Uutiset

HRW: Sudanin joukot syyllistyneet jälleen julmuuksiin Darfurissa

Nopean toiminnan joukot ovat järjestelmällisesti tappaneet ja raiskanneet siviileitä tämän ja viime vuoden aikana.
Darfurilaisten pakolaisleiri kesällä 2014. (Kuva: UN Photo/Albert González Farran / cc 2.0)

Sudanin hallituksen nopean toiminnan erityisjoukot ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, jotka saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan vuonna 2013 perustetut RSF-joukot ovat tappaneet ja joukkoraiskanneet siviileitä kymmenissä Darfurin kylissä ja kaupungeissa tämän ja viime vuoden aikana Darfurin kapinallisten vastaisten operaatioiden yhteydessä. Lähes kaikissa tapauksissa kapinalliset eivät ole olleet paikalla rikosten sattuessa.

Väkivalta on ollut organisoitua, tarkoituksellista ja systemaattista, sanoo järjestön Afrikan johtaja Daniel Bekele. Myös neljä haastateltua entistä RSF-sotilasta on kertonut saaneensa määräykset väkivaltaan ylemmiltä tahoilta.

Raporttia varten haastateltiin 212:a uhria ja todistajaa. Esimerkiksi tammikuussa Golon kaupunkiin tehdyn hyökkäyksen 21 haastateltua silminnäkijää kertoi nähneensä tappoja, pahoinpitelyitä, ryöstelyitä sekä naisten raiskauksia jopa sairaalassa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003 pääosin muista kuin arabeista koostuvien ryhmien aloitettua taistelun Sudanin arabivaltaista hallintoa vastaan. Väkivalta laantui vuosiksi mutta on parin viime vuoden aikana jälleen lisääntynyt. YK on raportoinut, että esimerkiksi Darfurin Jebel Merran alueelta on paennut tänä vuonna jopa 130 000 ihmistä.

Alueella toimiva YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvaoperaatio julkaisi elokuun lopussa raportin, jossa kritisoitiin alueella jatkuvaa rankaisemattomuutta. HRW:n mukaan rauhanturvaajat eivät ole kuitenkaan tehneet riittävästi siviilien suojelemiseksi. Sen mukaan Darfuriin tarvitaan nopeat ja tehokkaat kansainväliset joukot suojelemaan siviileitä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on etsintäkuuluttanut maan presidentin Omar al-Bashirin jo vuosia sitten aiemmista rikoksista. Afrikan maat eivät ole kuitenkaan suostuneet luovuttamaan tätä. Kesäkuussa al-Bashir sai matkustaa Etelä-Afrikkaan ilman, että tätä luovutettiin ICC:lle.

ihmisoikeudetkonfliktiYK Sudan Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.