HRW: Sudanin joukot syyllistyneet jälleen julmuuksiin Darfurissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Sudanin joukot syyllistyneet jälleen julmuuksiin Darfurissa

Nopean toiminnan joukot ovat järjestelmällisesti tappaneet ja raiskanneet siviileitä tämän ja viime vuoden aikana.

Sudanin hallituksen nopean toiminnan erityisjoukot ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, jotka saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan vuonna 2013 perustetut RSF-joukot ovat tappaneet ja joukkoraiskanneet siviileitä kymmenissä Darfurin kylissä ja kaupungeissa tämän ja viime vuoden aikana Darfurin kapinallisten vastaisten operaatioiden yhteydessä. Lähes kaikissa tapauksissa kapinalliset eivät ole olleet paikalla rikosten sattuessa.

Väkivalta on ollut organisoitua, tarkoituksellista ja systemaattista, sanoo järjestön Afrikan johtaja Daniel Bekele. Myös neljä haastateltua entistä RSF-sotilasta on kertonut saaneensa määräykset väkivaltaan ylemmiltä tahoilta.

Raporttia varten haastateltiin 212:a uhria ja todistajaa. Esimerkiksi tammikuussa Golon kaupunkiin tehdyn hyökkäyksen 21 haastateltua silminnäkijää kertoi nähneensä tappoja, pahoinpitelyitä, ryöstelyitä sekä naisten raiskauksia jopa sairaalassa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003 pääosin muista kuin arabeista koostuvien ryhmien aloitettua taistelun Sudanin arabivaltaista hallintoa vastaan. Väkivalta laantui vuosiksi mutta on parin viime vuoden aikana jälleen lisääntynyt. YK on raportoinut, että esimerkiksi Darfurin Jebel Merran alueelta on paennut tänä vuonna jopa 130 000 ihmistä.

Alueella toimiva YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvaoperaatio julkaisi elokuun lopussa raportin, jossa kritisoitiin alueella jatkuvaa rankaisemattomuutta. HRW:n mukaan rauhanturvaajat eivät ole kuitenkaan tehneet riittävästi siviilien suojelemiseksi. Sen mukaan Darfuriin tarvitaan nopeat ja tehokkaat kansainväliset joukot suojelemaan siviileitä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on etsintäkuuluttanut maan presidentin Omar al-Bashirin jo vuosia sitten aiemmista rikoksista. Afrikan maat eivät ole kuitenkaan suostuneet luovuttamaan tätä. Kesäkuussa al-Bashir sai matkustaa Etelä-Afrikkaan ilman, että tätä luovutettiin ICC:lle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia