HRW: Turkin oikeus suojelee toimittajan murhaajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Turkin oikeus suojelee toimittajan murhaajia

Armenian kansanmurhasta kirjoittaneen Hrant Dinkin murhaoikeudenkäynti on oikeuden irvikuva, väittää Human Rights Watch.

Istanbulin oikeus on tuominnut viisi vuotta sitten murhatun Hrant Dinkin murhaajan vankilaan, mutta samalla vapauttanut 19 muuta murhasta syytettyä.

Hrant Dink, turkinarmenialaisen sanomalehti Agosin päätoimittaja ammuttiin lehtensä toimituksen edessä Istanbulissa vuonna 2007. Ihmisoikeuksien puolesta puhunut journalisti oli saanut useita tappouhkauksia kutsuttuaan armenialaisten joukkosurmaa kansanmurhaksi.

Murhasta tuomittiin Yasin Hayalin elinkautiseen murhan suunnittelusta, sekä 17-vuotias Ogun Samast, joka tuomittiin 23 vuodeksi vankilaan Dinkin ampumisesta. Lisäksi oikeus tuomitsi kolme muuta murhan avustamisesta ja luvattomasta ammuksien hallussapidosta.

Tuomioistuin kuitenkin vapautti 19 syytettyä, joiden epäiltiin kuuluvan Dinkin murhasta syytettyyn rikollisjärjestöön. Oikeuden lausunnon mukaan murhan takana ei ollut rikollisjärjestöä eikä väitettyä valtion salaliittoa.

HRW:n mukaan oikeuden tulkinta murhasta muutaman nuoren miehen rikoksena on kuitenkin väärä ja asettaa koko Turkin oikeuslaitoksen kyseenalaiseksi.

"Miehillä oli yhteyksiä valtion turvallisuusjoukkoihin, mutta todisteista huolimatta oikeus kieltää valtion osallisuuden tähän poliittiseen murhaan" sanoo Emma Sinclair-Webb, HRW:n Turkki-tutkija.

"Vielä viisi vuotta murhan jälkeen Turkin oikeusjärjestelmä on haluton tutkimaan valtion osallisuutta poliittisiin salamurhiin", hän sanoo.

HRW:n mukaan syyttäjän lausunto viittaa yhteyksistä kiihkokansalliseen Ergenekon ryhmään, jonka jäseniksi epäillään useita valtion virkamiehiä ja turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Poliisia oli myös toistuvasti varoitettu Dinkin murhasuunnitelmasta, mutta nämä eivät toimineet sen estämiseksi. Syyttäjä sekä Dinkin perheen asianajajat aikovat valittaa päätöksestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia