Uutiset Sukupuolten tasa-arvo Suomessa

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä
Kolme syyrialaisnaista Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. (Kuva: Christopher Herwig / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Globaalista humanitaarisesta avusta vain 0,12 prosenttia on viime vuosina käytetty naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan torjumiseen konflikti- ja kriisialueilla, käy ilmi tuoreesta raportista.

Vuosina 2016–2018 humanitaarista apua annettiin yhteensä 41,5 miljardia dollaria (37 miljardia euroa). Yhtä väkivallan riskissä olevaa, kriisi- ja konfliktialueilla elävää naista ja tyttöä kohti se tarkoitti noin kahta dollaria (1,8 euroa). Käytännössä kaksi kolmasosaa haetusta rahasta jäi saamatta eikä sekään olisi riittänyt.

Raportin on tehnyt yhdysvaltalainen avustusjärjestö International Rescue Committee (IRC), joka ilmoitti samalla ryhtyvänsä juurimaan epätasa-arvoa myös omasta orgnisaatiostaan.

”Jatkuva rahoituspula heijastaa syvään juurtunutta vallan epätasa-arvoa ei vain yhteisöissä, joissa toimimme, vaan myös humanitaarisella sektorilla”, sanoo IRC:n johtaja David Miliband, joka on myös maan entinen pääministeri.

Viime vuonna YK arvioi, että Nigeriassa tarvittaisiin naisten ja tyttöjen humanitaariseen apuun noin 35 miljoonaa dollaria, mutta kasaan saatiin alle kymmenesosa. Keski-Afrikan naisille ja tytöille avunantajat eivät ohjanneet lainkaan apua huolimatta siitä, että vuonna 2016 maassa raportoitiin lähes 28 000 seksuaalisen väkivallan tapausta.

Raportin mukaan kodeistaan paenneista naisista noin yksi viidestä joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Raportin mukaan rahoitustaso pitäisi kolminkertaistaa. Asiantuntijoita tarvitaan lisää, samoin kumppanuuksia paikallisten järjestöjen kanssa.

Milibandin mukaan pelkkä oireisiin puuttuminen riitä vaan on puututtava valtarakenteisiin, myös avustusjärjestöjen sisällä.

”Emme voi olla menestyvä järjestö, ellemme ole feministinen järjestö, jossa henkilökunta on tasa-arvoista, sukupuoli ei määritä mahdollisuuksia ja esteitä ja vallan epätasa-arvo ja se, miten se voitetaan, ymmärretään”, hän sanoi.

Järjestö on ottamassa käyttöön feminististä lähestymistapaa, johon kuuluu esimerkiksi naispuolisen henkilökunnan palkkaaminen ja erityinen tukeminen.

Sukupuolten tasa-arvo Suomessa gendersukupuolten tasa-arvokatastrofiapukansalaisyhteiskunta

Lue myös

Suomelle samat torut naisväkivallan torjunnasta kuin viisi vuotta sitten

Lisää resursseja, koordinointia ja moniperusteinen syrjintä reipaammin esille, suosittelee YK-komitea jälleen.

Kolumni: Väkivalta ei irtoa sukupuolesta

Naisiin ja miehiin kohdistuva väkivalta kumpuaa erilaisista lähtökohdista, kirjoittaa Saila Ruuth.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.