HRW: Unkarin uusi perustuslaki vaarantaa ihmisoikeudet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Unkarin uusi perustuslaki vaarantaa ihmisoikeudet

Unkarin valtapuolue voi perustuslakimuutoksen ansiosta puuttua mielivaltaisesti oikeuslaitoksen ja median toimintaan, kritisoi Human Rights Watch.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Unkarin uutta perustuslakia vastaan Budapestin kaduilla tammikuun alussa.

Maan uusi perustuslaki, joka astui voimaan vuodenvaihteessa, antaa valtaapitävälle Fidesz-puolueelle mahdollisuuden puuttua mielivaltaisesti oikeuslaitokseen ja median vapauteen, mikä rikkoo demokratiaa ja ihmisoikeuksia, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Uutta perustuslakia on kritisoitu muun muassa siitä, että sen myötä oikeuslaitoksen pääsyytäjän valtaoikeudet kasvavat kohtuuttomasti.

Valtapuoluetta on myös syytetty median itsenäisyyden murentamisesta, sillä perustuslakiin on kirjattu uusi median säätelyelin, joka on Fidesz-puolueen kannattajien hallussa. Suuri määrä valtion yleisradion toimittajia on myös irtisanottu näiden vastustettua hallituksen sekaantumista toimituksellisiin asioihin.

"Unkari ei tänä päivänä täyttäisi EU-jäsenyyden vaatimuksia", toteaa Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian vastaava Benjamin Ward.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia