Humanitaariset järjestöt valmiina auttamaan Mosulista pakenevia – tulossa ehkä vuoden suurin apuoperaatio | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaariset järjestöt valmiina auttamaan Mosulista pakenevia – tulossa ehkä vuoden suurin apuoperaatio

Irak aloitti tänään hyökkäyksen Isisin hallussa olevaan Mosuliin. Jopa 1,5 miljoonaa siviiliä on vaarassa.

Irakin armeijan tänään aloittama sotilasoperaatio Mosulin kaupungissa voi vaikuttaa jopa puolentoista miljoonan ihmisen elämään. YK ja avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että tulossa on todennäköisesti vuoden suurin ja monimutkaisin avustusoperaatio.

Irakin hallituksen joukot Yhdysvaltain tukeman liittouman avustuksella aloittivat tänään ääriliike Isisin ajamisen pois Mosulista, joka on järjestön viimeisiä suuria tukikohtia Irakissa.

Suurimman osan kaupungin väestöstä uskotaan yrittävän paeta taisteluiden seurauksena. Avustusjärjestöt ovat varautuneet tilanteeseen helmikuusta lähtien, ja heinäkuussa ne lanseerasivat 284 miljoonan dollarin avustusvetoomuksen, josta alle puolet on saatu kerättyä, kertoo YK. Lisäksi arviota tarvittavasta rahasummasta on jouduttu nostamaan: pelkästään operaation kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tarvitaan 367 miljoonaa dollaria, eli noin 334 miljoonaa euroa.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan ensimmäisinä viikkoina noin 200 000 ihmisen odotetaan pakenevan kaupungista. Hätämajoituspaikkoja on nyt saatavilla 60 000 ja 250 000 on rakenteilla. Ruoka-annoksia on valmiina jakoa varten 220 000 ihmiselle.

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Stephen O'Brien on vaatinut konfliktin osapuolilta siviilien kunnioittamista sekä avun sallimista.

Apua saadakseen siviilien on kuitenkin todennäköisesti poistuttava kaupungista. Avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto vaatiikin kannanotossaan siviileille turvallisia poistumisreittejä.

"Henkilökuntamme on tehnyt töitä kellon ympäri valmistautuakseen perheiden joukkopakoon, mutta elleivät sotivat osapuolet salli turvallisia poistumisreittejä, nämä joutuvat kohtaamaan synkimmän vaihtoehdon: jäämisen ja hengenvaaraan joutumisen tai henkensä riskeeraamisen pakenemalla", sanoo järjestön Irakin maajohtaja Wolfgang Gressmann.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia