Huolestuttavia havaintoja Krimin miinoittamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huolestuttavia havaintoja Krimin miinoittamisesta

Kansainvälinen miinakieltokampanja vaatii Venäjältä selvitystä väitetystä henkilömiinojen kylvämisestä Krimin ja Ukrainan rajalle.

Kansalaisjärjestöjen Kansainvälinen miinakieltokampanja (ICBL) sanoo olevansa erittäin järkyttynyt henkilömiinojen käyttöä Krimillä koskevista raporteista. Kampanja vaatii nyt Venäjää vastamaan väitteisiin, ja mikäli ne osoittautuvat todeksi, lopettamaan henkilömiinojen käytön välittömästi.

Tiedotusvälineet kuten CNN ja Haaretz raportoivat Venäjän kylväneen henkilömiinoja Krimin ja Ukrainan välille pystytylle rajalle. Toimittajat ja silminnäkijät ovat kertoneet kokonaisten miinakenttien asettamisesta alueelle, mutta ICBL:n mukaan sekä raporttien todenmukaisuutta että sitä, ovatko kyseessä henkilö- vai ajoneuvomiinat, ei ole ollut mahdollista varmistaa.

"Raportit Venäjän miinojen käytöstä Ukrainassa ovat erittäin huolestuttavia. Venäjän pitäisi vastata väitteisiin välittömästi ja selventää, onko se käyttänyt miinoja, ja minkä tyyppisiä - henkilö- vai ajoneuvomiinoja", kampanjan johtaja Kasia Derlicka-Rosenbauer toteaa.

Jos väitteet miinojen kylvämisestä rajalle vahvistetaan, Venäjän täytyisi ICBL:n mukaan poistaa asettamansa henkilömiinat ja selvitettävä, miten paikallista väestöä on informoitu ja suojeltu miinoilta.

Venäjä ei ole kansainvälisen henkilömiinat kieltävän Ottawan sopimuksen jäsenmaa, mutta on osallisena Konventionaalisten aseiden puitesopimuksessa, jonka velvoittaa aitaamaan, valvomaan ja merkitsemään miinoitetut alueet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia