Uutiset

HRW: Sudanin joukot syyllistyneet jälleen julmuuksiin Darfurissa

Nopean toiminnan joukot ovat järjestelmällisesti tappaneet ja raiskanneet siviileitä tämän ja viime vuoden aikana.
Darfurilaisten pakolaisleiri kesällä 2014. (Kuva: UN Photo/Albert González Farran / cc 2.0)

Sudanin hallituksen nopean toiminnan erityisjoukot ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, jotka saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan vuonna 2013 perustetut RSF-joukot ovat tappaneet ja joukkoraiskanneet siviileitä kymmenissä Darfurin kylissä ja kaupungeissa tämän ja viime vuoden aikana Darfurin kapinallisten vastaisten operaatioiden yhteydessä. Lähes kaikissa tapauksissa kapinalliset eivät ole olleet paikalla rikosten sattuessa.

Väkivalta on ollut organisoitua, tarkoituksellista ja systemaattista, sanoo järjestön Afrikan johtaja Daniel Bekele. Myös neljä haastateltua entistä RSF-sotilasta on kertonut saaneensa määräykset väkivaltaan ylemmiltä tahoilta.

Raporttia varten haastateltiin 212:a uhria ja todistajaa. Esimerkiksi tammikuussa Golon kaupunkiin tehdyn hyökkäyksen 21 haastateltua silminnäkijää kertoi nähneensä tappoja, pahoinpitelyitä, ryöstelyitä sekä naisten raiskauksia jopa sairaalassa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003 pääosin muista kuin arabeista koostuvien ryhmien aloitettua taistelun Sudanin arabivaltaista hallintoa vastaan. Väkivalta laantui vuosiksi mutta on parin viime vuoden aikana jälleen lisääntynyt. YK on raportoinut, että esimerkiksi Darfurin Jebel Merran alueelta on paennut tänä vuonna jopa 130 000 ihmistä.

Alueella toimiva YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvaoperaatio julkaisi elokuun lopussa raportin, jossa kritisoitiin alueella jatkuvaa rankaisemattomuutta. HRW:n mukaan rauhanturvaajat eivät ole kuitenkaan tehneet riittävästi siviilien suojelemiseksi. Sen mukaan Darfuriin tarvitaan nopeat ja tehokkaat kansainväliset joukot suojelemaan siviileitä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on etsintäkuuluttanut maan presidentin Omar al-Bashirin jo vuosia sitten aiemmista rikoksista. Afrikan maat eivät ole kuitenkaan suostuneet luovuttamaan tätä. Kesäkuussa al-Bashir sai matkustaa Etelä-Afrikkaan ilman, että tätä luovutettiin ICC:lle.

ihmisoikeudetkonfliktiYK Sudan Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.