Uutiset Kehityspolitiikka

Humanitaarisen avun huippukokous päättyi suuriin lupauksiin

YK:n pääsihteeri oli pettynyt kuitenkin siihen, että G7-maiden johtajista vain yksi saapui paikalle.
Humanitaarisen kokouksen päätösseremonia. (Kuva: UN Photo / Eskinder Debebe)

YK:n jäsenmaat päättivät eilen maailman ensimmäisen humanitaarisen avun huippukokouksen lupauksiin muun muassa humanitaarisen avun tehokkaammasta käytöstä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ylisti kokouksen saavutuksia mutta ilmaisi myös pettymyksensä siitä, että G7-maiden johtajista vain Saksan liittokansleri Angela Merkel oli saapunut paikalle.

Banin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden erimielisyydet ovat viime vuosina vaikeuttaneet edistystä humanitaarisissa kysymyksissä.

"Siksi vetoan erityisesti turvallisuusneuvoston pysyviin jäsenmaihin tärkeiden askelten ottamiseksi korkeimmalla tasolla. Heidän poissaolonsa tästä kokouksesta ei ole tekosyy toimimattomuuteen", hän sanoi.

Esimerkiksi Venäjä ei lähettänyt Istanbulissa järjestettyyn kokoukseen lainkaan korkean tason edustajia. Uutistoimisto Reutersin mukaan yksi syy oli se, että Ban oli ennen kokouksen alkua kehottanut pysyviä jäsenmaita pidättäytymään veto-oikeuden käytöstä laajojen julmuuksien tuomitsemisen yhteydessä.

Kokousta kritisoitiin jo etukäteen tehottomaksi, sillä sen ohjelmaan ei sisältynyt sitovan sopimuksen tekoa. Paikalla oli kuitenkin 9 000 osallistujaa 173 maasta, mukaan lukien 55 valtion tai hallituksen päämiestä.

YK:n mukaan kokouksessa tehtiin 1 500 sitoumusta. Siellä perustettiin muun muassa neljän miljardin dollarin rahasto kriisitilanteiden koulutuksen turvaamiseksi. Suuret avunantajamaat ja avustusjärjestöt sitoutuivat myös ennakolta suunniteltuun Grand Bargain -lupaukseen, jossa avunantajamaat lupaavat lisätä apua ja avustusjärjestöt käyttää sitä läpinäkyvämmin. Avunantajat sitoutuivat myös kanavoimaan 25 prosenttia humanitaarisesta avusta paikallisille toimijoille vuoteen 2020 mennessä; tällä hetkellä osuus on vain 2,5 prosenttia.

Myös Suomi julkisti kokouksessa omat humanitaarisen avun sitoumuksensa. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa konfliktien ennaltaehkäisy ja rauhanvälitystyön vahvistaminen, naisten tasa-arvon edistämien kriiseissä sekä vammaisten oikeuksien vahvistaminen.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Kehityspolitiikka kehityskatastrofiapuYK Ulkoministeriö

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.