Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Kolme syyrialaisnaista Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. Kuva: Christopher Herwig / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Globaalista humanitaarisesta avusta vain 0,12 prosenttia on viime vuosina käytetty naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan torjumiseen konflikti- ja kriisialueilla, käy ilmi tuoreesta raportista.

Vuosina 2016–2018 humanitaarista apua annettiin yhteensä 41,5 miljardia dollaria (37 miljardia euroa). Yhtä väkivallan riskissä olevaa, kriisi- ja konfliktialueilla elävää naista ja tyttöä kohti se tarkoitti noin kahta dollaria (1,8 euroa). Käytännössä kaksi kolmasosaa haetusta rahasta jäi saamatta eikä sekään olisi riittänyt.

Raportin on tehnyt yhdysvaltalainen avustusjärjestö International Rescue Committee (IRC), joka ilmoitti samalla ryhtyvänsä juurimaan epätasa-arvoa myös omasta orgnisaatiostaan.

”Jatkuva rahoituspula heijastaa syvään juurtunutta vallan epätasa-arvoa ei vain yhteisöissä, joissa toimimme, vaan myös humanitaarisella sektorilla”, sanoo IRC:n johtaja David Miliband, joka on myös maan entinen pääministeri.

Viime vuonna YK arvioi, että Nigeriassa tarvittaisiin naisten ja tyttöjen humanitaariseen apuun noin 35 miljoonaa dollaria, mutta kasaan saatiin alle kymmenesosa. Keski-Afrikan naisille ja tytöille avunantajat eivät ohjanneet lainkaan apua huolimatta siitä, että vuonna 2016 maassa raportoitiin lähes 28 000 seksuaalisen väkivallan tapausta.

Raportin mukaan kodeistaan paenneista naisista noin yksi viidestä joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Raportin mukaan rahoitustaso pitäisi kolminkertaistaa. Asiantuntijoita tarvitaan lisää, samoin kumppanuuksia paikallisten järjestöjen kanssa.

Milibandin mukaan pelkkä oireisiin puuttuminen riitä vaan on puututtava valtarakenteisiin, myös avustusjärjestöjen sisällä.

”Emme voi olla menestyvä järjestö, ellemme ole feministinen järjestö, jossa henkilökunta on tasa-arvoista, sukupuoli ei määritä mahdollisuuksia ja esteitä ja vallan epätasa-arvo ja se, miten se voitetaan, ymmärretään”, hän sanoi.

Järjestö on ottamassa käyttöön feminististä lähestymistapaa, johon kuuluu esimerkiksi naispuolisen henkilökunnan palkkaaminen ja erityinen tukeminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia