Uutiset

HRW: Sudanin joukot syyllistyneet jälleen julmuuksiin Darfurissa

Nopean toiminnan joukot ovat järjestelmällisesti tappaneet ja raiskanneet siviileitä tämän ja viime vuoden aikana.
Darfurilaisten pakolaisleiri kesällä 2014. (Kuva: UN Photo/Albert González Farran / cc 2.0)

Sudanin hallituksen nopean toiminnan erityisjoukot ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, jotka saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan vuonna 2013 perustetut RSF-joukot ovat tappaneet ja joukkoraiskanneet siviileitä kymmenissä Darfurin kylissä ja kaupungeissa tämän ja viime vuoden aikana Darfurin kapinallisten vastaisten operaatioiden yhteydessä. Lähes kaikissa tapauksissa kapinalliset eivät ole olleet paikalla rikosten sattuessa.

Väkivalta on ollut organisoitua, tarkoituksellista ja systemaattista, sanoo järjestön Afrikan johtaja Daniel Bekele. Myös neljä haastateltua entistä RSF-sotilasta on kertonut saaneensa määräykset väkivaltaan ylemmiltä tahoilta.

Raporttia varten haastateltiin 212:a uhria ja todistajaa. Esimerkiksi tammikuussa Golon kaupunkiin tehdyn hyökkäyksen 21 haastateltua silminnäkijää kertoi nähneensä tappoja, pahoinpitelyitä, ryöstelyitä sekä naisten raiskauksia jopa sairaalassa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003 pääosin muista kuin arabeista koostuvien ryhmien aloitettua taistelun Sudanin arabivaltaista hallintoa vastaan. Väkivalta laantui vuosiksi mutta on parin viime vuoden aikana jälleen lisääntynyt. YK on raportoinut, että esimerkiksi Darfurin Jebel Merran alueelta on paennut tänä vuonna jopa 130 000 ihmistä.

Alueella toimiva YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvaoperaatio julkaisi elokuun lopussa raportin, jossa kritisoitiin alueella jatkuvaa rankaisemattomuutta. HRW:n mukaan rauhanturvaajat eivät ole kuitenkaan tehneet riittävästi siviilien suojelemiseksi. Sen mukaan Darfuriin tarvitaan nopeat ja tehokkaat kansainväliset joukot suojelemaan siviileitä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on etsintäkuuluttanut maan presidentin Omar al-Bashirin jo vuosia sitten aiemmista rikoksista. Afrikan maat eivät ole kuitenkaan suostuneet luovuttamaan tätä. Kesäkuussa al-Bashir sai matkustaa Etelä-Afrikkaan ilman, että tätä luovutettiin ICC:lle.

ihmisoikeudetkonfliktiYK Sudan Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.