossiilisia polttoaineita ja muita kestämättömiä käytäntöjä, pitää täyttää kansainväliset velvoitteensa. Niiden pitää tarjota korvauksia ja muita hyvityksiä ihmisten kärsimistä menetyksistä ja vahingoista Pakistanissa”, vaati ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Pakistanin edustaja Rimme Mohydin tiedotteessa.

Periaatteessa kehittyneiden maiden pitäisi maksaa köyhille maille ilmastorahoitusta 100 miljardia dollaria vuodessa, mutta se ei ole käytännössä täysin koskaan toteutunut.

Yhteensä tulvat ovat vaikuttaneet 33 miljoonan ihmisen elämään Pakistanissa. Avun tarpeessa on yli kuusi miljoonaa ihmistä. Yli tuhat ihmistä, useimmat lapsia, on kuollut. Puoli miljoonaa on paennut ja lähes 15 000 loukkaantunut.

YK:n keräämillä varoilla on tarkoitus toimittaa henkeä pelastavaa apua ja pyrkiä ehkäisemään tautiepidemioita, jotka maassa jylläävät jo valmiiksi. Maassa esiintyy esimerkiksi koleraa, lavantautia, koronaa, tuhkarokkoa, malariaa, poliota ja denguekuumetta. 

Lisää uusi kommentti