Uutiset Irakin konflikti

Humanitaariset järjestöt valmiina auttamaan Mosulista pakenevia – tulossa ehkä vuoden suurin apuoperaatio

Irak aloitti tänään hyökkäyksen Isisin hallussa olevaan Mosuliin. Jopa 1,5 miljoonaa siviiliä on vaarassa.
(Kuva: Jeffrey Beall / CC BY 2.0)

Irakin armeijan tänään aloittama sotilasoperaatio Mosulin kaupungissa voi vaikuttaa jopa puolentoista miljoonan ihmisen elämään. YK ja avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että tulossa on todennäköisesti vuoden suurin ja monimutkaisin avustusoperaatio.

Irakin hallituksen joukot Yhdysvaltain tukeman liittouman avustuksella aloittivat tänään ääriliike Isisin ajamisen pois Mosulista, joka on järjestön viimeisiä suuria tukikohtia Irakissa.

Suurimman osan kaupungin väestöstä uskotaan yrittävän paeta taisteluiden seurauksena. Avustusjärjestöt ovat varautuneet tilanteeseen helmikuusta lähtien, ja heinäkuussa ne lanseerasivat 284 miljoonan dollarin avustusvetoomuksen, josta alle puolet on saatu kerättyä, kertoo YK. Lisäksi arviota tarvittavasta rahasummasta on jouduttu nostamaan: pelkästään operaation kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tarvitaan 367 miljoonaa dollaria, eli noin 334 miljoonaa euroa.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan ensimmäisinä viikkoina noin 200 000 ihmisen odotetaan pakenevan kaupungista. Hätämajoituspaikkoja on nyt saatavilla 60 000 ja 250 000 on rakenteilla. Ruoka-annoksia on valmiina jakoa varten 220 000 ihmiselle.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Stephen O'Brien on vaatinut konfliktin osapuolilta siviilien kunnioittamista sekä avun sallimista.

Apua saadakseen siviilien on kuitenkin todennäköisesti poistuttava kaupungista. Avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto vaatiikin kannanotossaan siviileille turvallisia poistumisreittejä.

"Henkilökuntamme on tehnyt töitä kellon ympäri valmistautuakseen perheiden joukkopakoon, mutta elleivät sotivat osapuolet salli turvallisia poistumisreittejä, nämä joutuvat kohtaamaan synkimmän vaihtoehdon: jäämisen ja hengenvaaraan joutumisen tai henkensä riskeeraamisen pakenemalla", sanoo järjestön Irakin maajohtaja Wolfgang Gressmann.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Irakin konflikti avustustyökatastrofiapupakolaiset Irak

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.