Uutiset Sukupuolten tasa-arvo Suomessa

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä
Kolme syyrialaisnaista Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. (Kuva: Christopher Herwig / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Globaalista humanitaarisesta avusta vain 0,12 prosenttia on viime vuosina käytetty naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan torjumiseen konflikti- ja kriisialueilla, käy ilmi tuoreesta raportista.

Vuosina 2016–2018 humanitaarista apua annettiin yhteensä 41,5 miljardia dollaria (37 miljardia euroa). Yhtä väkivallan riskissä olevaa, kriisi- ja konfliktialueilla elävää naista ja tyttöä kohti se tarkoitti noin kahta dollaria (1,8 euroa). Käytännössä kaksi kolmasosaa haetusta rahasta jäi saamatta eikä sekään olisi riittänyt.

Raportin on tehnyt yhdysvaltalainen avustusjärjestö International Rescue Committee (IRC), joka ilmoitti samalla ryhtyvänsä juurimaan epätasa-arvoa myös omasta orgnisaatiostaan.

”Jatkuva rahoituspula heijastaa syvään juurtunutta vallan epätasa-arvoa ei vain yhteisöissä, joissa toimimme, vaan myös humanitaarisella sektorilla”, sanoo IRC:n johtaja David Miliband, joka on myös maan entinen pääministeri.

Viime vuonna YK arvioi, että Nigeriassa tarvittaisiin naisten ja tyttöjen humanitaariseen apuun noin 35 miljoonaa dollaria, mutta kasaan saatiin alle kymmenesosa. Keski-Afrikan naisille ja tytöille avunantajat eivät ohjanneet lainkaan apua huolimatta siitä, että vuonna 2016 maassa raportoitiin lähes 28 000 seksuaalisen väkivallan tapausta.

Raportin mukaan kodeistaan paenneista naisista noin yksi viidestä joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Raportin mukaan rahoitustaso pitäisi kolminkertaistaa. Asiantuntijoita tarvitaan lisää, samoin kumppanuuksia paikallisten järjestöjen kanssa.

Milibandin mukaan pelkkä oireisiin puuttuminen riitä vaan on puututtava valtarakenteisiin, myös avustusjärjestöjen sisällä.

”Emme voi olla menestyvä järjestö, ellemme ole feministinen järjestö, jossa henkilökunta on tasa-arvoista, sukupuoli ei määritä mahdollisuuksia ja esteitä ja vallan epätasa-arvo ja se, miten se voitetaan, ymmärretään”, hän sanoi.

Järjestö on ottamassa käyttöön feminististä lähestymistapaa, johon kuuluu esimerkiksi naispuolisen henkilökunnan palkkaaminen ja erityinen tukeminen.

Sukupuolten tasa-arvo Suomessa gendersukupuolten tasa-arvokatastrofiapukansalaisyhteiskunta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet