Uutiset Kehityspolitiikka

Humanitaarista apua annettiin viime vuonna ennätysmäärä

Syyrian, Keski-Afrikan tasavallan ja Filippiinien kriisit ovat avanneet hallitusten kukkaronnyörit.
Filippiinien hirmumyrsky oli yksi viime vuoden pahimmista katastrofeista. (Kuva: Caritas/ CAFOD / cc 2.0)

Hallitukset ja yksityiset toimijat antoivat viime vuonna humanitaarista apua ennätysmäärän. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli kolmannesta tarvitusta rahasta ei kuitenkaan saatu kokoon.

Brittiläisen Development Initiatives -järjestön tutkimuksen mukaan humanitaarista apua annettiin viime vuonna 22 miljardia dollaria eli noin 16 miljardia euroa.

YK:n koordinoimien vetoomusten arvo oli vajaat 10 miljardia euroa, jotka oli tarkoitettu 78 miljoonan ihmisen auttamiseen. Vaikka niin hallitukset kuin yksityisetkin toimijat lisäsivät rahoitustaan, YK:n pyytämästä summasta noin kolmannes jäi rahoittamatta, tutkimuksessa kerrotaan. Esimerkiksi Djibouti sai vain 36 prosenttia tarvitsemastaan summasta.

Yli kolmannes YK:n koordinoimasta avusta meni Syyrian kriisi hoitamiseen. Avun tarvetta nostivat myös Keski-Afrikan tasavallan ja Filippiinien katastrofit, jotka YK luokitteli Syyrian ohella korkeimpaan mahdolliseen kriisiluokkaan.

Tutkimuksen mukaan humanitaariset tarpeet nousevat yhä – tämän vuoden kesäkuussa YK oli pyytänyt humanitaariseen apuun jo 12,4:ää miljardia euroa.

Suurimmat humanitaarisen avun lahjoittajat olivat viime vuonna Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Turkki. Suomi mahtuu tutkimuksen mukaan 20 suurimman lahjoittajan joukkoon.

Ulkoministeriö ilmoitti viime viikolla antavansa 1,5 miljoonaa euroa lisäapua Keski-Afrikan tasavaltaan, jossa yli puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Kehityspolitiikka katastrofiapu Ulkoministeriö

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Mehiläinen kukassa.

Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt

Luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen uhkaa sekä kehitysyhteistyön tavoitteita että ihmiskunnan tulevaisuutta yleensäkin. Kehityspoliittisen toimikunnan mukaan Suomen pitäisi nostaa biodiversiteettikysymykset kehitysyhteistyönsä ytimeen.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

YK: Humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä kasvaa lähes 40 prosenttia ensi vuonna – ”Johtuu lähes täysin koronasta”

”Rikkaat maat näkevät nyt valoa tunnelin päässä. Sama ei ole totta köyhimpien maiden kohdalla”, muistutti YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock. YK julkaisi eilen ennätysmäisen suuren arvion humanitaarisen avun tarpeesta vuodelle 2021.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.