Humanitaarinen kriisi pahenee Etelä-Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarinen kriisi pahenee Etelä-Sudanissa

Lähes 190 000 ihmistä on paennut etnisten jännitteiden purkauduttua maan hallituksessa.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan Etelä-Sudanista, jossa lähes 190 000 ihmistä on paennut reilut kolme viikkoa sitten alkaneiden väkivaltaisuuksien seurauksena.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan jo ennestään alkeelliset terveyspalvelut ovat nyt vieläkin huonommassa jamassa, sillä monet järjestöt ovat evakuoineet henkilökuntansa väkivallan vuoksi. Jo ennen väkivaltaisuuksia 80 prosenttia peruspalveluista tuotettiin järjestöjen kautta, ja esimerkiksi vain harva nainen pääsi synnyttämään terveysasemalla.

Kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan konflikti voi aiheuttaa ongelmia myös eteläsudanilaislasten koulunkäynnille ja vaikeuttaa koulutusjärjestelmän kesken olevaa jälleenrakennusta. Lukukauden alku voi jäädä monelta ohi ensi kuussa, sillä konflikti on vaikuttanut noin 100 000 lapsen elämään.

Etelä-Sudanin lukutaitoprosentin arvioidaan jo valmiiksi olevan maailman alhaisin.

Taistelut puhkesivat Etelä-Sudanissa joulukuun puolivälissä, kun presidentti Salva Kiir sanoi entiselle varapresidentille Riek Macharille uskollisten joukkojen yrittäneen vallankaappausta. Kiir ja Machar kuuluvat kilpaileviin etnisiin ryhmiin.

Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli tuhat ihmistä, joista suurin osa siviilejä. Kiirin ja Macharin oli määrä aloittaa rauhanneuvottelut sunnuntaina Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa, mutta Etelä-Sudanissa on siitä huolimatta raportoitu väkivallasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia