Uutiset Kehityspolitiikka

Humanitaarisen avun huippukokous päättyi suuriin lupauksiin

YK:n pääsihteeri oli pettynyt kuitenkin siihen, että G7-maiden johtajista vain yksi saapui paikalle.
Humanitaarisen kokouksen päätösseremonia. (Kuva: UN Photo / Eskinder Debebe)

YK:n jäsenmaat päättivät eilen maailman ensimmäisen humanitaarisen avun huippukokouksen lupauksiin muun muassa humanitaarisen avun tehokkaammasta käytöstä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ylisti kokouksen saavutuksia mutta ilmaisi myös pettymyksensä siitä, että G7-maiden johtajista vain Saksan liittokansleri Angela Merkel oli saapunut paikalle.

Banin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden erimielisyydet ovat viime vuosina vaikeuttaneet edistystä humanitaarisissa kysymyksissä.

"Siksi vetoan erityisesti turvallisuusneuvoston pysyviin jäsenmaihin tärkeiden askelten ottamiseksi korkeimmalla tasolla. Heidän poissaolonsa tästä kokouksesta ei ole tekosyy toimimattomuuteen", hän sanoi.

Esimerkiksi Venäjä ei lähettänyt Istanbulissa järjestettyyn kokoukseen lainkaan korkean tason edustajia. Uutistoimisto Reutersin mukaan yksi syy oli se, että Ban oli ennen kokouksen alkua kehottanut pysyviä jäsenmaita pidättäytymään veto-oikeuden käytöstä laajojen julmuuksien tuomitsemisen yhteydessä.

Kokousta kritisoitiin jo etukäteen tehottomaksi, sillä sen ohjelmaan ei sisältynyt sitovan sopimuksen tekoa. Paikalla oli kuitenkin 9 000 osallistujaa 173 maasta, mukaan lukien 55 valtion tai hallituksen päämiestä.

YK:n mukaan kokouksessa tehtiin 1 500 sitoumusta. Siellä perustettiin muun muassa neljän miljardin dollarin rahasto kriisitilanteiden koulutuksen turvaamiseksi. Suuret avunantajamaat ja avustusjärjestöt sitoutuivat myös ennakolta suunniteltuun Grand Bargain -lupaukseen, jossa avunantajamaat lupaavat lisätä apua ja avustusjärjestöt käyttää sitä läpinäkyvämmin. Avunantajat sitoutuivat myös kanavoimaan 25 prosenttia humanitaarisesta avusta paikallisille toimijoille vuoteen 2020 mennessä; tällä hetkellä osuus on vain 2,5 prosenttia.

Myös Suomi julkisti kokouksessa omat humanitaarisen avun sitoumuksensa. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa konfliktien ennaltaehkäisy ja rauhanvälitystyön vahvistaminen, naisten tasa-arvon edistämien kriiseissä sekä vammaisten oikeuksien vahvistaminen.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Kehityspolitiikka kehityskatastrofiapuYK Ulkoministeriö

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa